Ersättning till vanvårdad – myndighet till statens förmån

Ersättningsnämnden och Riksdagen har gjort frågan om ersätting som en uppgörelse mellan de fd foster- barnhemsbarnen och  förövarrna. Inte till en fråga om Statens Ansvar. Det är trist att detta fått gå igenom utan granskning eller diskussion från de sk klientorgnisationer som företräder vanvårdsgruppen.

Så har då Ersättningsnämnden börjat sitt arbete och börjat kontakta de sökande. Uppdragen handlar om att få fram sk bevis, handligar, akter från myndigheter och social- och barnavårdsförvaltningar. Handlingar som reducerats, försvunnit eller egentligen inte säger något alls om det liv de vanvårdade haft.

Vi vet alla att det mesta av vanvården av gårdagens barn- och fosterhemsbarn inte finns dokumenterat och i många fall heller inga vittnen. Bristen på papper skall styrkas av sk muntliga förhör.  Tre tjänstemän vars vardag är långt ifrån de utsattas liv, som troligen aldrig kan få in i mentalt att faktiskt oerhört många barn farit så illa att det saknas ord. Tjänstemän som gått vägen via universitet och högre ämbeten skall avgöra om  Parkbänksnisses berättelse är trovärdig. Parkbänksnisse har svårt med myndigheter. Myndigheter är fieder och samhället har sällan gjort mer än kanske fixa tak över huvudgarantin. I påsen av få ägodelar finns knappast några bevis från barndomen och vart vänder sig den som saknar språk och förmåga att kommunicera med myndigheter. Skulle Parkbänksnisse ändå lyckas tar staten tillbaks pengarna. Tandstumparna som kunde bytts mot tänder och därmed lite bättre självkänsla, är lika svarta som tidigare men Staten ger och Staten tar.

För det är så Ersättningsnämnden betraktas som myndighet till vilken de utsatta skall bevisa att Staten Brustit i Ansvar och Tillsyn, och att de utsatta varit så utsatta att Det är allvarlig art. Vad skall dess jurister från sin trygga pedistal som inte ens pratat med dem som jobbat med Vanvårdsutredningen, där en stelbent byrkrat fick sin världsbild omkastad och numer är en av de få inom fd myndighetsSverige som talar för de utsattas sak.

Har haft samtal från människor vilka blivit uppringda från Ersättningsnämnden, frågan är ”var kan det finns papper som styrker det du säger”. Det blir svårt om det inte finns papper. Svårt om det inte finns bevis. Bästa jurister i Ersättningsnämnden i vilka papper står det att en flicka utsattes för sexuella övergrepp i flera familjehem, pojkar knullades av såväl fosterpappor som fostermammor. Det är detta ni får höra, institutionspersonal som förgrep sig på flickor i underläge, ungdomar som begick övergrepp mot varandra. Tror ni det är dokumenterat, inskrivet med prydlig handstil. Tror ni någonsin att någon bevittnat detta eller att någon ens vill tillstå att man kände till detta.

Det är de allvarliga övergreppen som räknas, ”Det är alltså endast de allvarligaste formerna av övergrepp eller försummelser som kan ge ersättning.”

En annan intressant skrivning är dåtida lagars syn på aga och skolgång.  Menar man verkligen att det inte känns till att det faktiskt fanns skyddslagstiftning för fosterhemsbarn tidigt i Sverige, att aga inte var tillåtet för barn i fosterhem. Att alla barn hade rätt till samma skolgång oberoende de var placerade eller ej. Läser man om Gålö – Fosterbarnens Ö – var det inskrivet ett extra skolår för fosterbarnen, på Gålö hade fosterbarnen bättre skolgång än de biologiska. Med det vill jag säga att det fanns reglering för hur fosterhemsplacerade barn skulle ha det. Läs Vanvårdsutredningen så får ni lagarna direkt.

Men det är inte bara Parkbänksnisse, det även Lisa Bostad som har sitt boende, kanske sitt jobb, som ska stå där inför tre män och berätta om hur hon utsattes för våldtäkt som barn, men tyvärr det finns inte noterat. Ska vi tro Lisa Bostad, Parkbänksnisse, eller Kalle som aldrig fick gå i skolan och är analfabet idag, Peller Krok som delade bostad med djuren i ladugården, de som förkunnades som dumma och omöjliga…vad är allvarlig art, Mina Herrar och Damer. Är det mindre allvarligt om jag står ut år ut och in med samma övergrepp eller är det mer allvarligt om det bara skett övergrepp ett par gånger.

