Vanvårdskonsekvenser som inga pengar i världen kan ersätta

Vad är väl en ursäkt i Stadshuset värd eller 250 000 kr på kontot som ersättning från Staten för att de tog lite av våra liv när många ur den gruppen utsätts för fortsatt vanvård i dag 2013. När människor ur den här gruppen främst kvinnor tvingas lämna ifrån sig sina barn, därför att de inte duger som föräldrar. Samhället ger en liten djävla del men tar samma människors liv och låter deras barn förvalta vanvårdens arv till nästa generation.

Jag har pratat med och fått mail från kvinnor ur vanvården, kvinnor som farit så illa i sina liv som barn att de tagits ifrån all heder och ära. Men samma samhälle som intervjuat dem, ursäktat dem tar utan att tveka ifrån dem deras sista gnutta av existens  genom att ta deras barn. Låt mig berätta historien om en baby som kom till Sverige ovetandes om sin framtid, men där förutsättningen var att hon skulle få den bästa av världar. Från ett land långt från Sverige till en svensk barnlängtande familj. Babyn var inte vad som utlovats. Det var en baby som inte mådde bra. Som växte upp som ett problem och sedan överlämnades till samhället för vård inom socialtjänsten.

Vården blev LVU och det en gång efterlängtade barnet började en vandring mellan ungdomshem, ungdomsvårdskolor och insitutioner. Efter år av vandring blir barnet mamma. Det går inte så bra, men viljan och önskan finns. Två flickor blir det med en man som avlider och lämnar mamman med två barn. döden kan inte vi inte stoppa, men det var vad som hände sedan. En mamma som behövde hjälp och stöd av samhället för att klara livet med två småbarn och ensamstående. Hjälp blev det barnen omhändertogs, trots att det fanns ett fungerande nätverk och många som ville hjälpa till i närmiljön. Men den kommun som anser sig bland de bästa på föräldra/barnfrågor ansåg att LVU och hemligt familjehem, bevakade umgängen var den bästa vägen.

Lite märkligt var det väl också att det var samma personer som en gång varit involverade i den unga mammans liv som också tog hennes barn. Nu finns en olycklig mamma och två eller åtminstone ett olyckligt barn som längtar hem. Den minsta var så liten att hon knappt minns sin biologiska mamma. Det är inte så viktigt anser socialtjänsten i Sverige bästa kommun på barn/föräldrar att barnen vet vem deras mamma är. De ska ändå aldrig få komma tillbaks.

Här lämnar jag barnet som togs till Sverige ett löftesrikt land men som hon beskriver det skickades runt som en påse ris ingen ville ha.

I Fagersta har man tagit tre barn från en normal familj för att tre av barnen råkar ha en sjukdom som kommunen inte godkännder. I ett av familjehemmen säger mamman ofta till barnet ”du kommer aldrig att komma hem i alla fall”. Men det är barnet som det är fel på inte familjhemmet anser kommunen.

För många år sedan träffade jag en tjej från Colombia, hon kom baby till Sverige via Adoptionscentrum. Hon slängdes ut från sitt adoptivhem när hon var 12 år och gick den snabba vägen till missbruk och utanförskap i dubbel bemärkelse.

I mellansverige sitter en tjej och vakar över sitt barn som hon är rädd att skall tas om hand. Mamman har sk diagnos NPF Ett barn är redan taget. Hon träffar barnet under bevakning. Hon hjälper andra i liknande situationer, men största rädslan är att förlora det barn hon har kvar. Också här handlar det om kommunen som anser sig vara bäst i Sverige på Barn/föräldrar inom socialtjänsten som anser att vanvårdens döttrar skall straffas. De skall straffas för att de blivit vanvårdade och illa utsatta.

Det låter så förbannat vackert när Maria Larsson talar om barns rättigheter, lagstiftning och slänger tillbaks alla enskilda fall med kommentaren tala med socialtjänsten eller socialstyrelsen. Det är inte mitt bord som politiker. Nej Maria Larsson men den socialtjänst du kastar tillbaks människor till är samma myndighet som tagit barnen, kränkt mödrarna och det är samma socialstyrelse som tycker att vissa anmälda ärenden är så svåra att utreda att man hellre avstår och låter Kommunen gå vinnande.

Vilken vanvård är det Maria Larsson tänker sig bryta? Hur mycket var ursäkten i Stadshuset värd och orden att detta får inte upprepas. Inte ett dugg. Faktiskt. Inte ett dugg. Det var tomma ord till inga förpliktelser och kommunerna föredrar att glömma att Vanvården någonsin ägt rum. Men det kommer bakslag, Fagersta Kommun och Sverige bästa Barn/föräldra-kommun då ni måste stå till svars inför de här barnen.

Vilka svar skall ni ge? Ska ni gömma er? Lägga skulden på föräldrarna? Ursäkta er själva med att ni gjort-gjorde ert bästa. Gjorde ert bästa när barnen talade om att familjehemmen inte fungerade men tvingade dem stanna kvar.

Det låter så hårt och givetvis i den ovetandes öron, att säga att Sverige begår brott mot Mänskliga Rättigheter och Europakonventionen varje dag. Sverige skapar medvetet en ny generation människor som kommer att gå oviss framtid till mötes, men där ni inte behöver ta ansvar efter 18-årsdagen.  Men underlåter också att hjälpa barn som behöver hjälp, så sociallagstiftningen är godtycklig och verkningslös.  Svinalängorna både boken och filmen ger en liten inblick i hur det kan gå, men ni ser väl det som en film och inte en bit ur verkligheten. Och även om ni ser verkligheten är det inte ju inte just er verklighet.

Jag kan faktiskt inte förstå att de människor som jobbat med vnvårdsfrågan numer är så tysta om det som sker idag. Det är förvisso bra att BO kräver att barnsjälvmord skall utredas, men vi är skyldiga de döda barnen att värna om livet. Där befinner jag mig. Den 25 april kl 16.00 har vi minifestation utanför Kulturhuset i Stockholm för utsatta barns rättigheter och gruppen vanvårdade efter 1980 kom dit och lyssna. Vi måste alla kräva en annorluda syn på hjälpinsatser och tyvär säger jag, tyvär: jag tror heller inte att en Socialdemokratisk regering gör någon skillnad, lika lite som en vänsterregering. Det är Vänstern som har makten i Fagersta, den kommun som tagit tre barn från frisk familj. I Simrishamn finns en av landets mest kända vänsterpolitiker, men det var den kommunen som lät en 16 årig flicka dö i sitt familjhem.

3 svar till “Vanvårdskonsekvenser som inga pengar i världen kan ersätta

  1. Ping: S-kongress och socialpolitiken

  2. ish [ good evening]
    iqbal
    no translation of your article, there fore unable give my comments, may be it is mystry or any valuable message very soory, be care
    professor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s