Hur mycket är en svensk värd i pengar

vadfårvikostaSå har vi nu fått det priset på vad en människa är värd. Är det lågpris, reapris eller högsta! Invandrare betingar 4 550 måste korrigera mitt twitter som låg tusenlappen under. Om inte Migrationsverket lyckas med sin fångst förlorar de sin bonus eller bidraget.

Jag måste fundera lite. Hittar Försäkringskassans pristabell på vad människor generellt är värda, vi är prydligt prissatta dock utan att prislappen syns på oss. Bara en liten fråga innan jag går vidare. Om polisen fångar sitt byte, den illegale invandraren, den som vägrar lämna landet, tjänar Migrationsverket 4 550 kr per person. Tio illegala personer ger 44 500 kronor skattefritt momsbefriat. Man kan tänka sig att polisen får provision för var och en låt säga 10 % av beloppet 455 kr per fångad illegal. Det innebär 4 450 kr till Polisens kaffekassa. Man kan tänka sig att fördela på de polismän som lycks bra också. Med andra ord att fånga en illegal medborgare skulle kunna bli en lönsam affär i människohandel.

Det påminner mig lite om prisjägarsystemet i gamla västerfilmern, 1000 dollar död eller levande. Men några dollar extra om det är en överlevande. Nu har vi inte prisjägare i Sverige, men väl prislappar på vårt värde som människa. En bra och arbetsför slav av manligt kön på den amerikanska slavmarknaden kunde kosta upp till 2000 dollar. Kvinnliga slavar låg något lägre i pris eftersom det fanns risk att de födde barn och då inte deltog i produktionen. Värdet på barn varierade, beroende på om de var kraftiga och starka. Men de betingade också ett minus eftersom de måste födas upp.

I Sverige var slavmarknaden mer subtil, barn auktionerades bort till lägst betalande, idag är barn som omsätts inom familjehem och samhällsvård betydligt dyrare. Numer är det bästa betalning som gäller, prislappen på dagens ratade barn är lite högre än i början på 1900-talet.

Ett barn är värt 1050 kr per månad. Vi kan välja att se det som en utgift alternativt en investering. Endast betraktarens öga avgör detta. Staten betalar för ett barn 1050 kr. Det nyfödda barnet har en prislapp på 946 kr per dag. Det är vad den bäst betalda förälderna får ut i ersättning. Är du en fattig förälder är ditt barn värt 180 kr/dag. Med andra ord rika barn betingar ett större värde i kronor räknat och de längst ner har barn är rena rama reabarnet.

Riktigt illa är det i värderingen av de sjuka. En klar utgift där värdet på en sjuk betingar 10 700  kr/månaden. Att de sjuka är lågprisprodukter är ingen tvekan om. En betungande utgift som där staten glatt tar tillbaks 3 120 i skatt. O vips är vi värda 7 490 kr. Är dessutom arbetslös har ditt värde försämrats än mer din dagliga ersättning är då 486 kr. Sjuk och arbetslös är inte ens rea det är lågkastmärke på att vissa människor har inget värde alls.

Om vi skulle utgå från att alla människor har ett lika värde när de föds är detta bara en schimär. Priset på den varelse som föds avgörs utifrån klass och social rangskala. Ett barn i fattiga delar av världen betingar värde 0 kronor. Sett utifrån det är vi lyckligt lottade. Men investeringen i det fattiga barnet är stor för att barnet behövs för att bidra till försörjningen. Så troligtvis investeras pengar i barnets överlevnad som motsvarar 10 000 skr upp till den ålder barnet är färdigt för att börja arbeta vid 10-13 års ålder. Investeringen betalas tillbaks via barnarbete i fabriker där värdet per barn ligger ungefär på en femma per dag och barn.

Ett svenskt barn 10 år gammalt har en månadsprislapp på 3 875 kr då är hyran inräknad. En 6 åring är lite billigare men inte mycket 3483. Om barnen blir lyckade medborgare i samhället, är det en billig investering och prislappen blir ganska hög på den färdiga produkten, de blir nog dyrare på prislappen än den illegale som utvisas ur landet.

Ingvar Nilsson har prissatt barn, inte för att han egentligen ser barn som produkter utan för att samhället vill se en prislapp. Låt mig ironisera, om vi säljer ut företag och utsätter dem för konkurrens får vi ju lägre priser enligt regeringen. Nu kan vi inte sälja ut barnen/människan som produkt utan måste använda oss av omvägar. Så de det blir de sk produktionsfabrikerna som utsätts för konkurrens och i den försäljningen ingår ett visst antal barn och några vuxna.

Nåväl Ingvar Nilsson har räknat,  385 000 svenska barn lever med en förälder som missbrukar.                                                                                                                   En missbrukande 15-åring kostar samhället 670 000 kr per år (55 833 kr/m)

En vuxen fd narkoman som hade knarkat i snitt 200 dagar om året måste jobba in i snitt 400 kr per dag. Det är 80 000 kr per år. Det här en förlustvara för samhället. Narkomanens grundpris är 0-värde. Han/hon står lägre i pris än den illegale invandraren.