Hur skall ni avgöra människans innersta kränkta rum. Där, oberoende vilken framtid vi fått eller haft, minnen, taggar ligger kvar om hur det var att bli nergjord och osynligjord, på dessa föräldrafria hem. Ja för När Ersättningsnämnden skriver ”om familjen inte visste om……etc…har ingen vanvård förekommit. Ok men Övermoder var Staten och Tillsynen vår Fader. De visste självklart inte vad som pågick. 

Så här står det på nämndens hemsida ”Om till exempel fosterföräldrarna tagit ansvar men barnet ändå utsatts för övergrepp eller försummelser utan deras vetskap, av till exempel en släkting eller en anlitad hantverkare, kan det inte anses ha skett i samband med vården.”

Ersättningsnämnden och Riksdagen har gjort frågan om ersätting som en uppgörelse mellan de fd foster- barnhemsbarnen och  förövarrna. Inte till en fråga om Statens Ansvar. Det är trist att detta fått gå igenom utan granskning eller diskussion från de sk klientorganisationer som företräder vanvårdsgruppen.

Ca 2 000 ansökningar har kommit in så här långt. Kalkylen ligger på 7 000 som högst. Under 2 månader har det kommit in ca 1000 i månaden. Säg att det fortsätter så  kommer siffran blir närmare 10-11 000 det här året.

Magazinet Filter

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

21 svar till “Ersättning till vanvårdad – myndighet till statens förmån

 1. Det funkar ungefär som då Robert Gustavsson gjored parodi på Bingolotto om man skulle ha cans att vinna skulle man fylla vissa kriterier gjorde man det skulle dat vara en annan sak som måste stämma då det var ok så kom det ett tredja problem….så är det med ”bevisen” man måste plocka fram…. ursäkta mej men jag tror inte ett skit på att någn får ett enda öre utan det kommar att vridas o vändas och dribblas på hit å dit och syftet är bara ett att inte behöva betala ut nånting

 2. Staten gör som dom alltid gjort blundar för verkligheten och tar inget ansvar för hur man gjort med alla dessa barn det är tusentals som inte ens söker för hur ska man kunna ha några som helst bevis av alla misshandel och tvång man fått utstått i hela sin bandom i bästa fall kan man bara bevisa att man varit på dessa barnhem fosterhem mm men inte ens det kan alla för att man har städat ur sina gömmor sen ska det vara folk som aldrig varit hungriga blivit utsatta för det minsta vanvård dom kan inte ens tänka in sig i dom tankarna tycker allt är spel för gallerierna bara om dom får några stackars kronor för att fått hela sin barndom förstörd återstår att se

 3. Jag blir väldigt upprörd och undrar om inte dessa uppgifter har något värde som samlats i det stora kassavalvet för att skydda förövare har de inte samlats för de har något värde i sammanhanget? Ska man se det som naturligt att man varit deporterad för det första om inte föräldrarna är dömda för att göra orätt?

 4. Ja…de här är väl något som kanske legat i var mans/kvinnas bakhuvud, att de här går aldrig vägen. Och VARFÖR skulle de egentligen det, när det så många ggr har gått åt pipsvängen innan. För NÄR har en myndighet bredvilligt stått med myssa hand och erkänt att , – ja vi har gjort fel ! och dessutom ersatt de/den drabbade med själig ersättning i normala fall..? Det ska vara långbänk och utredningar till förbenelse , så inte ens fan själv hade gett sig i kast med att bråka med en myndighet. De gnälls på så många andra länder där de finns både korruption och förljugenhet, ..där de de fötrycker och trampar på de svaga till höger och vänster. Men är det så mycket bättre detta, där trots att det finns lagar och förordningar i vårt land som ska följas, endast gäller fotfolket..inte de som stiftat lagarna och högre makter av annat slag. Ännu ska jag väl för rättvisans skull säga, har vi inte sett vart åt det bär hän än. Men jag är den förste att beklaga och dessutom att skämmas för Sveriges regering , om mina och andras farhågor besannas. Jag kommer att må illa varje gång de slår sig för bröstet och stoltserar sig för att vi är ett av de humanistiska och tillika demokratiska land i världen..sanna mina ord.

