Nora är hora – om klass och fattigdom

Barnfattigdom är nu enligt SVT inte längre berättigat att kallas för vad det är. Jo säger SVTs Janne Josefsson, det finns barnfattigdom men inte så många. Barnrättsorganisationerna skor sig på begreppet. Lurar barnen. Lurar dig och mig.

I SR går en dokumentär som aldrig skulle sändas i SVT bl.a. för bilderna aldrig skulle kunna ersätta stämningen i själva radiodokumentären. Men också för att jag sedan senaste UG,  undrar om det hade kunnat göras i SVT och sk public service och om hur det beskrivits om Janne Josefsson fått göra inslaget. 

Jag kan känna att UG mycket väl skulle kunna undersöka t.ex. om det stämmer om 450 000 barn bor i närmiljö med drogmissbrukare. Om jag går ut och frågar på gatan säger inte barnen spontant jo pappa är full och slår mamma varje dag, eller kränker mig genom övergrepp etc. UG skulle säkert få det till att Nykteterhetsrörelsen använder siffror för att locka nya medlemmar eller liknande.

I debatten om barnfattigdom, utsatthet och missgynnade grupper i samhället känns det allt mer som det är ”vårt” eget fel. Det är föräldrars fel att de blir arbetslösa inte har en A-kassa att leva på. Att det är barnens fel att föräldrar inte orkar ta sitt ansvar. Att det den enskildes fel att den blir sjuk. På något sätt lägger vi allt mer av alla fel på enskilda samhällsmedborgaren och undantar det gemensammas ansvar.

I fallet Nora där psykiatrikern hänvisar till hennes osedliga leverne för att inte få hjälp,  känns det som 50-talet. Då var det också flickornas fel. Deras fel att de blev våldtagna, hamnade i sexhandeln. De redan skuldbelagda skall ha mer skuld.

Säkerligen skulle man kunna med ena handen säga att si och så många barn utsätts för sexuella övergrepp i Sverige medan i ett annat program genom att fråga och inte få det svar man vill hänvisa till överdriften. Vi får de svar vi önskar beroende på hur frågorna ställs.

Det viktiga är inte antalet vare sig barn till missbrukare, utsatta för övergrepp etc utan att det förekommer. Nora i Den fastspända flickan, möter en läkare  psykiatern Ola Gefvert, vars uttalande om att hon ändå bara är en hora och behöver ingen hjälp, blir den yttersta förnedringen därför att det samhälle skulle ha hjälpt henne nu ger henne dödsstöten – du är hora. Horor behöver ingen hjälp.

Fattigdom är inte bara brist på pengar. Det är en klassituation. Jag har svårt att tro att läkaren i Enköping skulle sagt samma sak till en flicka ur annan socialgrupp som varit drabbad. Men än värre är att Socialstyrelsens reprimand blev att så fick man ju inte säga eller agera. Å sedan då. Vad hjälpte det Nora som var i händerna på en privatiserad psykiatri inom Uppsala landsting.

Kränkande ordval. Milde Moses…var det bara kränkande ordval. Var det inte kränkande handling, brott mot läkaretiken borde det inte inneburit ifrågasättande av legitimationen som läkare. Det är ingen tillfällighet att människor ur lägre samhällsklasser känner sig sämre bemötta inom sjukvården. Ifrågasätts mer och ibland även lämnas utan hjälp. Psykiatern Ola Gefverts enda bekymmer som reaktion på det här, att han tjänar för lite i förhållande till Överläkarna vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Därför har han inte ”råd” att köpa en kvinna, en kvinnlig psykolog till Nora.

När vi talar om barnfattigdom och kränkningar fylls kommentarsfälten av rasister som säger det är invandrarnas fel. Andra talar om att invandrare har nya bilar, pengar i överflöd i förhållanden till den som skriver kommentaren. Andra skriver att föräldrarna inte tar ansvar för sina barn. Det tyckte Janne Josefsson också. Fattiga föräldrar röker. De dricker säkert också. O givetvis  medvetet att bara tillgodose sig själv i förhållande till barnet. Populärt är att lyfta fram pensionärerna. Vi måste alltid ställga grupper mot varandra.

