Jul är inte bara tradition det är förväntningar och förhoppningar

Ursäkta, vem kan hindra mig från att fira jul. Ha tomte till barnen. Paket under granen. Dricka mig full på julafton. Äta nöffnöffskinka, vräka i mig fett och kalorier för fler månader framåt. Försätta hela årets ekonomi för en risktagning som inte står banker och investerare efter! Ingen antar jag. På torget i Östberga står granen fortfarande orörd och jag tror att många ur det mångkulturella Östberga tycker att granen pryder sin plats och lyser upp det annars så tråkiga området. Och ingen ur det mångkulturella samhället har än framfört klagomål på att vi har en gran på torget.

Egentligen handlar traditionen kring jul om så mycker annat,  än om vi har rätt till våra vanor. För veganen är julbordets klassiska rätter en dödssynd, för vegeterianen finns inte en nöff i världen. För judar och muslimer är griskött tabu, må vara på grumliga grunder men för mig är det tabu för att jag inte tycker om det. Gillar inte smaken, inte fettet. Ja helt enkelt tycker inte Nöff är gott. Som barn åt jag gris från julafton och två månader framåt. Julskinkan varade i det oändliga och slutade som pyttipanna.  Nu är det mina barn och fd man som äter skinka medan jag petar i de övriga julrätterna som sillen, laxen, salladen och faktiskt min egen synd ”prinskorven”. När Galna Kosjukan diskuterades som mest beslöt jag mig för att enklast är att låta korna vara ifred i vilket fall inte ätas av mig. Därvid lag torde jag ha undgått kosjukan om än inte galenskapen.

Min stora synd och stora avsteg är prinskorven. Någon glädjedödare försökte tala om vad den innehöll men jag slog lock för öronen och vet följdaktligen inte vad av dåligt mindre bra som finns i den.

Besökte Liljeholmens Centrum, avskyr gallerior men Liljeholmen ligger precis för att ta sig mellan dörr och shoping. Så en mängd nya svenskar med sjalar och långa kappor som släpade med julpaketen, matkassarna och barn som nyfiket ville klämma på paketen. Men jag såg också en lång rad ”etniska svenskar” som släpade sig ut ur Systembolagets dörr med inte bara en kasse och gärna några flak öl. Det är jultradition det. Den fina jultraditionen vi har i vårt land, som vi självklart inte vill förbjuda. Men om vi skulle fråga barn vars ögon tindrar innan jul och sorgset slocknar på julaftonskväll om de vill förbjuda den fina svenska traditionen kanske svaret blev det ni minst anade – förbjud traditionen med jul och sprit.

Jag vill nog påstå att det sitter både Muslimer , Judar, afrikaner, kinser, japaner och andra vackra människor den 23 och öppnar paket med sina barn. De blir lika glada som vi andra när barnen glatt öppnar sina paket och skrattar av glädje. Skillnaden kanske är den att här ses det mer från barnperspektiv, julen är barnens högtid. Och alla vi som har barn, ni som har barnbarn och sett våra barn som små, kan minnas förväntningarna på julaftons morgon. Hur det smögs runt paketen, lite försiktigt skakande. Aja baja inte nu, vänta till efter Kalle Ankas Jul.

Glömde jag att säga att väldigt många har inte det jag skriver om, de sitter på trottoaren med sin pappersmugg, bor på härbärgen, firar jul inom välgörenhetssektorn. Här är yllevantar mot kylan, ett par begagnade kängor, en tjock jacka årets stora julklapp.

Men julen är också vändpunkten, den sista helgen för året innan årtalet i almenackan byts ut med nya siffror. Vi avvaktar mot årets sista dagar. Vi ber en stilla bön för oss själva, hoppas vi inte blir av med jobben, hur skall vi då kunna betala årets gångna jul. Vi hoppas att det två nya siffrorna skall inbringa ett bra år, med högre lön, bättre standard, mer pengar i plånboken, arbete, hälsa och friskhet åt våra närmaste.

Jag är lika barnslig inför varje årsskifte och tänker att i år blir det det bästa året. Nu blir det jobb, ekonomi och kraft att fortsätta försöka göra bra saker. Det slår mig också att några tusen ur vanvårdsgruppen startat nedräkningen till den dag då de kan ladda ner ansökningsblanketterna för att få ersättning för den tid de var vanvårdade. Där betyder 2013 något speciellt efter nio års väntande.

Jag hade ju tänkt att det skulle bli lite mindre ilsket och utåtagerande än mina andra bloggar, men ser att det är svårt att tvätta ur ränderna. Det smyger sig in som de små mössen som smiter förbi när dörren hastigt öppnas. Men några saker skall jag säga som jag önskar och menar innan jag sätter punkt.

Under nya årets första del hoppas jag att kunna bli klar med den är boken som väntat i så många år. En bit på väg är jag. Jag önskar att det blir ett jobb, med stora rosetter i tomteprytt julpapper. Jag önskar att det planerade projektet inom RFHL går igenom som skulle betyda oerhört mycket för många barn och deras mödrar. Jag önskar att mina barn och dina barn, våra barn hittar sin plats i livet under kommande år. Att mina vänner får ett bra liv, att en av dem särskilt skall få det. Hon har kämpat så hårt och jag skulle sörja oerhört om hon stupade på mållinjen.

