Nu slocknar tindrande barnögon och arlakossan sover

Nu vankas gyllene tider för Systembolaget. Hemförsel till dörren och givetvis så höga kostnader att hemförseln blir dyrare än spriten. För så sa hon Systembolagsdirektrisen Magdalena Gerger, vi tar ju ansvar för alkoholpolitiken. Magdalena Gerger har varit chef för Arla, ni vet de där som säljer vit dryck och kallas mjölk. Undrar om Magdalena någon gång funderade över att ordna mjölkleveranser till köparens dörr för att spara en och annan sliten förälders kropp. Nej givetvis inte,  i mjölk finns inga pengar, vem betalar mer än vad mjölken är värd för att få den till dörren..men se spriten betalar vi gärna för. Det skall bli dyrt att få spriten hemkörd. Nästan lika dyrt som priset på varan. Då lär inte hemkörningen bli långlivad, visserligen blir spriten i Sverige aldrig för dyr, men gränserna finns väl helt klart. Men är man några stycken som betalar blir priset överkomligt också för problemdrickare och ungdomar.

En anpassning till den verklighet vi lever i, enligt fd Arlachefen. Vilken anpassning Magdalena när polisens larm går under julen till följd av hemkörd sprit där barnen gråter och pappa slår mamma. Där spyorna delar platsen med julklapparna under granen. När tonåringarna ser till att den 20 åriga kompisen tar emot leveransen till det föräldrafria partyt.

Eller har ni tänkt på utköraren av Systembolagets varor, som skall vara chaufför, spritkontrollant och polis i en och samma person. Nej tyvärr vi kan inte leverera ni är för full, bråket i trapphuset när den dyrköpta spriten vänder åter till Systembolaget. Ta hit min djävla sprit jag har betalat för den. Polisera polisera…

Chauffören värjer sig och lämnar blundande över påsen och fortsätter till nästa dörr.

Eller den alkoholiserade kvinnan som tidigare behövts skämmas för att stå i systemkön som nu mot en extra summa får sin bag in box hemkörd till dörren. Farval skam och skuld, ni slipper se mig. Jag stannar i mina två rum och kök ensam och skamfylld utan risk att någon behöver se mig. Men tindrande barnögon ser – men de förstår inte skuld och skam de bara känner den.

Vem är så dum och tror att den som är sk normalkonsument skulle betala några hundra extra för att få det hemkört. För den sk normalkonsumenten handlar det om att granska den vara man köper, leta nyheter och ha kontroll. Men fd Arladirektören tror att alkoholister och ungdomar inte gör sig besvär, hur väl känner hon beroendeproblematiken och ungdomars förmåga att alltid hitta vägar. För den som är beroende är priset aldrig för högt inte hems hemkörningspriset tar emot. En narkoman avstår inte knarket för att det för dyrt. Vad får oss att tro att alkoholisten skulle fundera över om det ändå inte var bättre att gå till butiken. I en butik där man är för full för att handla eller någon börjar fundera över varför Kalle är så ofta på Systembolaget. Kalle får sin sprit hemkörd och friden lägrar sig över bostaden och dess inpyrda dofter av sprit och spyor.

Det absolut senaste är vad som kommer 2013, spriten levereras till jobbet. Hurra visst läste jag om hur bruksarbetare fick lönen i alkohol för att hålla sig lugna. Men detta är en ny variant ”Från och med hösten 2013 kommer det gå att beställa alkohol till jobbet, om arbetsplatsen är belägen inom ett postområde som Systembolaget kör ut till.”

Men även till arbetsplatser alltså. Tror du att det här blir den nya afterwork-grejen?
– Det är ju naturligtvis möjligt, men det är väldigt olika från arbetsplats till arbetsplats hur man ställer sig till det, säger Lennart Agén, som inte tror att det här kommer att göra tillvaron svårare för människor med alkoholproblem.
– Nej, vi har samma försäljningsregler vid hemkörning som i butiker, så det är samma förutsättningar som om du handlar i butik. Där kan du ju också handla till flera kamrater.”

Nu stundas inte bara juleklapp och julerim, utan även fyllerim och fyllera. Kanske skulle den fd Arlachefen satsa på att skicka med några liter mjölk till dörren i samma påse som vin och brännvin. Vågar påstå att även om spriten inte levereras garanteras i alla fall barnen en vit jul.

God Jul och Gott Nytt  önskar Systembolagets VD Magdalena Gerger och fd Arlachefen.

Glömde att tillägga att spriten också nu har en kulturell prägel, Kungliga operans fd marknadschef Malin Forkman är varumärkeschef på Systembolaget. Men numer är det Operakultur i flytande format som serveras av Malin Forkman. Farväl tindrande barnögon och gott nytt fylleröda ögon.

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

2 svar till “Nu slocknar tindrande barnögon och arlakossan sover

  1. Anna-karin,Peter Karlsson

    Julen är barnens och familjens högtid och firas endast 1 gång om året.Sen så hör absolut inte barn och alkohol ihop och under julen ska man ju ha det mysigt,trevligt,gemytligt med sin familj utan alkohol.

  2. Ping: Jul är inte bara tradition det är förväntningar och förhoppningar | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s