Utesluten fast jag inte var medlem i Samhällets Styvbarn

Jag tillhörde andra generationen Samhällets Styvbarn (föreningen för omhändertagna som krävde upprättelse av staten.) Kom in i styrelsen andra året organisationen fanns. Det var en turbulent tid och många barnsjukdomar, men vi klarade det trots att det var kritik både högt och lågt.

Den styrelse som nu ror Riksförbundet Samhällets Styvbarn, har blivit allt mer av en prinsessa på ärten. Kritiska röster tystas och anses vara förtal och hot mot verksamheten. Därav uteslöts den 20 januari bla undertecknad och ytterligare 5 personer. Vi hade alla förtalat och skadat förbundets verksamhet enligt ordförande i Förbundet. Det mest intressanta är att man uteslutit dem som inte är betalande medlemmar. Själv hade jag inte betalat medlemsavgiften för 2013, men trots detta tyckte styrelsen att jag skulle uteslutas.

Med andra ord uteslutning kan drabba den som inte är medlem. Nuvarande Ordförande hade minst sagt kritiska synpunkter på organisationen Stulen Barndom, där uteslutningar och avknoppningar var en visa inom förbundet och i lokalpressen. Så skulle ju aldrig Riksförbundet Samhällets Styvbarn bete sig. skälen till problemen inom Stulen Barndom var just åsiktsmotsättningar och kritik mot förbundsledningen.

Under min tid som ordförande uteslöt vi en person, vilket skedde under lång tid och med vånda. Faktum är att uteslutning innebär att motståndare och kritiker får ett ännu större spelrum utan att kunna nås. Inom Riksförbundet kallar ordförande kritikerna för Stollar (alltså mentalt underlägsna). Inte ovanligt är resor i landet för att tillrättalägga och tala om hur medlemmarna skall sköta sig. Dessutom plockas systematiskt personer bort från olika förtroendeuppdrag bort som inte vill inordna sig i Styvbarnsförbundets Regelverk.

Ikväll besökte jag Samhällets Styvbarn Stockholmsförening, eftersom jag inte ”läst” utteslutningsbrevet innan. Ordförande för förbundet var där men sa självklart inget,  utan försökte lägga över detta på en i föreningen. När årsmötet skulle börja begärde jag ordet men fick avslag då ordförande för Stockholm inte längre räknade in mig i verksamheten. Till årsmötet kan man gå även utan att vara betalande för innevarande år, det är 2012 som skall revideras och då var jg betalande. Årsmötet kan också vara avgörande för om medlemen stannar kvar.

Men innan jag går berättar jag om uteslutningen vilket skapade en viss oro. Det kändes onekligen skönt att göra det, för hade jag inte berättat för medlemmarna hade det aldrig kommit fram. Besluten i Riksförbundets Styrelse kommer inte ut bland medlemmarna. Jag är heller inte säker på att uteslutningarna tas med i de protokoll som läggs ut på hemsidan.

Samhällets Styvbarn har varit den organisation som stått mig nära i alla år. Min uppfattning är att ingen skall behöva lämna verksamheten eller kastas ut i kylan för att de inte tycker alltid som förbundsledningen gör. Ordförande har flera gånger uttalat sig om att han känner sig Hotad. Ursäkta, om kritik och diskussion på Facebook är hot då är vi alla hotade till och från. Ordförandebloggen på Samhällets Styvbarn skrev en gång ”att styvbarn är inte som andra barn men ändå som andra”. Det är en vacker tanke men som saknas substans. Faktum är att den som tycker emot har väldigt lite utrymme och betraktas som en potentiell fara. Faktum var att jag tänkt kandidera till ordförandeposten inom förbundet 2013 (och betala in medlemsavgiften) det fanns två namn mitt och nuvarande ordförandes. Jag skulle troligen gett honom en hård kamp i Malmö den 9 februari och kanske vunnit. Detta var ett Hot och lättast att komma undan är att utesluta människor på årets sista styrelsemöte innan årsmötet för förbundet.

En förbundsordförande skickar inte brev till personer i vissa positioner där man talar illa om företrädaren. I mitt fall hamnade ett sådant brev hos en av mina vänner, vilket kom som kopia till mig. Men jag vet fler som fått mail.

Vi kan vara övertygade om att de medlemmar som finns i förbundet är exakt så snälla och fogliga som de förväntas vara. Precis som på barnhemstiden då vi förväntades niga och bocka för det mesta, eller i våra fosterhem där vi skulle vara tacksamma. Nu skall de vuxna fosterbarnen återigen anpassa sig inför överheten men den här gången mot sin förbundsledning.

Jag har varit och är kritisk mot nuvarande ordförade, som saknar empati, socialt engagemang och värme/patos vilket är viktigt när man arbetar med människor som varit utsatta. Varje medlems problem är för den personen ett trauma och vi får acceptera detta. Människor är olika och olika är vi också inom Samhällets Styvbarn.

Jag har aldrig skadat medlemmarna i Samhällets Styvbarn, även om jag det här året bara varit medlem har jag haft åtskilliga samtal, mail från medlemmar som sökt hjälp och stöd eller bara pratat av sig. Det jag varit kritisk och är kritisk emot är en förbundsledning som styrs av några få och där ordförande utger sig för att vara allvetande, allkunnig och alltid lyckas få sin omgivning att känna sig precis så underlägsen som hans personlighet kräver.

