Fagersta Kommun och Förvaltningsdomstolen lika som bär

Dagen efter detta skrevs kom Socialstyrelsens Rapport om barn som far illa inom Samhällsvården. Socialstyrelsen och SVD.

Familjen i Fagersta vars barn är omhändertagna sedan förra sommaren, kämpar vidare. Hela historien verkar allt mer likna en dålig dokussåpaserie där amatörerna på Socialkontoret allt mer visar att kravet på legitimation och kompetens är helt klart befogade. Likaså att korruptionen frodas i små kommuner där bristen på insyn och kontroll saknas, inte minst genom lokaltidningar som inte vill stöta sig med politikerna.

Mia har nyligen varit i förvaltningsdomstolen för att få utökat umgänge med barnen, vilket självklart Förvaltningsdomstolen i Uppsala avslog med hänvisning till att socialtjänsten i Fagersta har rätt. Familjens situation eller familjens ombud nämns över huvudtaget inte och alla intyg som skulle kunna stärka föräldrarnas situation har Socialtjänstens Sari Korpelin och Agneta Lennartsson helt enkelt valt att inte ta med därför att det är för positivt. Därtill underkänner man  barnläkare Tony Westberg, stabsläkare för svenska försvaret samt barnspecialist, intyg om barnens sjukdomsbild. Ton Westberg är dessutom Fagersta Kommuns revisor.

Barnen är placerade i varsitt familjehem med motiveringen att föräldrarna gör barnen sjuka och att de konsumerar för mycket sjukvård. Förvaltningsdomstolens beslut är en kränkning som helt bygger på socialtjänstens uppfattningar och tyckanden. Det finns inte en enda barnspecialist eller oberoende expertis som uttalar sig. Barnens advokat träffade barnen en timme vilket föranledde henne att anse att barnen skall vara åtskilda.

Ärftlig sjukdom

Mias sjukdom som troligen är ärftlig lägger jag som en särskild del i det här, för den som vill läsa för att mer förstå bakgrunden till de tre barnens sjukdom. Förvaltningsdomstolens domslut finns också med som en beskrivning av hur bristen på rättssäkerhet och kunskap sviktar inom de administrativa domstolarna. Jag är medveten om att detta är en lång och svårt text att läsa, men för den som utsatts för liknande hantering och för dem som inte tror på att det begås misstag, fatala sådana inom svensk socialtjänst kan här se ett exempel på hur det ser ut. Mia och hennes man är heller inte rädda för att gå ut och tala om detta, men Fagersta-Posten ortens lokaltidning tycker att det är för svårt att skriva om det här. Troligen är det väl så att lokaltidningen sitter i knät på det kommunala styret i Fagersta.

Mia har en misstänkt Mitokondriell sjukdom, ”vilket är en grupp sjukdomar som alla beror på att mitokondrierna inte fungerar som de ska. Mitokondrierna finns inuti våra celler och fungerar som cellernas kraftverk. När de inte fungerar kan många olika symtom uppkomma, ibland bara från ett av kroppens organ, men oftast från flera olika organ eller organsystem samtidigt.”  Sjukdomarna orsakas av bl.a. förändringar  i arvsanlag i mitokondriellt DNA (mtDNA) eller av mutationer i cellkärnans DNA.  Reparationsmekanismerna vid en mutation i mtDNA är också betydligt mindre effektiva än de är vid en mutation i cellkärnan. ”Symtomen vid mitokondriella sjukdomar kan visa sig i alla kroppens vävnader. Vissa organ och vävnader är känsligare än andra, dels för att muterat mtDNA ansamlas i hög halt i vävnader som inte återbildas, dels för att vissa vävnader är känsligare än andra för energibrist. Speciellt känsliga är nervceller, muskler (inklusive hjärtat) och inresekretoriska (endokrina) organ. Hos många är flera olika organ påverkade samtidigt. Symtomen kan visa sig vid olika åldrar, ibland redan vid födseln och hos en del först i vuxen ålder. Det finns ännu ingen botande behandling för mitokondriella sjukdomar, och behandlingsmöjlig-heterna är begränsade.

