Ensam är inte stark – Maria Larsson

Under åren inom utredningen av vanvård inom svensk social- och barnavård, under året med Barnskyddsutredninen, Upprättelseutredningen och lagförslag kring stärkt rätt för barn finns bara ett namn som figurerar. Maria Larsson. Barn- och Äldreminister i en regering som lagt sin huvudsakliga tyngdpunkt på sk produktionsfrågor.

Jan Björklund har arbetat för att barn i skolan skall bli bra produkter som anpassas till ett produktionssamhälle. Där utrymmet att vara barn minskar allt mer. Barn skall tämjas och tränas från så tidig ålder som möjligt och inlärning skall ske enligt regeringen beslutat system. Tidigt sållar vi agnarna från vetet. Barn som inte håller måttet läggs i en andrahandssortering där Regeringen understryker betydelsen av stöd och insatser. Att det sedan inte fungerar när i verkliga livet är en annan sak.

Nu har också moderaterna tagit skofrågan till sig, men de talar inte om de små barnen utan om vikten av teknik i skolan, att ungdomar kan lära sig via spel och ny teknik. Att Betyg i tidig ålder är stimulerande för att se vad barn lär sig. Betyg mäter barnet och läggs i vågskålen för barnets möjligheter. Barn ska kunna räkna för att bli naturvetare. Barn ska kunna läsa för att förstå kraven från samhället och den produktion de hamnar i så småningom. Barn ska kunna vissa saker inte för sin egen skull utan för att Regeringen bestämt att det krävs uniformering för att skapa framtidens människa.

Under hela skoldebatten har jag sällan hört några som helst uttryck för barn som har det svårt hemma. Barn i miljöer där studiemotivationen är låg. Barn som behöver mer tid. Att barn är människor som behöver växa i sin takt och inte i broilersamhället som politikerna skapar.

Det är därför jag trots kritiken mot Maria Larsson kan känna en viss empati för henne som minister. Inte för att hon är stark, drivande och en auktoritet, utan för att hon är så snäll. En Astridlindgrenminister som skall slåss för att få in begreppet att barn är barn, i en regering som domineras av ett patriarkaliskt tänkande och där varje barn bara är en produkt.

Maria Larsson sa när jag frågade varför hon inte avgick när Fredrik Reinfeldt och Anders Borg bestämt att det inte skulle bli någon ersättning till vanvårdsgruppen, ”vem ska ta hand om barnfrågorna!”. Det var ett i sig patetiskt uttalande och en bild över att bara hon just Maria Larsson drev frågorna för barn på ett sätt som ändå fanns ett barnperspektiv i. Jag tänker i samma andetag på Fredrik Reinfeldt vars parti vill lösa ungdomskriminalitet med fotboja fredag-söndag och utegångsförbud. Det är mil mellan Maria Larssons syn på barn och Nya Moderaternas radikala sådan.

Runt om i landet talas om sociala investeringsfonder. Det är ett sätt att tidigt investera i insatser som gör att färre barn far illa och ges större chans i livet. Men medaljen har en baksida som är synonym med hur samhället måste se allt i kronor och ören för att vilja satsa. I diagram och staplar med sannlikhetskalkyler prydkligt dekorerade med kronor, ören. Att satsa på barn är inte som att bygga ett hur där man vet att hyran alltid kommer in. Att satsa på barn kan innebär förluster likväl som vinst. Men faktum är ju att ju mer pengar vi lägger i starten på barns liv dess större förutsättningar för att lyckas. Barn är inte barn, de är en produkt, en del av den kommunala budgetens kyliga siffror om vinst och förlust.

Nu tycker jag det är bra att det finns begrepp som social investeringsfonder, för pengar är det enda språk politiker förstår – tyvärr. Och om varje barn som föds räknas om i kronor och ören kan det till och med bli attraktivt att investera produkten barn.

Men Maria Larsson vill något mer. Hon vill ge trygghet till barn. En miljö för barn att växa upp i. Ett Astridlindgrenland där barn är grunden till framtiden som individer och fria själar. Ja jag tror hon vill det. Hon månar om barn som far illa. Hon beordrar utredningar för att skapa utrymme för barn. Men det finns en skillnad – Maria Larssons syn på barn överenstämmer inte med övriga regeringens. Hon ser inte barnen som produkter utan som de människor de är.

När det därför utreds om en ny lag som samlar alla barnfrågor under ett tak inom socialtjänsten, träder de räknande politikerna fram och konstaterar att detta kostar för mycket. Det kostar för mycket att ta hand om de barn som far illa och politikerna i regeringen har svårt att räkna hem vinsten. Nu tillhör Maria Larsson ett parti som säger sig värna om människan och de mjuka värdena. Hon har en partiledare som säger sig gå i spetsen för detta. Göran Hägglund. Men jag har aldrig hört Göra Hägglund backa upp sin barnministers förslag eller tankar kring sociallagstiftningen för barn. Aldrig sett att han stått bredvid henne och sagt det här är viktigt. Jag är inte beredd att kompromissa bort detta.

Nej Maria Larsson står ganska ensam, möjligen tyst stödd av enskilda opositionspolitiker men inte mycket mer. Därav är det inte så konstigt att vi har en havererad sociallagstiftning, ett domstolsväsende som saknar kunskap om barn och otroligt många barn som far mer illa än de skulle behöva. Inom Förvaltningsdomstolarna är barnfrågorna bara en del i mängden mellan skattefrågor, körkörtsärenden etc. Det finns inget barnperspektiv inom Förvaltningsdomstolarna lika lite som det finns inom övrig domstolsväsende.

Det finns röster för specialdomstolar med inriktning på barn- och ungdomsfrågor. Det finns röster för särskilda ungdomsdomstolar. Men inget av detta är särskilt intressant eftersom det räknat i pengar skulle kosta det offentliga mer pengar och mindre utrymme för skattesänkningar.

Jag brukar säga avgå Maria Larsson, inte för att jag tycker illa om henne. Jag känner inte Maria Larsson som privamänniska, men för att hon aldrig får igenom det som är grunden nämligen barns rätt till trygghet oberoende om de växer upp hemma eller i samhällets vård. Ensam är inte stark och är det någon fråga jag tycker att Regeringen klarat eller inte brytt sig om är det barnrättsfrågorna.

Det är inte KD – inte Göran Hägglund och Maria Larsson som styr över barnfrågorna.  Det är en samlad ointresserad regering som graderat ner barn till den lägsta nivån så längde de inte ingår i produktionstillverkningen inom lyckade exempel i skolan.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s