Jag skall avsluta med ett citat ur ordförandebloggen på Styvbarn: ”Riksförbundet för Samhällets Styvbarn ska vara en organisation för så många som möjligt av dem som varit samhällets styvbarn. Vi är nu drygt 1400 medlemmar. En så stor organisation har aldrig funnit tidigare för dem som varit placerade. Det ger oss en styrka att bevaka våra intressen. Men vi kunde vara många fler, och vi måste göra det lätt att vara medlem i Samhällets Styvbarn. Har man varit placerad som barn, eller är anhörig till någon som varit eller är placerad, så kan man bli medlem. Men kan också bli medlem bara för att stödja vårt arbete. Vi ska ha en låg tröskel.”

”Att vi har en låg tröskel innebär också att vi har högt i tak. Även om vi har den erfarenheten gemensam att vi varit samhällets styvbarn, så är vi inte stöpta i samma form. Vi är alla olika på många sätt. Därför ska vi vara toleranta mot varandra och acceptera den som inte är som mig själv. Vi ska respektera den som har en annan åsikt och vill föra fram den. Vi ska respektera att någon har en annan religion, politiska sympatier, sexuell läggning eller etnicitet.”

Så kommer slutklämmen ”Men det är inte acceptabelt att kränka andra medlemmar med nedsättande ryktesspridning. Det är inte acceptabelt att sprida förtal av riksförbundet eller dess företrädare, varken till medlemmar, till företrädares anhöriga eller arbetsplatser, eller till andra samhällsorganisationer. Det är inte acceptabelt att företrädare för riksförbundet hotas, vare sig det sker öppet eller i insinuationer. Det är inte acceptabelt att skada eller försöka skada riksförbundet och dess företrädare. Allt detta har skett och det är inte acceptabelt.”

Nej bästa förbundsledning dett har inte skett mig veterligt för de sidor på Facebook där Samhällets Styvbarn diskuterats har varit sk slutna forum med en handfull deltagare och mig veterligt har ingen av dem agerat som Ordförande skriver i sin blogg. Däremot har ordförande och tre lokalordförande hängt ut undertecknad med namn på Samhällets Styvbarns Hemsida, jag har sparat inläggen.  Det är inte fel, ordförande och de tre lokalordförande kallade det som försvar för ordförande.

Jag glömde något gruppen efter 1980 omfattas inte av ersättning för vanvård, ordförande säger till en av de berörda i styrelsen ”vi fick vänta 8 år då får väl ni också göra det”. Jag slåss för efter 1980 och jag slåss för dagens och morgondagens barn utsätts för vanvård.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

10 svar till “Utesluten fast jag inte var medlem i Samhällets Styvbarn

 1. Bra Anne att du tar upp detta till diskussion, jag återkommer med kommentarer när jag läst allt.

 2. många av de som hör till gruppen efter 1980 har kämpat för de äldre….

 3. Bra skrivet!!!
  Vi måste kämpa för ALLA!!!!!!

 4. Innan en medlem utesluts bör han eller hon få tillfälle att yttra sig. Om med­lemmen inte godtar beslutet om uteslutning, kan han eller hon vända sig till tingsrätten och yrka att beslutet om uteslutning upphävs. Detta är dock ytterst ovanligt i ideella före­ning.

  Föreningen måste ha sakliga skäl för uteslutningen innan beslutet fattas. Personmotsättningar är inte tillräcklig orsak för uteslutning. En uteslutning bör göras skriftligt.

 5. Vi ska träffa ,S,V,Mp för ett möte om barnen idag detta ska upp på bordet
  Sen ska vi träffa ,SD för ett möte.
  Alijansen vill inte göra upp med barnen idag därför moste vi trycka på
  Detta är de fyra gängen som ska prata med partierna.

 6. lars-ove fredriksson

  Samhällets styvbarn ( SS ) är till för dem som blivit drabbade i sin barndom av vanvård – Och ett förbund/förening, ska ovillkorligen tillgodose medlemmarnas intressen i ett första steg. När detta inte sker, så blir det ”ett inbördes beundran förening”, där medlemmar och icke-medlemmar saknar inflytande. En diktatorisk styrelse som sitter och håller om varandra.

 7. Det de inte förstår är att uteslutning istället kan verka som en katalysator… knäppskallar. Och vad gäller barnen efter 1980… jag tänker på hur man talar om våld i familjer, männen har alltid styrt och ställt och slagit, nu är det kvinnans tur! Vad har de män och pojkar som lever idag att göra m ed vad som hände förr?! Du kommer styra denna båt i hamn som allt annat du företar dig. Lycka till! De kan inte skilja på äpplen och päron.

 8. Jag blir bestört när jag läser detta. Trodde i min dumma enfald att samhällets styvbarn behandlade alla humanistisk och att alla var lika mycket värda oavsett åsikt. Men en sak vill jag att du ska veta, jag har fullt förtroende på dig och kan vi hjälpas åt på något vis att få lite ”vett” i styrelsen så ställer jag mer än gärna upp. Så här vill ingen av oss styvbarn bli behandlade.

  • ja om man skall tysta någon är uteslutning en lösning. Men i mitt fall blir jag ju inte tystare tvärtom. 🙂 Det som kan göras är att nominera till Gunilla Wahlen namn du på. alla namn måste tas med på valberedningens lista på årsmötet. men Siw var försiktig med dig. kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s