Det här är exakt de symptom som finns hos Mias barn, vilket Socialtjänsten betraktar som påhitt från föräldrarna och att de överför sjukdomar på barnen i att uppenbart skada dem. Äldsta sonen 14 år har fått synproblem, vilket kan leda till blindhet och kan inte avhjälpas med glasögon. Synpproblet är också ett av symptomen på sjukdomen. Detta tar inte familjehemmet på allvar utan hävdar att det är datorn som skapat problemet, vilket optikern som undersökt sonen säger är helt fel. Äldsta sonen skriver i ett mail till optikern 1_11

To: smedjegatan@synsam.com
Subject: RE: Synundersökning
Date: Wed, 6 Mar 2013 17:42:09 +0100 ”Hej ! Tack för meddelandet, men eftersom jag ser dubbelt och har svårt att kolla på datorn länge, så är det inte nåt problem för mig. (att det blir för länge alltså.) men det såg du ju på ögonkollen jag var på i torsdags. Jag hade dessutom ett uppehåll med all datoranvändning i ett halv år när jag bodde i Aneby på Oasen  så jag trodde egentligen  inte att datorn kunde förstört mina ögon eftersom jag blivit sämre i ögonen när jag inte hade någon dator alls  att använda men det är bra att du informerar mig.”

Yngsta sonen är diangostiserad med allergi mot hund, katt och häst. Men socialförvaltningen anser att allergin inte är så allvarlig att han mycket väl kan stanna kvar i familjehemmet som har hund och katt. Detta anser även Förvaltningsdomstolen i Uppsala. Det saknas läkarutlåtande och rapporter kring den utredning som gjorts och ingen läkare kallades till förhandlingarna för att redogöra för yngsta barnets allergiproblem.

Det senaste inom vården är numera att man inte avråder från djurkontakt, bortsett från om föräldrarna är allergiska mot djur. ”Om man är pälsallergisk ska man undvika kontakt med de djur man är allergisk mot. Den som är allergisk bör inte ha pälsdjur hemma. Eftersom ett djur kan bli som en familjemedlem skapar det ofta stora problem och tragedier när någon drabbas av allergi och man måste göra sig av med djuret i fråga. Har man blivit allergisk mot pälsdjur bör man helt avstå från kontakt med alla pälsbärande djur – även de man inte reagerar allergiskt mot. Det finns annars risk för att sjukdomen förvärras och man utvecklar allergi även mot andra djur.

För ett år sedan dog Donia 15 år i sitt familjehem på grund av vanvård från familjehem och kommun, i Fagersta vanvårdas tre syskon och kränks deras familj utan att någon ens höjer på ögonbrynen. Svensk sociatjänst är i grunden en bra tanke, men utförandet får allt mer att önska. Legitimation och vitesförläggande är vad som måste till för att ändra socialtjänsten i landet.

1_11, 3_114_116_11   7_11 , 8_11 ,  9_11 ,  10_11

Tidigare bloggar om Fagerstafallet, Kränker barnen, riskerar döpolitiskt jäv o korruption

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

2 svar till “Fagersta Kommun och Förvaltningsdomstolen lika som bär

 1. Det stora problemet ligger i att socialnämnden har ”granskningsskyldighet” för att se till att beslutet är korrekt. Förvaltningsdomstolen utgår därför att denna granskning skall vara genomförd och läser således endast den del som kallas sammanfattning och förslag till beslut.

  Så ser det även ut i kammarrätten.

  Däremot kan man se till att överklaga umgängesbegränsningar och andra beslut med viss framgång…tips…ta socialnämndens anföranden och vänd alla argument. Hänvisa till barnens behov av kontinuitet, stabilitet, förutsägbarhet, barnperspektivet, barnens rätt till varandra osv.
  En anklagelse byggd på en subjektiv bedömning kan alltid vändas till något positivt, och är det en ren lögn kan den oftast motbevisas.

  Media vill itne ta i dessa frågor. Inte förrän det är över…med hänvisning till sekretess och barnets bästa.

  • Överklagandet av umgänget blev avslag eftersom Socialförvaltningen i Fagersta anser att hela släkten lider av mynchhausen by proxy o följdaktligen gör barnen sjuka i en ärftlig sjukdom. Det saknas all expertutlåtande etc i förvaltningsrätten och kommunen anser att barnen blir friska av att inte bo i familjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s