Ja placerade barn far illa men sedan då…!

I dag kom Socialstyrelen med en rapport som berättar att placerade barn far illa. Inte en tidning missade att intervjua generaldirektören på Socialstyrelsen och på SVD Brännpunkt kom en debattartikel. Plötsligt upptäcker svenska medier att liksom att det förekom vanvård under min tid förekommer det vanvård av barn idag. Ska vi skratta eller gråta? Jag får dagligdags mail och samtal från människor som inte vart de ska ta vägen, som slåss mot socialtjästen, förvaltningsdomstolar i en förhoppning om att få bli förälder och godkännas som en sådan.

För detta är vad det handlar om och som tas upp rapporten, alldeles för många barn tas om hand av socialtjänsten. Men där stannar det. Summan blir att Samhället måste bli en bättre förälder, efter ett mycket bra samtal med socialstyrelesn var vi överens om att det kanske krävs en nyansering också. Det är föräldrar som måste få chans att bli bra föräldrar och Samhällets styvmoderskap skall bara träda in i lägen där det finns starka skäl.

De skälen vet vi, missbruk, destruktivt familjeliv, övergrepp, våld är några liksom där anhöriga dör. Men idag omhändertas barn för att föräldrar är fysiskt sjuka (Fagersta) för att mamman varit omhändertagen som barn (Mia o Tessan) och självklart fd missbrukskvinnor som kämpat för att komma ifrån missbruket som aldrig betraktas som fullvärdiga föräldrar hur de än försöker. I socialtjänstens utredningar finns antaganden och personliga tyckanden, i Fagerstafallet har man sjukdomsförklarat hela släkten och anser att det är deras fel att barnen har en ärftlig sjukdom.

Rebellrobban är musiker och bohem, han betraktas av Farsta Socialförvaltning så farlig för sin son att Stadsdelsnämnden hade nertecknade föreskrifter om vad han fick göra och tala med sin son om under deras tre timmars umgänge i månaden.

Kvinnor med diagnos betraktas direkt som farliga för sina barn. När de mammorna söker hjälp för avlastning, nätverkshjälp etc tas barnen. Kvar står mammorna och i några enstaka fall en ensam pappa utan något stöd. Socialtjänsten i Farsta har klart deklarerat att Rebellrobbans son aldrig skall komma tillbaks till sin pappa. Barn som placeras får lära sig att deras föräldrar inte duger och är diskvalificerade som familj. Minimalt umgäng även om barnen vill ha mer hindras med orden ”barnen skall anpassa sig till familjehemmet”.

Förvaltningsdomstolarna och Kammarrätterna har blivit socialtjänstens förlängda arm och de som kallas jurister som biträder barn eller föräldrar har mindre kunskap om barn och lagstiftning kring än de har om hundar. Vi behöver utbildning och kunskap i domstolarna – inrätta barn- och familjerätter med experter på barn och familjefrågor.

Ingen fråga barnen om de vill anpassa sig om de vill avstå kontakten med en aldrig så försupen förälder. Det finns stunder när också den mest nerknarkade och försupne under en stund kan vara förälder om de ges chansen. Med andra ord det handlar inte om att tvinga hem barn till dåliga hemförhållanden utan att låta barnen få avgöra vilken kontakt de vill  utan otillbörlig påverkan. Det senare menar jag att utredare och familjehem ofta hjälps åt. BArn berättar om hur deras föräldrar diskvalificeras.

Det kanske finns förklaringar till att placerade barn konsumerar lyckopiller, sömnmedel etc. Att bära på ångest över att behöva förneka sin historia, skämmas för sin familj, tvingas acceptera en ny familj som pappa och mamma. Det senare tvingas små barn till. Det är mamma Stina och pappa Erik. Barn har en mamma och pappa. Familjehem är inte vare sig mammor eller pappor de är ersättare och hjälpare i situationer där barn behöver stöd och hjälp. Men de skall inte ta över men heller inte förskjuta placerade barn. För många placerade barn säger också att de inte känner sig ”hemma”, saknar tillhörighet, utanförskap. Att de inte är en del av familjen.

Ensamhet i själen, begräsningar och förbud som ingen förklarar, förnekelse och skam. Tacka sjutton för att ungdomar både tar piller och utvecklar självskadebeteende. Självmordsfrekvsen 4-5 gånger högre bland unga som varit placerade, exakt detta konstaterades inom Vanvårdsutredningen men då gällde det den äldre generation som haft samhället som förälder.

Maria Larsson pratar om lagar, det ekar tomt. Vi har lagar. Men vi skall se till att följa lagarna. Maria Larsson borde lägga ner energi på att förbättre tillsyn i kommunerna, skärpa sanktionerna mot kommuner som gör fel och bryter mot lagarna. Skapa enhetliga regler för att omhändertaganden av barn, granska alla tips. I hur många fall underlåter socialtjänsten att ingripa där det skulle behövas. Orosanmälan kommer från förskolor och andra som träffar barnen, det är bra men innan man anmäler kanske det kunde vara värt att prata med föräldern, det kan ibland ligga högst naturliga förklaringar bakom vissa saker.

Satsa på kvinnor som förlorat eller riskerar förlora sina barn och ge dem rätt att få bli den förälder de flesta trots allt vill bli.

SVD, Socialstyrelsen,

Magazinet Filter,  Visions svar på förslaget, TV4

 

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

 

3 svar till “Ja placerade barn far illa men sedan då…!

  1. Ping: Alarmrapport från Socialstyrelsen om barn

  2. Så är det… Och vad jag än gör, hur bra jag än blir, hur duktig jag är på vad det än må vara, hur mycket kunskap och erfarenhet jag än har, hur bra jag än fungerar, vilka förändringar jag än genomgår så kommer de på socialtjänsten ändå alltid att anse att andra är bättre lämpade att ha hand om mina barn. När inget annat längre håller att ha dem ifrån mig så angriper de genom att hävda att sonen jag har hemma måste få gå i första hand och tar det som skäl att inte låta de andra vara hemma mer.
    Ge upp? Nej, aldrig… men förstår att orken tynar bort för de flesta i samma situation. Den tynar allt mer här med.

  3. Vad tog Maria Larsson vackra ord vägen från Ceremonin ,Att det skulle inte upprepa sig historien från 1920-1980 vi är nu i 2013 och de har redan pågått under hela tiden fram till nu …
    Det måste bli ett STOPP…. Hur Länge skall vi tillåta att våra barn skall bli behandlade som det göres??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s