I morgon Dagen D för alla Styvbarn och om usel journalistik

Om några timmar öppnar Regeringens hemsida för ansökningsblanketter och information kring ersättning för vanvård. För många är morgondagen den dag då historien skall få ett avslut. Vi söker våra ersättningar och sedan då ”säger adjö” till allt som har med vanvården att göra.

Eller stannar vi kvar och kämpar för 1980-2000 ställer oss på deras sida och kräver deras samma rätt. Eller stannar vi och tar striden för dagens barn som utsätts för vanvård, lagbrott, övergrepp etc i kommunernas regi. Där barns rättigheter bara finns på papper men dock inte i vardagen. Och ingen talar om för barnen att de har rättigheter gentemot sin kommun/socialtjänsten. Då klarar sig tjänstemän och kommuner bra. Maria Larssons papperstigrar kommer så att förbli också efter 2013.

 

Förstår inte att Media är så usla på granskning av sociallagstiftningen. Vad är det som gör det så himla svårt att granska Riksdagens sk sociala lagstiftning kontra andra lagar som tas. Många av de äldreproblem inom privata sektorn vi har idag skulle självklart få andra följder om Journalisterna orkade läsa lite kring lagarna.

Då hade Hallands Nyheter granskat följande material, där en enskild moderat riksdagsman från Halmstad tar åt sig äran av sk lagändringen om att barn skall ha en särskild socialsekreterare och ha två besök per år i familjehemmet.

Det är ingen prestige från min sida att slå mot detta, för sanningen är att Vanvårdsutredningen är grunden till ändringarna, utan den hade allt varit vid det gamla. Det är Upprättelseutredningen och Barnskyddsutredningen (Kerstin Wigzell 2009) Som såg till att det blev ett lagförslag som Samhällets Styvbarn och andra inom vanvården var med och diskuterade. Vill säga att Moderaterna var under alla år vi arbetade med den här frågan inte intresserade av vanvårdsutredningen, vår historia, resande och romer. Det var moderaterna som sa nej till ersättning för Vanvårdsgruppen men lät Maria Larsson bära yxan. Moderaterna har aldrig mig veterligt slagits för några barn eller undergrupper i Riksdagen och att ge en moderat äran åt att vi fått en halvtaskig lag skulle jag kunna bjuda på, men rätt ska va rätt. Det var STYVBARN och VANVÅRDSbarnen som var grunden till ändringarna. Sedan har många problem uppdagats under resans gång där vi kan se att samhället inte lärt sig något men det är en annan historia.

Utdrag ur Hallands Nyheter ang Mark etc:

”Annat var det för två år sedan. Då fick förvaltningen och nämnden allvarlig kritik från Socialstyrelsen. Det ärende som gjorde att alla missförhållandena avslöjades var det som rörde två familjehemsplacerade syskon.

Men barnens öde lever vidare och i fjol inspirerade det riksdagen till att genomföra en lagändring. Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) från Ubbhult är en av de ledamöter som motionerat på temat stärkt skydd åt familjehemsplacerade barn.

När regeringen i september lade fram sin motion om stärkt stöd och skydd för barn och unga fanns Ericsons idéer med:

”När vård ges i ett familjehem eller i ett HVB föreslår regeringen att socialnämnden ska utse en särskild socialsekreterare som ska ansvara för kontakterna med barnet eller den unge. Den särskilt utsedda socialsekreteraren ska besöka barnet eller den unge regelbundet och i den omfattning som är lämplig utifrån barnets och den unges behov och önskemål. Socialsekreteraren ska föra enskilda samtal med barnet eller den unge.” (Detta är en skyldighetslag) precis på samma sätt som Barn skall vara delaktiga i sina ärenden.) Lagändringen trädde i kraft, i dag, den 1 januari.

