Var finns kvinnosolidaritet i socialdebatten kring fallet Nora

Kvinnor skall känna sig trygga. På kvällar. På väg hem. I sina hem. Tjejer ska kunna klä sig och leva normalt. Allt utan att utsättas för hot eller våld. Det anser alla kvinnors organisationer.  Men när det sker inom den sk ungdomsvården borde det bli kör från kvinnogrupperna. Vi har lyssnat två söndagar i rad på SRs skrämmande dokumentär om Den fastspända flickan. En tjej som via socialtjänsten hamnar i prostitution på ett behandlingshem. En tjej som utsätts för den grymmaste våldtäkten av Kapten Klänning, den fd polischefen, Göran Lindberg.

Vi lyssnar på hur läkare inom psykiatrin förringar det som skett. Hur en ung tjej i vanmakt för att någon skall lyssna, skär sig. Utvecklar självskadebeteende för att ingen hör ingen ser. Noras fall blev en dokumentär, en bok. Men hur många Noror har vi i Sverige. Hur många orkar inte slåss mot systemet, mot SIS-hemmen. Mot övergreppen. Mot att ingen lyssnar. Ingen bryr sig. Maria Larsson, landets barnminister skapar lagförstärkningar som säger att socialtjänst och myndigheter skall lyssna på de barn som är omhändertagna. Men saken är den att myndigheter inte bryr sig. En lag är en lag och en socialtjänstlag förpliktar inte till att följas enligt intentionerna utan tolkas av den lokala inrättningen i kommunerna.

Det skulle ta mer än åtta år innan en läkare kunde hitta Noras problem, innan dess hade klåpare till läkare, sjukvårdspersonal, institutionsanställda gjort ont värre ont. Åtta år av skuld och skam som myndigheterna byggt upp kring en ung tjej.

I DN finns en av de bästa och mest skarpa ledare jag läst på länge ifrågan, Susanna Birgersson skriver ”Situationen känns välbekant: Ung, trasig tjej i händerna på oduglig socialtjänst och maktfullkomliga överläkare. De prövar lite allt möjligt – utom att lyssna på flickan själv, som i stället skjutsas runt från det ena stället till det andra. För miljonbelopp köper hemkommunen ”vård” som är mer förvaring än något annat. Åtta år tog det innan flickan som kallas ”Nora” fick den hjälp hon behövde. De yttre tecknen visade sig redan i de tidiga tonåren när hon som en reaktion på den misshandel hon utsattes för av sin pappa började rispa sig på armarna. Efter ett par år fick socialtjänsten upp ögonen för Nora och skickade in henne i en spiral av tvångsvård, behandlingshem, ökat självskadebeteende, våldtäkter och självmordsförsök.”

Läs den. Du politiker, beslutsfattare, läkare, barnexpert. Ja kanske till och med BRIS och RB borde läsa o begrunda. Vad gör vi för barn i Sverige som hamnar i myndigheternas klor. Där rättssäkerheten är noll, där barn inte tillförsäkras ett fristående juridiskt ombud. Där barn som utsätts för vanvård inte har en chans att kräva Samhället på skadestånd för den skada de lider av felaktig behandling.

Maria Larsson, landets barnminister sa till P3 i december att vi inte har någon Vanvård i Sverige längre. Den upphörde 1980 – eller. Maria Larsson har inte förstått att vanvården idag är mer raffinerad och mer utsättande än någonsin. Och hon borde byta glasögon om hon inte ser vad som händer. Men jag tycker också att landets kvinnokämpar borde reagera. För det är tjejerna som i första hand utsätts för situationer som Nora.

Med Bordellaffären i färskt minne minns jag två tjejer vars liv blev helt förstörda av den sk Geijeraffären. De fick ingen ursäkt ingen upprättelse. Nora får heller ingen upprättelse mer än den hon skaffar sig själv. Samhället kommer inte att be henne om ursäkt och heller inte upprättelse. Tyvärr kommer historien att upprepa sig i det oändliga. Vi kommer att få sk sociallagstiftning till ingen nytta för kommunerna i Sverige anser inte att lagen rör över kommunernas beslut. Det är dags att reagera, agera. Det är dags att säga ifrån.

I chatten efter sista delen skrevs bla detta:

Förfärligt

Det här är en fruktansvärd historia. Bra den kom fram i ljuset, så det inte behöver drabbas andra. Synd det drabbade Nora.

Mitt svar till Förfärligt Nora är inte ensam, inte ett isolerat fall. Det bara råkade så att hennes röst blev hörd. det är den trista sanningen.

Här kommer listan med länkar till alla inlägg i fallet Nora, men vart leder det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s