Östberga Stockholms Stads glömda förort

Det är inte bara snöoväder som hindrar bussarna att gå till Östberga. Området mellan Årstafältet och välmående villaområden i Älvsjö/Örby. Det händer att bussarna stannar nere vid vägkorsningen vid skylten, kvällstid för att de är tillsagda att åka upp. Problemet är säger Polisen och SL stenkastande ungdomar. Själv kom jag hem i söndagskväll vid 23-tiden och möttes av just beskedet att bussen inte skulle gå ända fram.

Så vi fick gå, nu var det rörliga och yngre människor. Men tänk om det varit pensionärer med svårigheter att gå. De hade knappast tagit sig hem. Dessutom är det inte så där jättetrevligt att promenera i Östberga nattetid. Men just då var det inga problem. Hela Östberg låg sovande och några stenkastande ungdomar syntes inte till, lika lite som polisen som varnat bussarna för att åka upp.

Ibland möts ungdomar i Östberga av en en stängd ungdomsgård. Det heter att personalen är sjuk och den privatdrivande ungdomsgårdsägaren tar inte in vikarier. Pengarna är viktigare än att ungdomarna kan på ungdomsgården. Ibland stängs gården som kollektiv bestraffning för att det är en eller några som bråkar. Personalen klarar inte av att bemöta konflikterna och att stänga är lättare än att ta fighten på gården.

Vi möts av brända billik, sönderslagna busskurer. Vem eller vilka är det som gör det! Jo alla vet ju att det är just den gruppen. Det vet vi ju. Eller vet vi verkligen. Det är sällan mitt barn (symboliskt) alltid andras barn. Även om mitt barn syns i gänget gör inte mitt barn något sådant. Ingens barn i Östberga gör något, föräldrarna stoppar huvudet i sanden. Det är invandrarna, fnyser någon. Det är afrikanerna, säger en annan. Nej det är inte invandrare specifikt eller afrikaner, det är ungdomar som kommer från delvis resurssvaga familjer, där man antingen arbetar oerhört mycket eller är ensam förälder med sina barn. Många av dem varken orkar eller kan engagera sig eller ha koll på vad deras barn gör nattetid. En mamma i mitt hus hade två jobb när hon utbildade sig. Hon försörjde samtidigt tre barn i tonåren. Så ser det ut för många som försöker ta sig in i samhället för att få jobb. Det är bara det att det ibland är lite svårare för några.

I mitt trapphus sitter ibland ett gäng tonåringar. Det är som en miniungdomsgård. Jag brukar träta på dem och fråga om de inte har någon annanstans att vara. Eller åtminstone ge fan i att skräpa ner. När det är 10 grader kallt och vinden viner över Östbergatorget är det inte roligt att vara ute och trapphuset blir samlingsplatsen. Jag brukar alltid prata med gänget, de brukar säga att jag en den enda som pratar eller bryr mig. Ser att de finns och vi brukar diskutera alternativen som är noll och inga. En av tjejerna berättade glädjestrålande att en tom lokal i Stockholms fulaste centrum var tom och att det hade burits in bord. Det kanske blir ett fik, sa hon förhoppningsfullt men tillade att om det blir det så är det väl någon som förstör.

Vi behövde inte oroa oss över det, borden tillhör en städfirma som erbjuder RUT-tjänster. Undrar hur många RUT-kunder de kan få i Östberga där jag bor!

I ren ilska ringde jag Svenska Bostäder när hyllan vilken våra postfack vilar på hade gått sönder. Fick prata med en ansvarig för området, som sa att jo nog behövdes det göras något åt centrum. Diskussionerna har gått om att riva vissa delar och bygga nytt. Göra det mer levande. Men när Årstafältet blir byggt då får Östberga också liv, trodde Svenska Bostäder.

Ja det är ju den stora lögnen som jag hoppas ingen går på. För byggandet på Årstafäletet blir en ny dyr stadsdel för de resursstarka och kommer knappast erbjuda någon reveny till boende i Östberga. Vägen mellan fältet och Östberga finns kvar som den eviga gränsen mellan det förslummade och nya fräscha. Gamla Årsta vinner givetvis eftersom det redan nu är garanterat rätt människor som befolkar området där bostadsrätterna tagit över.

