Utvärdera det positiva och glöm det dåliga inom familjehemsvården

Socialstyrelsens rapport om hur placerade barn har det, väcker förstämning. Inte minst familjehem som fungerar bra anser att Socialstyrelsens rapport är fel. Så kan det inte vara. Man ska självklart utvärdera de familjehem som fungerar bra och lyssna på de barn där omhändertagandet var räddningen.

Jag har svårt att tro att Socialstyrelsen skulle göra en fejkad rapport med siffror och underlag som inte finns relevans för. Men att de för den sakens skull inte inser att det finns otroligt många bra familjehem och bra placeringar. Liksom att socialtjänsten underlåter att gripa in i situationer där de borde finnas.

Min utgångspunkt är dock att så länge det finns fel och begås fel inom socialtjänst och familjehemsvård, HVB hem etc skall detta lyftas fram och åtgärdas. Även om många av de barn som är placerade med rätta, skall de inte fara illa och ha det sämre än det haft det i sin hemmiljö. Oasen är ett bra och lyckat exempel på att Socialstyrelsen äntligen sätter ner foten och säger ifrån. Att man slutar och curla med institutioner och missförhållanden om vädjan till att göra rätt och bättre.

Familjehemmen känner sig trampade på tårna. Ansvaret är socialtjänstens och socialstyrelsens. De första gör placeringar den andra ansvarar för tillsyn. Socialstyrelsen gör äntligen den tillsyn de ska göra och då faller kören av ömma tår in och ropar det gäller inte oss. De siffror som kom fram i socialstyrelsens rapport stämmer överens med siffror från utredningen om Vanvård, självmordssiffran tror jag var identiskt tom. Utifrån att man skall syna de goda exemplen skulle aldrig Utredningen om Vanvård ha gjorts, för självklart fanns det många barn också då som hade det bra. Men det var inte frågan frågan var de som for illa.

När familjehem pratar om att de är bra inflikas det finns förvisso dåliga också, men inte vårt. Donia dog i ett ansett bra familjehem, familjehemmet redovisade inte hur sjuk hon var ens till socialtjänsten. En 20 årig flicka blev fråntagen sitt barn för att hon har ADHD och enligt utredning Aspberger. Hon knyter inte an till barnet, tom det familjehem där de var placerade ansåg att flickan inte var någon lämplig mamma. När familjehem dömer ut en ung mamma med barn, undrar jag i vilket syfte man gör det. Är det i förhoppning att få behålla ett spädbarn och kanske på sikt överta barnet helt. Fan vet. I det här fallet inte vill inte den unga flickan mer än att få ta hand om sitt barn, hon vill ha hjälp att klara det. Hon är intelligent, öppen och mjuk. Med rätt stöd skulle också hon kunna bli mamma till sitt barn och barnet få behålla sin mamma.

I Fagersta finns tre barn placerade i sk bra familjehem i Västmanland. Ena familjehemmet beslagtog mobiltelefonen för barnet. Den hindrar honom från att använda internet. Han får inte de hjälpmedel han behöver för att klara sig etc. Låt mig säga det är inget fel på den biologiska familjen mer än att mamman har en ärftlig ledsjukdom som också barnen har fått.

Barn nummer två i syskongruppen, håller på att förlora synen som en konsekvens av sjukdomen. Familjehemmet sköter inte kontakterna med sjukvården kring detta. för några veckor sedn rymmer en tio-åring från sitt religiösa familjehem för att hon inte står ut med tvånget att gå i kyrkan (frikyrka) att hon straffas om hon inte gör det.

I Norrköping sitter en ung mamma med ADHD själv med bakgrund som omhändertagen. Hennes son är placerad i familjehem, yngsta dottern bor kvar hemma. Det är inget fel på mamman men enligt samhället duger hon inte som mamma.

Min fråga är vad är det som gör ett familjehem så himla lämpat i alla lägen att vara ersättningsföräldrar. Hur skall den förälder vara som inte ska riskera förlora sitt barn? Kan ni ge ett svar på detta. När har en mamma som jobbar för att få hem barnen blivit tillräckligt bra för att duga? I vilken grad påverkar familjehemmen placerade barn och ger dåliga bilder av deras biologiska familj.

Nej alla gör inte så och absolut inte vi. Inte jag. Inte du. Min fråga blir vilka är det då? Jag vill att det ska finna bra familjehem, men jag har en strävan i mitt arbete att barn ska ha rätt till sin biologiska familj. Ingen annan kan ta över den rollen. Ni behöver heller inte ta ansvar för placerade ungar efter 18 år och inte heller för kraschade släktrelationer etc. Ni behöver aldrig bekymra er över att syskon separeras och om de skador som följer med långt upp i vuxen ålder. Och som tyvärr förs vidare till nästa generation förälder. Ni behöver inte bli far- morföräldrar till deras barn, men deras barn kommer att sakna den delen i sitt liv och många av de här unga föräldrarna kommer att ha ett ännu glesare nätverk till sina barn.

Newsmill idag, Monica Dahlström-Lannes

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill

 

 

4 svar till “Utvärdera det positiva och glöm det dåliga inom familjehemsvården

  1. Tack Anne, det är just det här som är problemet…det finns bra familjehem och i stället för att gå emot oss och försöka slåss för att försvara ”alla” familjehem, borde de faktiskt ha råg nog i ryggen att göra gemensam sak med oss, slåss för barnens rätt. Om de nu är bra har de ju inget att frukta, bara allt att vinna.

  2. Du har fått in en fullträff i din artikel Anne! Just så här ser det ut i dom svenska familjehems situationerna idag! När ska stat och myndigheter börja ta sitt ansvar? när ska tjänstemannaansvaret införas?? jag hoppas det blir snart och det väldigt snart!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s