Straffet för utanförskap – Riksdagen inför slavarbete igen

Nu skriver media om den sk Landskronamodellen som jag skrev om här i maj. Främjande insatser för att socialbidragstagare skall göra rätt för sig. Det här inlägget är med andra ord fortfarande aktuellt. I Landskrona fick också socialsekreterare kontrollera kylskåp, garderober etc. Detta trots att det inte är tillåtet. Det finns ingen lag som ger socialtjänsten rätt att kontrollera ditt hem och att säga nej är heller inte detsamma som att de lagligen kan avslå ekonomisk hjälp. Men flertalet människor är så rädda att de accepterar integritetsbrott och skalar av sig in på bara kroppen.

Det mest oroande är att oppositionen inte reserverade sig mot beslutet i Riksdagen, så blir det då också under en ny regering samma kränkande behandling av de människor som står längst ner på skalan. Detta har ingen i oppositionen nämnt och vi väntar med spänning på resultaten.

I all tystnad klubbar riksdagen beslut om att en som emottar försörjningsstöd från 1 juli skall vara skyldig att utföra vilka uppgifter som helst som socialtjänsten bestämmer.

Det kan vara att städa åt socialchefen, hämta tjänstemannens barn på dagis. Rensa gräs i parken eller varför inte gräva en grop på förmiddagen och skotta igen den på eftermiddagen, allt till den facila ersättningen av 140 kr/dagen eller 17,50/timmen. I bästa fall,  för fortfarande gäller att du inte äger något, inte gömt en 50-lapp från månaden innan. Ätit några mål mat hos mamma eller vänner. Inte fått några extra kläder gratis.

Försörjningsstödet är den sista utvägen i förnedringsskalan, där du skall som medborgare bevisa vilken värdelös, lat och samhällsfientlig medborgare du är. Det förutsätts ju att du lever enbart för att utnyttja din hårt arbetande grannes skatt. Det förutsätts att ditt största intresse är att lura samhället på 140 kr/dag och leva som en riktig slösare. Eftersom du är lat och arbetsovillig måste du lära dig det det hårda jobbet att arbeta. Tvångsarbete av vilket slag de månde vara duger. I ditt CV kan du sedan skriva städat åt socialchefen, hämtat socialsekreterarens hundar från hunddagis, rensat ogräs på kommunalrådets grönsaksland. Allt detta är självklart insatser som stärker dina kort på arbetsmarknaden där det krävs minst gymnasieskola, gärna en akademisk eller hygglig yrkesexamen. Lite teknik lär man sig ju med gräsklipparen så viss nytta har man av detta.

Sedan var det ju att ta sig till och från arbetsplatsen. I Stockholm måste du bevisa att du infinner dig, förbered dig på en stärkande promenad kanske en mil i vardera riktningen. Nu när solen skiner går det ju bra, men vintern (!) sluta klaga det finns bara dåliga kläder. Mina anfäder fick gå till och från skolan ca en mil och inte gnällde de över detta. Så du som får äran av att få pengar av kommunen le och var tacksam. Glöm inte att bocka och ta tjänstemannen i hand, för säkerhets skull ha en handske i beredskap, trots allt din roll gör dig underställd och kanske vill man inte ta din hand utan beklädnad.

Skicka gärna ett kort med tack till Alliansregeringen och Stefan Löfvens partiväner i riksdagen för det fina beslutet om att du redan ligger ,så lite sparkar far ingen illa av.

Men lyckas du få ett dåligt betalt jobb får du behålla lite av bidraget ca 20% under tre månader. Kom nu inte o säg att staten inte är givmild. Det måste kännas fint att vara socialsekreterare med uppgift att utföra regeringens och riksdagens uppdrag, sparka på den som ligger. Hörde att socialsekreterare nu skall bli arbetsförmedlare, experter på entreprenörskap. Ja hjälpa bidragstagaren att starta företag. Helt otroligt vilken kompetens vi samlar inom socialarbetaryrket: 1/ de kan ställa alla neuropsykiatriska diagnoser genom att titta på klienten/barnet 2/de kan avgöra vilken behandling hjälp som vuxna och barn behöver 3/de kan arbeta som psykolog utan att ha utbildning för det 4/de blir arbetsförmedlare 5/de skall bidra till att starta företag.

Är det detta som kallas karriärstegen för socialsekreterare. En sak vet jag dock att det finns ingen yrkesgrupp som har så hög uppfattning om sig själva efter knappt 3 års allmänna studier utan expertkunskap. Knappast någon yrkesgrupp som också utan att ens tänka tackar ja till de helt galna förslag som läggs i deras famn.