Å sedan Jimmie Åkesson och SD jag önskar också er en god jul. För när tomten frågar mig på julafton om jag varit snäll under året måste jag ärligt kunna säga ja, därför omattar jag er också i mina jultankar. Men jag ger en extra julklapp till er – empati, FNs deklaration om Mänskliga rättigheter och Barnkonventionen.

Kommer det att vända Punkt.

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

 

 

7 svar till “Jul är inte bara tradition det är förväntningar och förhoppningar

 1. Alkohol har varit bannlyst i mitt hem sedan jag fick barn, jag kan inte kotrollera andras hem….men jag kan se till att mitt hem är fritt från den plågan. julen ÄR barnens högtid, en stund för lugn och frid…..och visst finns det julmat som känns viktig…men eftersom jag firar på annan kontinent så kan jag inte nes får tag på det mest basala……jag vill ju ha jansson, köttbullar och prinskorv….och kanske några spjäll

  • det blir nog mer viktigt när man inte är i sitt hemland. jag tror det är ungefär vad många invandrare känner här, att de saknar saker som de normalt brukar ha i vissa sammanhang. det är väl en del av det som binder oss samman, vår längtan o behov av det som känns tryggt och nära. Vill önska dig en God Jul o Gott Nytt år where ever you are…väl mött 2013

 2. Precis som Monica säger så hör inte alkohol och denna helgs firande ihop när det finns barn med i bilden. Vuxna människor ska ta större ansvar en så under denna helg.
  Dock regerar jag lite på din kommentar på att judar och muslimer inte äter julskinka och att det baseras på ”grumliga” grunder. Att inte ät gris eller i detta fall julskinka är grundat i religionen och en självklarhet för en Jude eller muslim. Som jude finner jag hela saken väldigt osmakligt då du försvarar din egen tradition och rätt till att fira Julen på ditt sett med en sådant hängiver.
  Någon som hävdar vara emot rasism och förtryck bör se över vad hon förmedlar i sina inlägg lite aktsammare än så.
  låt nu detta nyår bli en ny start för dig genom att se saker och ting från andras perspektiv än ditt eget innan du bestämmer dig för att vara nedlåtande mot folks religioner.

  • ja för jag har lärt mig att grisen är väldigt rentlig om han den ges miljö för detta. därav kan jag inte anse att grisen är mer smutsig än andra djur. Det grundar sig på min uppfattning o jag tycker att syenen på girs är lika grumligt som veganers och vegeteriansers märliga syn på kött. Jag äter inte kött för att et är bekvämt det finn fisk som är mer nyttigt, kykling i resver vilket är nölösningen…. men jag har inga religiösa eller andra ideer kring köttättandet. Människor som slåss för djuren har väldigt märkilig syn på människans överlevenad

 3. Ping: Min julönskan – Barnminister Maria Larsson avgå | RosenRasande

 4. Men ursäkta mig en aningen…. !
  Julen är en KRISTEN HÖGTID och inget annat, där vi firar JESUS KRISTUS FÖDELSEDAG. ”Tomten” är firandet av S:t Nicolas av Smyrna som var ärkebiskop (därav de röda kläderna) och han blev helgonförklarad och är begravd i Bari, Italien. Det är ju besynnerligt att man inte förstått att socialismens försök till utraderande av denna kristna helg och hela tiden tjatat om att välfärd är lika med pengar, pengar, pengar gör att det helt har gått snett och varför alla endast köper, köper och köper en massa krims krams istället för att fira vad denna helg handlar om.

  Ja jisses så galet det blivit. Att man sedan äter festmat (efter man varit i kyrkan) är ju en födelsedagsfest….men det vet väl alla….eller ????

  Att då blanda in andra religioner är ju helt befängt…..
  Sedan säger jag till ”Erik” som påstår sig vara jude… Mina judiska kristna vänner som äter allt (ty en kristen kan äta allt men icke hedningars offerkött) bara skakar på huvudet åt hans inlägg.

  vad gälla rasism så påpekade simon (en av mina judiska vänner) att det finns inga som är så rasistiska som judarna. Ex. skall dom inte gifta sig med icke judar då det smutsar det judiska blodet och man icke är rasren längre. Exakt vad som hände den underbare skådespelaren Erland Josephsson som slängdes ut från synagogan på Södermalm i Sthlm 1993 då ”man ansåg honom som icke rasren jude” slut citat. Och detta från en församling som hans pappa hade startat ty hans pappa var jude men inte hans mamma, därmed var Erland josephsson icke rasren. MAN HÄPNAR och mår illa. I mina ögon är alla människor lika inför Gud. Jag söker älska muslimer, och judar och alla men icke de Muslimska eller det Mosaiska eller andra religionerna. Man måste skilja mellan sak och person.

  Alla är vi lika inför Gud…”ty så älskade Gud människorna så att han utgav sin ende himmelske Son till ett offer för alla människors skull”….

  Men som sagt fakta är: JJULEn är en kristen högtid inget annat !!

  GOD JUL

  • tack för kommentar på ett äldre inlägg. Jag vet inget om det du berättar. Men jag respekterar var och ens tro så länge vi inte gör varandra illa. vad sedan gäller graden av att vara jude/judinna känner jag många som är gifta med svenskar etc o jag har aldrig hört att de haft problem. Inom alla religioner finns extremer också i kristendomen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s