Här Ingvar Nilssons prislista på missbrukare: kostnad

Den som vill veta mer om vad prislappen på de sk misslyckade själarna är kan klicka här.

Det intressanta där jag började är att Regeringen satt ett pris på vad en infångad illegal medborgare är värd. Och vilket tillskott det ger i budgettilldelningen. Vi lär oss snabbt att människor är produkter som betingar ett värde eller inget värde alls – det senare en kostnad. Produkten blir med andra ord skyldig samhället pengar.

När Ingvar Nilsson började räkna om människor i pengar var syftet att visa att om man satsar pengarna rätt blir det en vinst. Alltså om vi betalar och värderar det nyfödda barnet högt har det chans att ge god utdelning på den mänskliga aktiemarknaden. Ingvar Nilsson säger, att det inte finns en riskaktie på börsen som är så lönsam som att verkligen satsa på barn och unga.

Nu vill alla kommuner ha sociala investeringsfonder och budgetar. Intressant är att Malmö Kommun måste ha missförstått investeringstanken eftersom en stor del av deras sociala budget går till personalen vid kommunen. Utbildning är bra, men den borde rimligtvis kunna betalas på annat sätt än utbilda personal när man har ett stort antal barn som saknar eller har nästan ingen utbildnng alls.

Fonden om 50 miljoner kronor kan till exempel användas för att genomföra förslag som tagits fram i arbetet med Kommission för ett socialt hållbart Malmö eller områdesprogrammen.

Men syftet med investeringsfonder i humanprodukter är vällovligt. Men det knakar lite här och var. Inte minst vilka insatser som skall göras för att få bästa möjliga avkastning. Därtill finns allt fler kommuners snäva budgetar. Då gäller det alla ser sina unga produkter som godtagbara investeringsobjekt. Vad slutvinsten blir är ju lite svårt att se i det här stadiet. Men prislappen på våra liv är där osynligt hängande på arbetsförmedlingen, sjukhuset, försäkringskassan och härbärget. De röda siffrorna lyser inte som i butiken och krediten är inte utmätbar.

Min slutliga reflektion blir undrar om inte den illegale invandraren är värd lite mer än 4 550 kr. Om vi ser till att produkten inte är producerad här utan i ett lågprisland och att den utbildade produkten skulle inkludera detta också, så kanske vi skulle hamna på det dubbla.

Nu kan ni reflektera vidare, var är värdet på gamla mamma på demensboendet, farmor som fortfarande har mage att leva fast hon borde dött för länge sedan. Utjänta produkter skrivs ju vanligtvis av, därmed kostar de inte längre. Men vi kan ju knappast skriva av en människa på samma sätt eller…kanske vi kan det.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

5 svar till “Hur mycket är en svensk värd i pengar

  1. Det är det jag alltid har velat framhålla ”bättre att vara rik å frisk än fattig å sjuk”

  2. Tänkvärt och roande fast skrattet fastnar i halsen!

  3. Reblogged this on RosenRasande and commented:

    Du har ett pris på ditt huvud.
    Jagad eller ej. Varje huvud i Sverige är noga prissatt. Konstaterar att pensionärer som lägst är värda 6 500 kr i månaden. Det är nästan samma nollvärde som en socialbidragstagare. Sett ur ett samhällsperspektiv är det bättre med en död lågvärderad pensionär än en död med hög prislapp. De tär inte på resurserna utan bidrar troligen till de investeringar som samhället värdesätter, produktionsapparaten. Sämsta värdet har ditt nyfödda barn, som är en klar kostnad och minuspost vid födseln. För barnets start behövs en gedigen investering och i slutänden skall prislappen vara betydligt bättre. Men då måste givetvis investeringskostnaden i barnet avräknas. Som död betingar vi det absolut bästa värdet 100 %. Produkten är uttjänt, avskrivningen av värdet är 100 %. Det kan i slutänden till och med bli en vinst för systemet eftersom alla kostnader i form av pensioner, sjukvård mm nu stannar kvar orörda.
    I det samhälle vi lever i är hela vårt liv präglat av prislappen. Varje människa betingar ett antal kronor plus eller minus. Det är därför vi är kunder. Som kunder använder vi oss av prislappen, utan att delta aktivt i samhällslivet för övrigt. Kunden förkastar och väljer. Vi låter oss behandlas som kunder av systemet och vi lär oss mycket noga att varje individ är självständig utan behov av kollektivet eller samhällsgemenskapen. Den dag vi inte längre vill ha prislappar på våra huvuden, inte längre vara kunder utan vara en del av det kollektiva då är vi fria människor. Just nu har du ett pris på ditt huvud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s