Jo då det finns planer för Östberga. Stockholm Stad tog bort de ynkliga planteringarna på torget mellan skolan och centrumhuset De var i vägen för snösvängen. Efter vinterns ymniga snöfall pryds torget med ihopfösta svarta snömassor. Städarna som tar upp sand blåser rent de tomma ytorna, när snöhögrana smält fylls torget av grus och sten igen.

Ni har så mycket blommor utanför ert hus, tyckte Svenska Bostäder. Jo det är sant. De stora cementkrukorna fylls med relativt trista blommor, strax innan midsommar. De utgör en färgklick mot den svarta asfalten. Den går inte att förändra för det är taket till garaget, garaget där småföretagen flyttat in och antalet parkeringsplatser minimerats. Helt enkelt för att Svenska Bostäder tog rejält betalt och ytterst få hade råd att hyra en plats.

Men i mitt hus lever vi säkert. Antalet kameror ökar, till vilken nytta tänker jag. När de ändå inte får kolla filmerna om det inte händer något allvarligt. I höghuset händer sällan så allvarliga saker att kameran behöver kontrolleras. Det vet mina ungdomar i porten.

I höst tar Familjebostäder över området. Svenska Bostäder håller sig till innerstaden. Bytet innebär troligen ingen förbättring för oss som bor här. Och kommunpolitikerna kommer att vara lika osynliga och ointresserade som tidigare, Årsta-Vantör har väldigt lite intresse av den lilla ön Östberga inte långt från Liljeholmen och Gullmarsplan. Det får nog bli lite mer fönsterkross, busshot och hemliga poliser  och en riktigt ordentlig händelse som får alla att vakna.

Glömde att säga att bussarna går som vanligt när detta skrivs. Kan bara undra varför inte polisen kan stanna kvar i området tills de stenkastande ungdomarna gått hem.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

6 svar till “Östberga Stockholms Stads glömda förort

 1. och hur vet du att rutorna krossades av ”stenkastade ungdomar”(pojkar)? kanske det var kärringar, flickor eller äldre missbrukarna eller kanske kommunanställda eller poliserna som gjorde det eller någon som du?.Är hjärna så pass borttvättad med fördomar, att det kommer upp automatiskt?

  • Hej Sten jag tror det är ungdomar det borde rimligen polisen veta. Jag tror inte att vare sig kommunanställda eller poliser eller äldre missbrukare det handlar om. Jag lägger inga värderingar i detta, men det verkar du göra. OM du läser hela bloggen kanske du får en uppfattning om vad jag skriver istället för att läsa de första raderna. Pojkar är ju ditt tillägg inte vad jag skriver.

 2. Sitter just nu med polishelikoptrarna vinande över huvudet i Östbergahöjden där jag också bor. Det smällde för ett tag sen och nu kanske det brinner en bil, jag vet inte. Hittade din blogg när jag sökte efter nyheter om vad som kan ha hänt.
  Jag tänkte visa dig ett brev jag skickade till SL förra påsken – förutom att jag ringt och klagat ett antal gånger på undermålig trafik. Är det dags att gå ihop och agera för att göra något åt den här bortglömda och utkastade ön? Hittar ingen mailadress till dig och ingen fb.

 3. Ps klockan ovan visar fel, hon är tio minuter efter midnatt just nu, inte tio.

 4. Nu är det något fel – jag gjorde ett inlägg nyss angående detta som försvann. Är du intresserad av att diskutera Östberga, där jag också bor, kan du inte skicka ett meddelande till mig på fb? Jag har en idé.

 5. Hej! Jag ser att inlägget ovan skrivits 2013. Jag jobbar som fritidsledare på den Östbergas fritidsgård och jag skulle vilja att du går förbi fritidsgården och tittar in, ta en kopp kaffe och prata med en av ledarna eller ungdomarna. Dina ungdomar i trapphuset går fortfarande hos oss. Vi har ny ledning nu och jag lovar dig att saker och ting ser annorlunda ut under den nya ledningen.

  Bästa hälsningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s