Det är billigt att våldta barn

Det är ett större brott att ladda ner film och musik än att våldta ett barn, att mörda ett barn. Hittade följand inlägg på en tidslinje på Facebook ”Skadeersättning för mordet på 10-åriga Engla Juncosa Höglund: 75.000 kronor.
Skadeersättning för våldtäkt av en 14-årig flicka: 50.000 kronor.
Skadeersättning för Piratebay: 46 miljoner kronor!!!!! ”

Det slog mig det bisarra i den värderingen. Och någon form av galenskap utöver då ingen av de berörda får några pengar. Englas skadestånd skall betalas av mördaren som inte har några pengar. Brottsoffermyndigheten och Försäkringsbolag skall stå för ersättningen vilket är en smärtsam process att driva för en familj som förlorat sitt barn.

Det våldtagna barnet måste själv driva in pengarna från förövaren som med all säkerhet saknar medel. Samma process igen. För de två nämnda utgör pengarna kanske stora belopp men långt ifrån motsvarigheten av lidande.

För Piratebay kommer det för alltid att vara en process mot bolagen som vill ha sina miljoner, chansen att de får sin ersättning är ganska minimal. Lika minimal som en privatperson som skall betala 20 miljoner till ett filmbolag för att de laddat ner deras filmer.

Läste att straff skall utdömas i proportion till brottet. Detsamma gäller böter. Jag förstår ju att mina vänner som knackar sig fram som musiker och sliter skjortan av sig för att kunna leva på det, blir ledsna när nya skivan laddas ner illegalt istället för att den köps. För de pengar som artisten får är minimala i förhållande till vad övriga tjänar på utgivningen.

Men jag kan inte låta bli att bli förbannad när de stora skiv- och filmbolagen kräver miljoner samtidigt som ett våldtaget barn är värt högst 175 000 kr (ersättningen sätts i relation till offrets ålder, så en vuxen som utsätts får betydligt mindre än 50 000 kr).  Ett mördat barn 75 000 kr, sant pengarna kan inte köpa tillbaka livet, men för de anhöriga handlar det om att leva med traumat och försöka få hjälp för att klara sig. Det kostar pengar, pengar som samhället inte står för.

Jag skrev en blogg om att vi har pris på vårt huvud och våra enskilda huvuden är betydligt mindre värderade i förhållande till de värderingar som gäller företag och kapital. Faktum är att våra enkla liv och skallar är mindre värda än direktörens, kungens, styrelseordförandens i de stora bolagen och det är där någonstans som värdet sätts.

Sverige borde skämmas när det gäller skadestånd till brottsoffer. De stora kapital och superbolagen borde ta sig en tankeställare när de kräver ersättning för brott mot deras verksamhet.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

Ett svar till “Det är billigt att våldta barn

  1. För att inte tala om DO:s utpressningsärenden som kostar den drabbade 60000 kr per påstådd kränkning. De löjligt låga straff och skadestånd för grova brott du nämnder är ett socialdemokratiskt arv från Lennart Geijer som vi tyvärr får leva med under en lång tid framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s