Sveriges största fackliga rörelse lurar kvinnor o gör gemensamt med moderata Nacka

Högt över Skurusundet reser sig ett vackert område med ett 80-tal stugor och huvudbyggnad. Här finner mindre bemedlade eller som vi idag kallar fattiga kvinnor en möjlighet att få vistas i naturen, ett vackert område under några sommarveckor. Utanför husen prunkar blommor, kaffedoften möter i ytterdörren. Och de små pyttesmå stugorna är varma och ombonade.

Nu vill LO och Livsarbetarförbundet riva meraparten av stugorna för att ge plats till annan verksamhet. Nackas moderatstödda kommun ser inget värde i området, utan ser väl snarare bostadsrätter till skyhögapriser. När LO och det förbund som organiserar oerhört många kvinnor börjar en sådan här diskussion, är det direkt att gå emot det LO och Fackliga rörelsen stått för – de svagaste och den grupp som alltid har fått stå tillbaks – KVINNORNA.

Därtill bryter de bägge fackliga organisationerna genom att inte ha tagit in två kvinnor i styrelsen, vilket stadgas i Anna Johansson-Visborgs stiftelseurkund.

Så här säger Birgitta Palén en av de boende i området till SVT:  ”Jag vill påstå att man myglar” Fackföreningstopparna i Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne vägrar släppa in två kvinnor i styrelsen, trots att stadgarna föreskriver det.                                                                   – Jag tycker det är mycket illa. Jag vill påstå att man myglar. Enligt stadgarna har de boende rätt till representation i styrelsen så man får en insyn i hur verksamheten sköts. Det är man förvägrad i dag, säger en av hyresgästerna, Birgitta Palén.”

Att den fackliga rörelsen myglat och gått bakom ryggen på Stiftelsen är inget nytt tomter för över en miljon såldes där pengarna till Riksbyggen,  ”De fackliga representanterna från LO och Livsmedelsarbetareförbundet som sitter i styrelsen för Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne har tidigare sålt flera tomter på det område stiftelsen äger. En stiftelse vars enda syfte är att ”kostnadsfritt eller mot lägsta möjliga avgift bereda semestervistelse åt behövande, företrädelsevis kvinnor”.  Men trots att många av de små stugorna och semesterhemmen som stiftelsen äger på en udde i Nacka kommun är i stort behov av upprustning gick en stor del av pengarna till den fackligt närstående byggjätten Riksbyggen.

Därtill är de två stugor som hindrades att rivas tidigare i dag i privat ägo och hyrs ut för ca 7000 per vecka.

Anna Johansson-Visborg torde vända sig i sin grav när hon ser hur gravt svensk fackföreningsrörelse skändar det hon skapade för kvinnorna. Ekonomin är dålig, säger man från fackligt förvaltarhåll, ja men det borde väl i så fall skötts från början på rätt sätt. Och de pengar som kom varför användes det inte till att förvalta det arv som Anna lämnade efter sig.

Det är skam och stor djälva skandal att LO medverkar till något liknande. Hade detta rört enskild personer hade det varit rättsliga åtgärder för länge sedan, men nu handlar det om en grupp som är svag i förhållande till makten där en kvinna tidigare satt i toppen. Hur mycket visste hon om hur Visborg förvaltades eller snarare missköttes. Vanja Lundby Wedin borde skämmas å det grövsta om hon medverkat  i detta.

2010 efter att ha besökt vänner på Visborg skriva jag följande i min blogg:

”Anna Johansson-Visborg, kallad Bryggar-Anna gjorde en klassresa, men hon glömde aldrig systrarna från den tid hon själv slet på golvet. Genom Annas envetna arbete att ge arbetarkvinnor med barn en möjlighet att få komma bort en stund på semestern, bevarade hon ett av de mer natursköna områdena i Stockholms län till arbetarna. Vid Skurusundet inbäddat bland barrskog och berghällar ligger Visborgs Stifelse stugor för mindre bemedlade kvinnor. Här kunde de hyra ett rum, en liten stuga eller något större. Bara några stenkast från stadens bullriga och dammiga gator, kunde man njuta av sommar, sol och bad.”

Idag är Sveriges sk arbetarorganisation beredd att sälja ut Anna Johansson-Visborgs stiftelse och sänka de kvinnor som via henne har en möjlighet till en dräglig sommar. När vi skjuter på Alliansen och penningmarknaden, kanske vi skall rikta ögonen mot de största svikarna – LO och Livsmedelsarbetarförbundet. Det är helt klart samma ideal som styr där som i övriga samhället.

Slå ner foten ni kvinnor som hyr på Visborg det är dags att slå tillbaks. Och var finns media förutom SVT i det här.

Så här skriver Livsmedelsarbetarförbundet på sin hemsida: Livs arbetar för att medlemmarnas sociala situation i samhället präglas av jämlikhet, rättvisa och lika värde i alla avseenden. Medlemmarna ska ha samma möjlighet till utbildning, vidareutbildning, egenutveckling och personlig trygghet som alla andra samhällsmedborgare utan hänsyn till ekonomisk status eller liknande.

LO hemsidan skriver: I facket jobbar vi tillsammans för ett bättre arbetsliv. Vi förhandlar med arbetsgivarna om löner, arbetsmiljö och arbetstider. Och vi arbetar också för en bättre framtid för oss arbetare. Här hemma och över hela världen. Solidaritet och jämlikhet är ord som betyder mycket för oss. En del säger att ensam är stark, och visst kan det ibland vara så.

Läs mer:

Nacka Kommun inget kulturhistoriskt värde, Facktoppar vräkte kvinnor, LO toppar portade kvinnor

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

 

6 svar till “Sveriges största fackliga rörelse lurar kvinnor o gör gemensamt med moderata Nacka

 1. De där husen har ju hamnat i ”rikemans” familjer. Det var flera år sedan fackets folk såg till att de själva fick bo i stugorna. Kvinnor gjorde sig ej besvär.

  Facket säljer sin heder och bryter ett löfte om de hoppar i säng med Nacka-moderaterna i detta ärende. Upp på bordet med det hela.

  • du har fel det är fattiga kvinnor som hyr husen jag känner fler av dem. LO hyrde tidigare ut till sk sitt eget folk men idag är det kvinnor med dålig ekonomi som bor där. Det är facket som försöker manövrera ut kvinnorna

 2. Detta är andra skandalen i stiftelsens historia. De fackliga skurkarna
  måste ställas till ansvar på något sätt. Wisborgstiftelsen är som ett
  lackmustest på girigheten i rörelsen.

 3. Tittade på LO Borgens hemsida för att se om det var skrivet något om saken men icke…girigheten har fått ännu ett nytt ansikte…..

  • vem trodde väl att LO skulle prata högt om detta. det värsta tycker jag är om Vanja Lundby wedin var inblandad i detta

 4. Ping: Vad visste du Wanja Lundby-Wedin om myglet med Visborgs minne | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s