Hjälp oss Maria Larsson

Maria Larsson svar till en 14-åring
From: @hotmail.com
To: s.registrator@regeringskansliet.se
Subject: RE: S2013/2525/Sr
Date: Tue, 9 Apr 2013 17:34:59 +0200
Hej Anna!

Det är ok att det tog några dagar
Jag vill tacka för informationen men det var inte av den anledningen som jag skrev till Maria Larsson, jag har full koll på vad det finns för organisationer om man har varit utsatt för något av sina föräldrar men i mitt och mina syskons fall så har vi bara blivit bra behandlade av Mamma och Pappa och dom älskar oss och vi älskar dom. de som har gjort oss illa är kommunen och du skriver att vi ska vända oss till socialstyrelsen men vad tjänar det till de kan ju ändå inte göra något precis som förvaltnings domstolen är de bara till för de vuxna och de lyssnar bara på kommunen vilket jag tycker är jättekonstigt, var det inte därför Maria Larsson skrev den NYA lagen för att vi barn och ungdomar skulle få en chans att berätta vad vi tycker. Det du skriver är att vi har rätt att veta saker men vi får helt enkelt lära oss att hålla tyst när vuxna pratar.

Jag önskar att Maria Larsson ville ta sig tid med oss som skriver till henne och inte låta någon som inte skapat lagen stå till svars för hennes misstag.
Ja jag är arg och ledsen för hur ni vuxna behandlar oss barn som faktiskt kan och vet saker trots att vi inte har fyllt 15 år.

Med vänlig hälsning

Isak

________________________________________
From: s.registrator@regeringskansliet.se
To: @hotmail.com
Subject: S2013/2525/Sr
Date: Mon, 8 Apr 2013 10:35:21 +0000
Hej Isak!
Tack för ditt viktiga brev som kom hit till Socialdepartementet den 27 mars. Jag är jätteglad att du tog dig tid att skriva till oss men ledsen att du fått vänta på svar! Egentligen hade du skrivit till Maria Larsson men hon har bett mig svara dig och jag hoppas att den information du får från mig i dag ska vara till hjälp. Jag heter Anna och arbetar som brevsvarare på Socialdepartementet. En del av det jag kommer skriva om kan låta lite krångligt så är det något du inte förstår kan du alltid skriva tillbaka eller kanske be någon vuxen som du litar på om hjälp. Mycket av informationen du får i mitt brev har jag hämtat från Socialstyrelsens hemsida men för att du ska slippa leta där har jag försökt plocka ut det jag tror är mest relevant för dig. Självklart kan du gå in på deras hemsida och söka mer information.

Det jag måste börja med att säga är att jag inte får göra något åt din och dina syskons situation. Enligt lagen får tjänstemän (sådana som jag) eller ministrar inte uttala sig i enskilda fall. Men jag vill ändå berätta lite om hur socialtjänsten fungerar och var man kan vända sig med sina frågor eller om man har något man vill klaga på. Jag vill också berätta om vilka rättigheter du har som barn.
Om man bor i ett familjehem, HVB-hem eller särskilt ungdomshem har man rätt att prata om hur man har det. Om du har synpunkter på hur du har det i hemmet, vad som planeras för dig eller om du inte är nöjd med hur du får träffa dina föräldrar eller andra kan du prata med din socialsekreterare. Om du inte får tag i din socialsekreterare eller tycker att han eller hon inte bryr sig om vad du säger kan du vända dig till socialsekreterarens chef. Om din kontaktperson eller socialsekreterare inte lyssnar kan du också vända dig till Socialstyrelsen.
Det kan till exempel handla om att du inte får vara med och planera för dig själv eller om dina rättigheter inte respekteras i hemmet. Du kan ringa Socialstyrelsen på telefonnummer 020-120 06 06 och berätta hur du har det. De svarar i telefon vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Du kan också mejla till en av Socialstyrelsens barnhandläggare på e-post: beratta@socialstyrelsen.se.
Det är Socialstyrelsens jobb att kontrollera socialtjänsten och se till att sådant som inte är bra rättas till. Men de kan inte ändra ett beslut som har fattats av en socialnämnd eller en domstol.
Du har rätt att vara anonym när du kontaktar Socialstyrelsen. (Det betyder att du inte behöver säga vem du är.) Men om du till exempel vill ha hjälp med att rätta till något som är dåligt måste de få veta vilket hem det handlar om. Du har rätt att prata ensam med de som inspekterar hemmet, utan dina föräldrars tillstånd. Du bestämmer om du vill ha ett samtal och du har rätt att mötas med respekt under samtalet.
Det finns också olika stödorganisationer du kan vända dig till om du vill prata, mejla eller chatta.
Med BRIS (Barnens rätt i samhället) kan man mejla, chatta eller ringa om vad som helst. Ingenting är för stort eller för litet, för konstigt eller för vanligt. En vuxen på BRIS svarar i telefon, på ditt mejl eller chattar, och du är alltid anonym.