 5. Ersättningsnämnden , vanvård , fosterbarn , och kronofogden .

  Ang utmätning av ersättning.

  Jag har skrivit till alla möjliga myndigheter ang detta !

  ”Däremot kan ersättningen
  efter att den har betalats ut bli föremål för utmätning om
  du är skuldsatt. Det innebär att Kronofogden kan besluta om att
  ersättningen ska användas för att betala skulden.”

  Men ingen kan / vill ge ett klart och tydligt svar på mina frågor.
  När anses ersättningen utbetald ?? , när nämnden fattat beslut men den som har rätt till ersättningen inte fått den i handen än ??
  Eller när den som har rätt till ersättningen fått den i handen ??
  Och hur kommer utbetalningen till dom som har rätt till den att gå till ?? , via utbetalningsavi ?? , direkt till ett bankkonto ??

  Att ersättningen är personlig och ej får överlåtas är absolut inget skydd för den som får ersättningen.
  ”utsökningsbalken är oklar” , Läs ”http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19810774.HTM”
  ”5 kap. Undantag från utmätning”

  Så fort det blir registrerat i ditt personnummer att du har fått ersättningen kommer skatteverket och således direkt också kronofogden och inkassobolagen att få kännedom om det.

  Kammarkollegiet tillhandahåller alla administrativa elekroniska tjänster åt ersättningsnämnden , och vilken verksamhet bedriver kammakollegiet bland annat ???…

  Joooo !…INKASSO !!!! ”http://www.kammarkollegiet.se/rattsavdelningen/inkasso/inkasso”
  Och villket vapen är nummer 1 i jakten på dom som är skuldsatta och bevakningen av deras ”ärende”?? , deras personnummer så klart , och det är ju inte svårt att bevaka.

  Strunt samma villket , jag är övertygad om att den som har någon typ av skulder och förekommer hos något av alla inkasso bolag samt kronofogden kommer att se hela eller till viss del av sin ersättning konfiskerad / fryst / beslagtagen eller vilket jävla uttryck du än vill använda.

  Den som blir beviljad ersättning anser jag har rätt till den i sin helhet och TOTALT orörd !!!

  Ge den som får ersättning möjligheten att själv göra rätt för sig .Har du mer än 250 000 kr i skulder kan du ju alltid förhandla med dom du har skuld till , förhandla eller på annat sätt minimera skulden.
  Eller göra dig HELT skuldfri , den möjligheten har du inte om fogden eller inkassobolagen får händerna på din ersättning !!!!

  KAN INGEN GE ETT KLART OCH TYDLIGT SVAR I ÄMNET ?????????

 6. Hoppet är det sista som överger människan.Vem trodde att vi skulle få en upprättelse (värd namnet).Man kan aldrig gå förbi vanvårdsutrdningen,där finns våra berättelser.Vad som emellertid står i våra arkiv är,var å vad vi blivit placerade.Sedan att det sitter folk i denna ersättningskomitte som inte har det minsta begrepp om det skedda,det är bara att beklaga.Vill hänvisa till vad min sambo Monica sa när Maria Larsson gjorde sin kovändning,”Nu är ni trovärdiga” å det lutar jag mej mot,vi är trovärdiga,sen får det bli vad det blir.Jag är optimist,jag är snart 72,jag ska snart lämna det hela,vem vet.Får jag nån ersättning?Skulle knappast tro det,det viktigaste för mej har varit att min födelsekommun,bad mej om ursäkt å det kunde jag tala om för mina barn.Dom är stolta över sin morfar å det är mera värt än alla pengar i världen.Ha de bra

  • ja Maria Larsson tyckte säkert det men frågan är hur nämnden tänker och bedömer jag önskar att alla som söker får pengar för det vore rätt.

 7. Vad säger ansvarig minister om tjänstemännens arbetssätt.Undrar om det inte är bättre att vi går ihop och stämmer staten på skadestånd för dom har ju redan erkänt att dom gjort fel i och med ursäkten vi fick.