I Fattigsverige för inte allt för länge sedan, dracks det i de fattiga stugorna. Barnen var om än sämre klädda etc än dagens fattiga barn. Men drickandet var symptomen på att ha gett upp, enkel flykt och tröstlöshet. Pillerätandet idag, happy pills, dämpande, utjämnande, sövande etc är också symptom. Det är mycket lättare att ge människor piller än att ge dem hopp och stöd vägen ut.

Det är därför socialtjänsten ”tar” barn från underpreviligieradefamiljer. Familjen är fattig, ge barnen annan miljö och låt familjen klara sig bäst den kan. Fattig är den som bemöts med bristande respekt från överheten. Från människor som skriver jag har minsann bara mitt studielån att klara mig på. Eller jag har också haft barn och hårt, men jag fick avstå från det goda och köpa saker på loppis till barnen. Grattis ni som fixade det. Bara man tar tag i situationen fixar det sig. Jobben som inte finns dyker bara upp. Utbildningen som saknas bara finns där. Bara vi tar tag i situationen.

3 svar till “Nora är hora – om klass och fattigdom

 1. Sonja Nilsson

  När det gäller Nora-historien så är den helt klart en repris på nånting som inte är nytt för dagen.Det här kommer fram -för att Nora inte förmår vara tyst.Och för att en reporter intresserat sig för hennes fall. Hur många fler Nora finns det? Och jag undrar var den s.k. kvinnorörelsen i Sverige håller hus? Var är deras ramaskri? Var är alla salongs-feministerna nu? Det är så tyst.Det som sker nu är kanske på en nivå som inte anstår de fina kulturella feministsalongerna.

  Nora har på sitt trauma -fått sitt liv offentliggjort av sin läkare i intervju i SR.Han pratade idogt på om Nora- stället för att hålla sig till sin egen roll/del i sammanhanget. Jag tror att jag hörde ordet ”personlighetsstörd” minst tio gånger.Flankerat med ordet ”horat”.Sekretessen sattes ur spel offentligt av läkaren.Jag trodde brott mot sekretessen -var just ett brott.?
  Dessutom antydde läkaren mer eller mindre rakt ut att hon kunde vara personlighetsstörd -istället för våldtagen.
  Men- han kommer säkert att fortsätta sin verksamhet.Han kommer med all säkerhet att ha sin legitimation intakt genom hela den här historien.

  Kontentan blir att en personlighetsstörd kan inte vara våldtagen.Inte heller den som prostituerat sig. Kontentan blir också att svåra händelser ska man glömma bort,tiga om och bära ensam.Då blir en svårt traumatiserad person frisk per automatik.

  Jag hoppas alla ser att alla dessa Nora som möter den här sidan i vården (för den finns), återigen blir utsatta för övergrepp.

  Var är de våldtagnas valfrihet i vården? En valfrihet som borgarna skrikit sig hesa om.Existerar den?

  När det gäller Josefsson så har jag vänt honom ryggen för länge sen.För ett par år sen höll han i det Agenda där de olika föreningarna för foster/barnhemsbarn medverkade. Jag kan kort sammanfatta min känsla av hans närvaro i sammanhanget.Och jag vet fler som delar den känslan. Kyligt oengagerat irriterat.Det är en gåta varför han ens höll programmet.Helt klart är att det förde inte saken framåt-utan tvärtom.

  Josefsson var en gång i tiden bra på att avslöja orättvisor som sparkade nedåt.

  Den forna Josefsson, -killen med glöden-, hade säkert gjort ett utmärkt reportage om de ökande klyftorna, där självklart barnen blir de som drabbas först.
  Den tiden är förbi.

 2. det finns inte några psykiska sjukdomar,psychiatriker är inte läkare-de är scharlataner,de lyckades intala de mindrevetande att psykiatri är en vetenskap,sanningen är parallerer med psykiatrin föregåande St.Inqvisicion
  det böhövdes franska revolutionen och gilotynerna för att avsluta den mörka kapitel i mänsklighetens historia-vad tar kol på psykiatri ? virus ? eller bara resistenta bakterie ?
  Så längre psykiatri har den makt den har-vi alla lever farligt.

  http://http://se.cchr.org/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s