Jag har vänner som är socialsekreterare, men de är kloka nog att hoppa av. Göra andra saker. Eller helt byter yrke. Sedan finns det några som kämpar i motvind, mot chefer vars enda uppgift är att hålla budget och allt mindre kunskap om de människor man skall jobba med.

Gör revolt både du bakom skrivbordet och du som söker hjälp. Strejka. Gör något. Vägra. Kasta sten på kommunhuset men bränn inga bilar. Men jag skulle förstå om sk förmånstagare av socialbidrag gör upplopp och revolterar. Å jag glömde en sak är ni sjuka, nej det är ni inte för då hade ni haft förmånen att få ta emot sjukersättning. En sak skall du veta hur du än vrider och vänder dig kommer du i socialtjänstens ögon vara de evigt förtappade, dåliga och usla personen, därtill klassas du som extra merit som en dålig förälder.

Följande skall ni tacka extra: Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Annie Lööf, Göran Hägglund, Socialdemokraterna, Miljöpartiet samt Sverigedemokraterna.

Andra bloggare på samma tema: Martin Mobergs betraktelser

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro, Uppdrag Granskning

74 svar till “Straffet för utanförskap – Riksdagen inför slavarbete igen

 1. Susanna Svensson

  Mycket bra skrivet snart finns inga riktiga jobb kvar bara bidragsjobb

 2. Jill Hjertman

  Du skriver suveränt bra, Anne Skaner!

 3. perfekt skrivet, men tyvärr topparna bryr sig inte om oss arbetslösa, sjuka eller andra som ska i skiten förbli tycks det som..utnyttjas i timanställningar hit o dit går ju bra men utan utbildning är man värdelös efter en tid… o allt som det snackas om är ju bara ungdomsarbetslöshet… där glömmer våra partiregerande oss som passerat 30+ snart nära pensionen … fast det kanske tas på allvar om vi till åren komna börjar med liknande kravaller som i Husby med fl områden.. då kanske det heter ålderdomsarbetslöshet… och vi kanske också kan få hjälp med jobb… något för Stefan o Allians att ta vara på…

 4. På andra sidan av arbetsfältet finner vi knegare med vanligt jobb som kastar in skattepengar utan att det på något sätt förbättrar deras liv…Hur intressant är det? Företagare som fullständigt kastar in enorma belopp per månad och får samma värde i samhället som den utslagne socialtagaren…Lika för alla i slavlägret Sverige.
  Om inte Sverige är ett arbetsläger?
  Försök säg upp dej hos skatteverket…hoho

  • Är man så dum att man bedriver företagande i Sverige får man väl skylla sig själv.

   I övrigt så är det företagarnas fel att det ser ut som det gör i Sverige. Företagarna kräver att Sverige ska göra om skolsystemet där traditionen varit att staten grundutbildar och företagen yrkesutbildar. Nu helt plötsligt så ska företagen bara anställa personaler där de inte behöver lägga ner ett öre på upplärning och internutbildning. Det leder till högre skatter och dessa drabbar företagen är både självklart och självförvållat.

   Se till att sänka arbetslösheten istället… vilket går att göra med att utbilda och ha lärlingsplatser… då kommer ni att få gehör för era klagomål på höga skatter.

   Nu är jag företagare själv, men jag talar till ”företagarna” som grupp inte enskilda företagare. Lyft de har frågorna i de samarbetsorganisationer som företagare har och se till att något händer.

   Det skulle inte falla mig in att påstå att samhällsproblem bara beror på företagen. Men företagarna är de som sitter på lösningarna. Vilka har både stora och små fungerande organisationer? Vilka har resurser? Tillgång till personer med högre utbildning? Ja inte är det då de som saknar gymnasiekompetensen…

 5. Det är många i Sverige som får bidrag i Sverige som egentligen skulle kunna försörja sig på vanligt arbete.

  • ja du menar att socialbidragets 140 kr dagen är så attraktivt att man inte vill jobba

   • Micke Slytmo

    Vänd på det…. Klart man inte vill jobba om man får 140:- om dagen när man slipper…. Detta gäller långt ifrån alla, och de vet socialtjänstemännen vilka det är… Somliga får sin ransom pilsner om dagen utan att lyfta ett finger… är det rätt??? Tvinga dem att jobba, de som inte vill men kan….gärna för en ännu mindre lön…

   • anne skaner

    din lösning är lika bra som systemets vem lever på 140 kr om dagen du har otroligt liten kunskap om vilka som står i kön för sk försörjningsstöd. rek http://socialaktio.nu o onådiga luntan kanske du lär dig något. om du nu aner att en ranson pilsner är vad du behöver per dag varså god, men de som har sin sk ranso av öl är ytterst sälla bidragstagare, jag vet för jag känner många av dem

 6. Den här politiken är den mest skrämmande företeelse jag varit med om. Naturligtvis blir det inte så angeläget för regering att få ner antalet med försörjningsstöd / fas 3 när de besuttna kan berika sig på dom.