Du kan också höra av dig till Jourhavande kompis. Alla jourhavande kompisar arbetar frivilligt och är mellan 18 och 30 år. Du bestämmer själv vad du vill prata om. Du kan självklart vara anonym, både i telefon och chatt.

Maskrosbarn är en ideell förening som stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar och eller är psykiskt sjuka. Hit kan du mejla eller chatta. Alla som svarar har själva erfarenhet av föräldrar som missbrukar och eller är psykiskt sjuka.

Hos Brottsofferjouren/ungaboj.se finns hjälp för dig som är ung och drabbad av brott. Du kan mejla eller ringa anonymt tillbrottsofferjourens telefon.
Vill man ändra på ett beslut som fattats av Socialnämnden kan man överklaga till Allmän Förvaltningsrätt. Det kan antingen ens föräldrar eller ombud göra och när jag läser ditt brev verkar det som du kanske redan gjort det?
Avslutningsvis skulle jag också vilja skicka med vad som står i Socialtjänstlagen om barns rätt att höras i domstol. (SoL 11 kap 10§)
När en åtgärd rör ett barn ska barnet få relevant information. Ett barn ska ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör barnet. Om barnet inte framför sina åsikter, ska hans eller hennes inställning så långt det är möjligt klarläggas på annat sätt. Barnets åsikter och inställning ska tillmätas betydelse i förhållande till hans eller hennes ålder och mognad Ett barn som har fyllt 15 år har rätt att föra sin egen talan i mål och ärenden enligt denna lag. Ett barn som är yngre får höras i domstol, om barnet inte kan antas ta skada av det.Jag hoppas att du fått tillräckligt med information nu, men har du fler frågor får du jättegärna skriva igen.
Stockholm i april 2013
Med vänlig hälsning
Anna Close
Brevsvarare för barn- och äldreministern
Socialdepartementet
Regeringskansliet

RosenRasande

14 åriga Isacs brev till Maria Larsson

From:
To: s.registrator@regeringskansliet.se
CC: westbergarna@telia.com
Subject: hjälp oss!!
Date: Tue, 26 Mar 2013 19:24:02 +0100

Hej Maria!Jag heter Isak och jag är drygt 14 år och jag och mina syskon är placerade i ett LVU och vi vill bara hem men ingen utom mamma och pappa lyssnar på oss. vi trodde att din lag skulle hjälpa oss när vi fick se att den skulle börja gälla i januari 2013 och att åtminstone jag skulle få berätta själv i domstolen vad jag och mina syskon tycker jag har dessutom fått en fullmakt av mina syskon som gör att jag få föra deras talan i domstol men ingen och då menar jag ingen vill lyssna på oss inte ens det ombud som vi blivit tilldelade lyssnar och jag är rädd att min lillebror och jag inte får den hjälp vi behöver och att jag själv…

Visa originalinlägg 428 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s