Beslut om förundersökning av Markspolitiker ett steg framåt

Jag har tidigare skrivit att ersättning för vanvården faller platt om det inte leder någon vart i dagens sociala barnavård. När regering och ansvariga politiker inte bryr sig om att lagarna inte följs känns det skönt att en kammaråklagare vid Tingsrätten i Borås, Håkan Johansson, beslutar inleda en förundersökning mot socialtjänsten.

I flera år har fostermamman i Mark Kommun fört en ojämn och till synes tröstlös kamp mot politiker o tjänstemän i Mark när beslutet kom att flytta ett syskonpar som bott hos familjen sedan tidig ålder. Uppdrag Granskning tog upp det, tidningar skrev men politikerna har fortsatt att leka och exprimentera med barns liv.

När Håkan Johansson så beslutar att undersöka saken och se om det kan bli en rättslig process kring ärendet, känner jag att det åtminstone finns någon som vill prova vilka rättigheter barn har i förhållande till myndigheter.

Håkan Johansson, säger att åtalet inte är väckt men att en förundersökning inleds, han har meddelat misstanke om brott mot socialtjänstlagen mot 4 tjänstemän och 1 politiker. Detta är unikt, senast det hände var i Göteborg där en socialchef fälldes för att inte gjort ett LVM på en missbrukare vilket ledde till personens död.

Med andra ord tjänstemän och politiker är skyddade, och rädslan är stor att inkräkta i deras värld. För Håkan Johansson är det här ett nytt område, säger han när jag ringer upp honom, det är inte enkelt och för honom ett helt nytt rättsområde, socialtjänstlagen och LVU. Det kanske är exakt det är som kärnan i de misstag som begås inom förvaltningsrätterna som regelmässigt alltid följer socialnämndernas rekommendationer- bristen på att sätta sig in i en snårig och märklig lagstiftning som gör att så många utsatta barn och familjer hamnar mellan stolarna.

Det verkar som Förvaltningsdomstolarna tror att socialtjänsten har kunskap om socialtjänstlagen och vet vad de gör och överlåter tolkningsföreträdet till tjänstemän och politiker utan juridisk kunskap. När Håkan Johansson mycket allvarligt talar om att sätta sig in i ett nytt rättsområde vittnar det om respekt för lagen utan att låta någon annan tolka lagrummet. Ytterst är det socialstyrelsen som skall anklagas för undermåliga beslut och handläggningar, eftersom det är deras rekommendationer som följs i kommunerna. Sk färdiga tolkningar vilket gör att socialtjänstemän och politiker aldrig behöver läsa eller lära sig lagarnas innebörd

Det är samma socialstyrelse som sedan granskar felaktiga beslut i kommunen, det har man gjort i Mark (utan att det lett någonstans) det har man gjort på Oasen i flera år utan att det skett något. Det behövs alltså en intresserad åklagare som talar om barns rättigheter och rättssäkerhet för barn. Heder till Håkan Johansson i Borås oberoende hur det går för kanske väcker det tanken hos andra jurister att inse att barn har ett värde och att deras frågor är lika viktiga, om inte viktigare, som kända brottslingar, kändisar etc.

Jag vill hoppas att förundersökningen leder till åtal, jag skall själv sitta på första parkett om så blir. Sedan hoppas jag att fall efter fall väcks upp och att därmed kampen för upprättelse inte varit helt värdelös. Jag vill också hoppas att förvaltningsdomstolarna lär sig eller att man helt enkelt öppnar för särskilda Barn- och ungdomsförvaltningar där det finns kunskap om barn deras lagar inte bara som skattefrågor.

Den 25 april har Röster För Barn en stor Manifestation på Plattan utanför Kulturhuset, för just de rättslösa barnen. Kom gärna dit, lyssna och delta. Vi startar kl 16.00

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

Länkar till andra om händelsen:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s