 8. Tyvärr struntar överheten i de barn som är och har varit placerade. De betraktas av politkerna som mindre värda människor. Helst skulle väl tvångs sterelisering återinföras så inga fler ”avarter” kan födas….och alla vi som lever i verkligheten vet att dessa människor ofta är helt fatastiska varelser som överlevt ohyggliga övergrepp av fysisk och psykisk karaktär…. och INGEN ska komma och tala om för mig att inte alla har rätt till kompensation för sin förstörda barndom/ungdom. Att etablissemanget har en nazistisk syn på vilka människor som är bra duger inte. Alla har samma värde, dock har itne alla samma förutsättningar från start, en del behöver mer hjälp och stöd

  • Det finns en läpparnas bekännelse inom politiken och utfallet av besluten blir inte vad som beslutas. det kan vi se idag inom aktuella ärenden där socialnämnderna inte tar hänsyn till lagstiftningen

 9. varför tog ni bort att det var skadestånd till att det var gottgörelse,,,,var det bara för dom så kallade kronofogden skar ta deras bidrag,,,,,fy fan i så fall staten ta med den ena handen o ta med den andra…det skar låta så jävla bra att barhems barnen skar får ersåtning för ca 80 prusent har kronofogden efter sej,,,enligt säker skälla,,skärp er på ersätningsnämden nu…………

  • skadestånd kan inte lämnas till preskriberade ärenden, gottgörelse är statens sätt att erkänna att de gjort fel i det förflutna, men det känns rätt tamt när man får göra hur man vill med barnen idag utan ens skadestånd. din säkrna källa tror jag inte riktigt på, dessutom är jag inte med i Samhällets Styvbarn föreslår att du pratar med Yvonne Palm eller Benny Jacobsson om detta, det är de stom styr idag. jag är bara skyldig till beloppets storlek vilket jag står får.

 10. Pengarna är inte utmätningsfria?????
  De skulle inte vara med som underlag i försörjningsersättning för socialnämnden stod det i lagen vad jag minns.
  Men är de med som underlag för en utmätning är det ju rent fördj-ligt.!!
  Nu har jag lyckligtvis ingen skuld längre, men jag kan rakt av associera orsaken till skulden jag hade, som uppkommen pga. de komplikationer jag levt med sedan jag blev kränkt och försökte med självmedicinskt självmord.
  Om man efter att staten har tagit hand om en, blir avstjälpt ute i en öde öknen efter 17 år, utan vänner, utan släkt utan nånting, så får man en självbild som inbjuder bedragare att blåsa en. Jag kan inte räkna de gånger jag blivit blåst, men gång nummer ett var när staten kom till BB och snodde åt sig mig från min mor som de sedan sövde ner och elchockade resten av hennes liv. Hon kunde lätt ha blivit stödd i sitt ensamma moderskap, vilket klart går att utläsa i hennes journaler. Istället krossade dom en människa som senare kostade staten miljoner att hantera, och tog hennes barn. Och fösummade detta.

 11. skar det vara så att kronofogden kan ta hela ersätningen så skar jag undanbedes ersättningen .får jag ingen ersättning skar inte någon jävlar kronofogden ta dom heller.
  ..

 12. inte myket att göra …jo ändra så att det blir skadestånd vi prata om för det handlar det om om man skar säja saningen så man berhandlas av kommunens barhem o fosterhem..sämre än djuren,,,fy fan rent ut sagt…..

 13. Enligt detta så kan Staten kan inte ta tillbaka givna medel..
  Just överklagat KF beslut om utmätning av gottgörelse.
  ”Medel med föreskrivet syfte”

  Ett särskilt förbud finns mot utmätning av pengar som kommer från staten, kommun eller liknande organ, och som är avsedda för ett särskilt ändamål, för det fall utmätningen skulle motverka ändamålets syfte. Om staten, en kommun, stiftelse, församling eller liknande sammanslutning skänker bort pengar för ett allmännyttigt syfte skall sådana medel i vissa fall skyddas mot utmätning. Detta gäller även för det fall pengar istället har samlats in från allmänheten. Dock kan pengar som har samlats in och bortskänkes av en mindre krets människor mätas ut. Vidare kan gåvan ha olika ändamål, men generellt gäller att ändamålet måste anges noga för att hinder mot utmätning skall anses föreligga. För att medlen skall vara skyddade mot utmätning får det inte finnas något krav på motprestation, det måste verkligen vara fråga om en gåva. Vidare gäller att när pengarna har betalats ut måste de hållas skilda från gäldenärens övriga tillgångar för att utmätning skall kunna hindras. Slutligen kan nämnas att utmätningsförbud gäller för begravningshjälp som inte överstiger det prisbasbelopp som var aktuellt under dödsåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s