När socialchefen ljuger för barn

Kaloinen

Det minsta man förväntar sig är att en socialchef kan lagarna och inte minst de nya lagförändringar som gäller barn inom socialtjänsten. Brevet ovan daterat i maj är svar till en pojke snart 15 år, som själv vet vilka rättigheter barn har vilket är än mer oroande. Att Christina Kaloinen inte läst på utan direkt anklagar andra myndigheter för att ljuga är direkt pinsamt. Att Chrstina Kaloinen inte läst Barnkonventionen står helt klart efter hennes pinsamma svar.

Hos Barnombudsmannen står ang rättigheter för barn ur Barnkonventionen:

12. Du har rätt att uttrycka dina åsikter i alla frågor som rör dig. Vuxna ska lyssna och ta hänsyn till dina åsikter. När en myndighet eller domstol hanterar eller beslutar i en fråga som rör dig ska du få möjlighet att komma till tals.

”Du har alltså rätt att säga vad du tycker, men du har ingen skyldighet att ha en åsikt. Ingen kan tvinga dig att avslöja vad du tycker eller tänker om något. Du har också rätt att få den information som du behöver för att kunna bilda dig en uppfattning om sådant som rör dig.

”Barnkonventionen är tydlig med att du har rätt till inflytande när det handlar om sådant som rör dig. Om någon ska fatta ett beslut som påverkar dig på något sätt, har du rätt att få säga hur du vill ha det och att bli tagen på allvar. Vuxna har en skyldighet att ta reda på din åsikt och beakta den, alltså ta hänsyn till den.   När vuxna lyssnar på dig ska de utgå från din ålder och mognad. Det innebär att ju äldre och ju mognare du blir, desto större möjlighet att påverka ska du få. Men det är alltid den som är vuxen som är ansvarig för ett beslut.”

I Fagersta hänvisar man till 15 år som norm, den normen finns inte. Barn har t.ex. rätt att uttala sig i vårdnadsfrågor om var de vill bo vid en skilsmässa. Barn kan också vittna och delta i rättsliga förhandlingar. Barn har rätt att välja ombud för sin sak. Vidare är man nästan 15 år och därtill påläst blir Christina Kaloinens brev än mer märkligt. Barn har yttrandefrihet och rätt att få svar på sina frågor.

Socialtjänsten är politiskt underställd Socialnämnden som har att granska och följa de beslut och ramar som berör verksamheten. Det innebär att om nämnda pojke tilläts träffa socialnämnden skulle troligen besluten se annorlunda ut. Nu hindras barnen att träffa nämnden och när det sker sitter tjänstemännen bredvid. I det här fallet har inget av barnen fått träffa politikerna eftersom Christina Kaloinen anser dem inte mogna för detta, barnen är från 10 och uppåt.

Ska man skriva en kommunal såpa borde Fagersta Kommun vara det bästa exemplet, där finns allt. En inkompetent socialchef, ett kommunalråd som inte vågar bestämma, en socialarbetarkår som verkar ha missat alla lektioner på Socialhögskolan. Faktum är att jag undrar vilken utbildning Agneta Lennartsson har. En annan märklig not, Christina Kaloinen är sjuksköterska och var tidigare socialchef i Sala Kommun.

Nu till det bästa alla kommentarer överflödiga:

Forskningscirkel Västmanland. Att utveckla barn och ungdomars medverkan inom socialtjänsten.

Västmanlands län beviljades våren 2011, tillsammans med sex andra regioner i Sverige, deltagande i utvecklingsprojektet: Barn och ungdomars brukarmedverkan i den sociala barn- och ungdomsvården.

Bakgrunden till projektet är att många barn och ungdomar upplever att de inte blir lyssnade på eller kommer till tals i kontakten med den sociala barn- och ungdomsvården. Att ändra detta är viktigt både ur demokrati- och kvalitetssynpunkt.

Projektet drivs av stiftelsen Allmänna Barnhuset i samarbete med regionala FoU-verksamheter och Utvecklings- och Utredningsfunktionen (UoU) inom Västmanlands Kommuner och Landsting. Hela projektet omfattar sju regioner och 37 av landets 290 kommuner. I varje region pågår en forskningscirkel som ska lägga grunden till det fortsatta utvecklingsarbetet i varje deltagande kommun. Forskningscirklarna ger kunskap, inspiration och stöd i utvecklingsarbetet. I Västmanland deltar kommunerna: Fagersta, Västerås, Sala, Hallstahammar och Arboga. Denna rapport är en beskrivning av det första projektårets arbete och resultat i Västmanland.

Av Susanne Holmsten (Västmanlands kommuner och landsting) i samarbete med Annelie Berggren och Christina Sigfrids (Fagersta kommun), Hanna Davidsson och Anna Sävkvist (Västerås stad), Agneta Lennartsson och Helena Berggren (Sala kommun), Linnéa Persson (Hallstahammars kommun), Nina Eriksson och Madelene Spinord.”

Men Agneta Lennartsson jobbar i Fagersta men är också anställd i Sala Kommun. En liten fråga Var du frånvarande på hela cirkeln. Och vad var syftet!

PS På onsdag åker vi till Fagersta Kommun för att framföra en protest mot hur kommunens socialtjänst fungerar eller inte fungerar. Arrangemanget görs av Röster För Barn.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro, Uppdrag Granskning, Socialaktion.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s