Än mer ilsken blir jag på företrädare inom våra grupper som inte står för sina egna uppgörelser. Att i Rapport säga att man som ordförande tycker att beloppet 250 000 var för lite är fegt. För samma person har själv skrivit under det här beloppet, men vågar inte stå för sina egna beslut innan ordförandeskapet. Jag tycker att personen i fråga borde föra fram dem som inget alls för 1920-1980.

Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

3 svar till “I morgon Dagen D för alla Styvbarn och om usel journalistik

 1. Det pågår fortfarande fast man ändrar ord och benämningar och skärper lagar så fortgår det hela tiden… Man döljer istället för att ta fram och offrar mer än skyddar för att man inte gör tillräckligt. Att bara göra lite och skrapa på ytan gör att det hela tiden finns plats att modifiera allt och stoppa undan och slippa ansvar. Same shit, diferent shape!

 2. Kanske man även som bloggare borde kolla lite om vad man skriver? Jag har inte alls tagit åt mig äran för denna lagändring, men beskrivit på min blogg hur stort engagemanget varit i denna fråga efter ”skandalerna” i min hemkommun Mark, och även beskrivit hur flera av oss riksdagsledamöter ordnat möten och tagit emot personer i riksdagen som varit berörda av dessa frågor, hur vi samtalat med utskottsordförande och ansvariga ministrar mm. Jag påpekar också att det väcktes flera motioner i frågan just vad gäller behovet av ett ombud för barnen som bara ser till deras bästa. Intresserade kan läsa hela mitt blogginlägg på http://www.ericsoniubbhult.se den 20/12 2012.

  Synd att det tydligen är viktigare för dig att klanka på en politisk motståndare än att glädjas åt att fosterhemsbarnen får det bättre. För mig är politik summan av alla små insatser, allt engagemang, ofta över partigränserna och ofta även av enskilda människor utanför politiken. En utredning leder sällan ensamt till något, men förstärkt med annat engagemang kan vi föra frågor framåt.

  För övrigt bor jag inte i Halmstad, tillhör inte Hallands län, utan bor i Marks kommun i Sjuhärad och tillhör Västra Götalands Läns Södra valkrets…..
  Inte många rätt med andra ord.

  Hälsningar Jan Ericson, riksdagsledamot (M)

  Hej tack för ditt svar. Jag fråntar inte dig din insats o engagemang i Mark o barnen där o socialtjänstens brist på kompetens etc. Inte heller att du motionerat etc. Vad jag irriteras över är att Kerstin Wigzells utredning där detta skrivs klart o tydligt redan 2009 exkluderas och plockas sönder till noll o intet. För att mynna ut i en urvattnad lag. Jag vet inte i vilken mån barnen i mark hade haft det bättre om de haft en socialsekreterare i sammanhanget.
  Vad gäller i övrigt vill jag också säga att krav i förändringar för placerade barn har drivits av de vanvårdade sedan starten. Många bäckar små, ja men att riksdagen klappar sig för bröstet med den sk förbättrade lagen är mig en gåta. Du kanske kan förklara på vilket sätt detta blir så mycket bättre. Mvn Anne

 3. Joakim Solberg

  Angående ersättning m.m. Visst, det vore inte fel med lite pengar på fickan men jag vet inte om det är värt allt besvär, blir ledsen o deprimerad när jag tänker tillbaka på ur det varit o hur det kunde vart. Tänker inte börja trassla med det här, har jag klarat mig själv tills nu kan jag fortsätta med det. Ursäkt från staten, den skiter jag i, däremot skulle jag gärna se att dom som var runtomkring mig, familj o släkt, skolkamrater med flera som klassade ner mig när jag vart bortskickad gav mig en ursäkt, ska inte dra upp en massa personligt dravel här, skulle kunna skriva en bok, men jag önskar dom som verkligen behöver dessa slantar lycka till. Vart aldrig våldtagen eller misshandlad fysiskt, Vilka många tycks blivit redan vid tidiga år. För djävligt att fosterföräldrar kunde o kan bete sig så. Stå på er ni alla, Jag håller på er. Jocke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s