När får Donias familj ursäkt från Simrishamns Kommun

Det har gått några veckor sedan socialstyrelsens skarpa kritik mot Simrishamns Kommun kom ut. Media tog upp den givetvis och TV 4 gjorde några lokala inslag som aldrig nådde riksnyheterna.

Den reporter som talade med socialnämndens ordförande fick veta att man nu ändrat sättet att jobba men redan någon dag efteråt kom åter kritik mot kommunen. Det som slog mig var att reportern inte frågade om när kommunen tänkte be Annina och Donias syster om ursäkt för det lidande de utsatts för.

Det slår mig att journalistik ofta handlar om rubrikerna och det distinkta nyhetsvärdet. Donias död är inte bara en parentes i Simris hamns historia utan fortfarande en outredd händelse, där kommunen inte ens betalat begravningen för Donia.

När samhället griper in är barnen i deras ägo tills de dör eller blir vuxna, därefter förväntas den dåliga och underkända familjen ta över ansvaret. Det ansvar som de aldrig fick dela när deras barn levde. Men så är det och den fråga jag ställde på min logg på Facebook är lika aktuell nu som då, i morgon och i övermorgon.

Simrishamns Kommun kunde åtminstone be om ursäkt.

ag måste fråga socialtjänst, domstolar och andra:
Om jag är barn vem kan förbjuda mig älska min familj. Min mamma, mina syskon mitt liv eller tom brist på liv.
Vem kan tvinga mig att älska knyta an till människor som inte förstår eller frågar eller respekterar det jag som barn älskar och bryr mig om.
Vem av er inom socialtjänsten tar ansvar för mig när ni kastar ut mig vid 16 eller 18 år utan rätten att ha någon anhörig eller anknytning till det som var viktigt för mig. Vem skall ha lärt mig att skydda mina barn, förstå deras behov, sörja för dem när ni tagit ifrån det mest grundläggande – rätten att älska och bli älskad.
Jag undrar om ni någonsin frågar er hur jag kommer att må som vuxen den dagen då era utredningar, vad ni anser och tycker inte längre gäller. Hur vet ni att jag omfattas av det ni lagt på mig som barn, att jag förnekar min familj, mitt ursprung och aldrig tillåtits att själv välja vem jag skall älska som barn. När Socialmyndigheten avgör mitt liv, min seperation tänker ni någonsin på att jag blir vuxen och refererar till det enda jag minns – myndigheternas oförmåga att förklara, ge mig besked, ge mig rätt, ta till vara mig som individ o människa även o jag är barn.
Nej ni tänker aldrig så långt ni tänker inte in er i mitt liv som vuxen vid 18 år då ni fullkomligt överger och lämnar mig därhän med avsky, hat och misstor mot er alla myndigheter men också att ha förlorat mitt ursprung.

4 svar till “När får Donias familj ursäkt från Simrishamns Kommun

  1. Ping: Kalla Fakta om socialtjänstens ansvar och Doniafallet-men var finns socialministern | RosenRasande

  2. Ping: Stefan Lamme – Simrishamn vi har inte gjort fel – fuck you | RosenRasande

  3. Ping: Inga barn ska vanvårdas eller dö i samhällets vård | RosenRasande

  4. Ping: Svar krävs: Varför har vi ingen SOCIALMINSTER | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s