13 timmar musik och en båt som en familjefest

I dag kom jag hem efter  13 timmars musikresa. Rock at Sea/Svenska Höjdare. Att lyssna till musik på en båt är som att kombinera krogen och en musikfestival. Konserterna sker i närmiljö med banden, lyssnarna är hugade resenärer med lite eller mycket innanför västen. Publik medelålders.

Formatet är roligt, inte minst ganska prisvärt och för den som orkar tugga i sig musik nio timmar på raken tillsammans med ett mastig bufé och relativt billig dricka. Svenska Höjdare är också lite som en form av släktmöte, man träffas en gång om året.

Som sig bör skall det finnas en bra blandning  som ger alla något att ta med sig hem. Samtidigt finns det grupper som återkommer, som blivit nästan en form av husband på Svenska Höjdare. Nationalteatern har varit med vill minnas att de varit med 15 år (sas på 2012 års resa). Roffe Wikström Band tillhör också ”husbanden” och faktum är att det är viktigt inte minst på en resa där man spelar övervägande 70-tals och proggmusik. I år fanns också Norrbottens Järn med, hörde dem senast på Södra Teatern och säger bara Norrbottens Järn är inget salongsband. De behöver publikens närhet och publiken behöver bandets närhet. Det är då Norrbottens Järn är som bäst. Och de var bra på båtspelningen. Ett mer komprimerat program och där publiken bildade kör.

Nationalteatern tillhör mina favoriter, jag älskar deras texter och deras sångare Mattias Hellberg har jag för länge sedan erkänt som en bra ersättare för Totta Näslund. Det kändes dock inte lika spelglatt som tidigare, lite för mycket av rutin och för lite av den eld som Ulf Dageby förmedlar tillsammans med basisten Nike Ström.

Kvällens stora besök var Ken Hensley, tidigare medlem i Uriah Heep och den som svarade för merparten av texterna i bandet. Det var 90 minuters ös och en publik som hela tiden var med på noterna. Inte riktigt min musik, men det var oerhört kul att se hur grabbarna i MC jackor  rockade loss med herrarna i kostym och kavaj.

Övriga band var Asoka från Malmö (startades under namnet, Taste of Blues 1967). Ett av de gäng kanske kan göra anspråk på att ha varit med från dag 1 inom svensk proggmusik. Uno Svenningsson band 1994, David Urwitz band spelade vispop och Jack Vreeswijk var musiskresans första konsert också han en en som varit med förr på Svenska Höjdare.  Anders F. Rönnblom är veteran som  tillhörde pionjärerna när det gällde att kombinera visor och rock i Sverige. Kung Tung Lever tillägget lever är för att visa att gruppen är still going strong. Bildades 1974. Cecilia & the happy happies, är brytningen mellan skymning o gryning. Med gott humör, humor och rå engergi håller lyckas hon få den kvarvarande publiken klockan fem på morgonen rocka loss en sista gång. Men Cecilia har varit med några gånger och vet vad som behövs för att få publiken att orka lite till.

De tre sista timmarna av musikresan består av pigga utvilade band och en relativt trött och lite bakis publik. Kenny Håkansson som den här gången framträdde solo, hade en liten men intresserad publik och när han tolkade Dan Anderssons Spelmannen, säger en något bakisperson ”den där Dan Andersson han gör bra texter”. Kenny Håkansson har varit med förr på båten och frågan är om det bäst på kvällen eller dagen efter.

Dagen efter var helt klart Sanna Carlstedts stund. Med en gitarr som levde sitt eget liv och som skickades bakom scnen för stämning, lyckades ände Sanna något som jag beundrar, hålla publiken fången. Lite missar i vissa låtar togs med skratt och fnitter, men det var en rolig och avspänd stund. Mellan Sanna och publiken finns kärlek och samförstånd. I ett sådant läge kan vi acceptera även låtar som slutar halvvägs med ett stort skratt.

Att rekommendera för den som åker på musikbåtar. Ta det lugnt med drickandet. Trots allt musik gör sig bäst på lämplig bas av flytande intag.

 

UNTNystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressen, SVD, DNSVT, TV4  Nyheterna ,Alliansfritt Sverige, Newsmill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s