I Människans tjänst – kriminalvård i privat regi?

Läste att privat fängelsevård i USA är stora affärer. Dåliga löner, låg bemanning och åsidosättande av alla mänskliga rättigheter. I Sverige har vi successivt sålt ut välfärden till privata bolag i flera år. Faktum är att den enda sektor som lönar sig idag är den skattefinansierade äldre- barn/ungdoms- skolan, sjukvården. Lägg sedan till apoteken.  Det finns ingen risk för lågkonjunktur eller brister i efterfrågan, inkomsterna är garanterade via vår privata skattsedel. Hugade finans och investeringsbolag står på kö att få vara med. Ägarna blir rikare och värlfärden blir vad de privata investerarna vill att den ska bli – lönsam för kapitalet och möjligaste minsta för den behövande/utsatta.

Södermalms Stadsdelsförvaltning har man lagt ut alla utredningar inom Barn- och Familj på inhyrda konsulter. Myndighetsutövningen läggs i privata intressen och socialcheferna skriver under för att det skall bli formellt riktigt.

Det finns diskussioner om privata fängelser, kriminalvården är dyr. Självklart är det en fin marknad för Carema, Attendo Care mfl att få driva fängelser. Sk konkurrensutsatt kriminalvård. Det finns ingen offentlig debatt om detta, men väl en sk intern som inte läggs ut. Vem eller vilka skulle driva fängelserna. De intagna själva i form av kooperativ (brukarfängelser), ideella föreningar/organisationer. Ja det första kan vi glömma i det här fallet finns inget utrymme för brukarmedverkan. Det andra kan ses som attraktiv tanke, men knappast realisationsbar då det krävs oerhört kapital för att delta. Vad återstår ja självklart investmentbolag som ser sin möjlighet att ytterligare öka vinsterna med stöd av skattekapital.

I Sverige har vi idag en kriminalvård inte värd namnet, vi har förvaring och sedan ingenting. De flesta släpps ut tidigt på morgonen till en oviss framtid. Finns inte krafter som xCon, KRIS där o hämtar återstår att återgå till det gamla gängt. Frivården är lika full av hål som ett tak som inte lagats på flera år och där det ständigt regnar in.

Den kriminalvård Sverige hade där det ingick behandling, utbildning, rehabilitering dras ner allt mer. Och alltid med ekonomiska förtecken. Kvinnor inom kriminalvården skall vi inte tala om för där finns inget o sedan inget o sedan inget. Kvinnor behandlas inom kriminalvården idag ungefär som de gjorde på 1800-talet. Till skillnad från sina manliga motsvarigheter som kan ställa krav, är kvinnor ofta så sänkta och nertryckta att de inte orkar slåss för sin rätt till en dräglig tillvaro såväl innanför som utanför murarna.

Straff skall skötas av Staten. Myndighetsutövning får aldrig läggas ut på privata händer. Ändå kringgås detta ständigt och jämt inom Socialtjänsten. Kryplagar kan vi kalla det. Man uppfyller lagen genom att godkänna arbetet med en anställd chef.

När skall svenska folket inse att privatisering inte är detsamma som demokrati, rättssäkerhet och insyn. Men framför allt var finns den politiska diskussionen inte minst inom den sk oppositionen som allt mer verkar köpa privatiseringen utan att granska konsekvenserna. Jag säger inte att samhällsägd välfärd är bättre, men den är säkrare och mer kontrollerbar.  Av de företag inom Carema och Attendo Care som fått sk reprimander händer inget mer än att de lägger in nya anbud året efter. Och hör och häpna, kommunerna tar dem till nåder igen.

Välfärd antingen det handlar om kriminalvård eller äldre, barn, sjuka, skola etc är alltid underordnat pengarna. Vi måste börja diskutera vilket samhälle vi vill ha.

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

 

Ett svar till “I Människans tjänst – kriminalvård i privat regi?

  1. Kan inte det vara ett arbete för dem som ska hålla koll på att våra (komunala/stats-tjänstemän) inte förgyller sin egna tillvaro ochbankonto!!
    Vet inte om det någonsin har utretts om mutor m.m mer än i GBG då p.g.a Uppdrag Granskning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s