 7. Och så ska de bidragstagande söka ett jobb om dan, annars inget ekonomiskt bidrag

  • Sara Andersson

   Fast det är ju definitivt inte ett uselt krav förutsatt att du inte är sjukskriven. Ett jobb om dagen är ganska lite faktiskt.

   • anne skaner

    nej det räcker inte med ett jobb, du måste gå till jobbtorget minst 4 timmar o det är inte ett jobb om dagen utan hela din dag skall användas. om sedan rensar ogräs åt tjänstemannen i 7 timmar har du ingen tid tt söka jobb. socialtjänsten skall inte syssla med rekrytering o arbetsmarknad, de har inte kompetens för detta o knappt det andra de utför heller

   • Nu krävs det ju mer än så… men varför just detta krav? Det är ju inte direkt svårt att söka ett jobb om dagen, men helt och hållet meningslöst.

 8. Vi i Barnpartiet har mycket att jobba med och framförallt, förra fram i dagsljuset…

  Anne, vi behöver ringas en dag och prata om upplägg inom partistyrelsemötet!!

  Solig söndag! 😉

 9. Djävligt bra skrivet! Suveränt språk!

 10. Verkar som många idag varken vet hur svårt det är att ens få försörjningsstöd och att du inte får ha en familjemedlem som har arbete och att man dessutom inte får äga något som går att omsätta i pengar. Sen att en del tycker att 140:- är något som går att leva på. Testa att leva på det själv med mat, kläder, bostadskostnader för det är inte alla som får hela hyran betald för de kan inte byta till sig billigare boende.
  Att idag vara arbetslös eller socialbidrag tagare innebär för de flesta att ha en 8 timmar sysselsättning plus resor, så att söka jobb får du göra på din ”fritid”.

  Skulle med nöje byta med någon som har arbete, om de för en sekund inbillar sig att vi har det bra på denna sidan staketet. De som tror att man kan leva 140:- om dagen måste vara de som arbetar heltid och lämnar över allt till sin dubbelarbetande fru beträffande inköp och ekonomi, för vi andra vet att det inte går.

  Tack för ett riktigt bra inlägg Anne.

  • tack själv bra reflektion. ja det här blev ett uppskattat inlägg även om det blev motargument. men det är demokratins kärna

 11. Utflyttning av svenska företag till lågprisländer; extrem effektivisering, datorisering, robotisering av de ännu i landet kvarvarande … Allt färre mänskor behövs i produktion & tjänster. NÄR robotar gör de allra flesta jobb, vad skall då arbetslösa syssla med? Att LÅTA SIG FÖRNEDRAS för några kronor i timmen – under det att vinsten av att robotar jobbar dygnet runt utan att knota och översvämmar storföretagens och bankernas ägare med rena tsunamivågor av pengar!
  MEDBORGARLÖN = klivet ur FÖRNEDRINGSFÄLLAN!
  Tänk på att nästa gång du hör en politiker rabbla om att ÖKA TILLVÄXTEN, SÄNKA ARBETSLÖSHETEN, så lyssnar du till en psykiskt sjuk person, en psykopat utan hjärna, som inte begriper att Exponentiell ekonomisk tillväxt KRÄVER, ÄR OMÖJLIG UTAN i samma takt exponentiell destruktion, förstörelse av jordens biosfär – våra barns enda chans till framtid!!! ELLER skiter denne politiker fullständigt i hur det går med FRAMTID för våra barn bara han/hon får fortsätta dansa runt Guldkalven!!! TVIII – spott rakt i nosen på sådant KRÄK!!!

 12. Jag har än så länge inte hamnat ”längst ner” på skalan, utan lyckas hålla mig i fas 3. Jag ska väl säga att jag har haft tur hittills och har en plats där jag stortrivs för det mesta! Men även i fas 3 har alliansen dragit åt tumskruvarna. Jag hade en överenskommelse med handläggaren att bara behöva söka arbeten som matchar de handikappkoder de skrivit in, och som jag styrkt med läkarintyg (bl.a. allergi, stresskänslighet och ADHD), eftersom hen begrep att det inte var mening att söka arbeten som jag inte skulle kunna utföra.

  Det var då det… Jag har fått nya ultimatum att söka ALLA lediga arbeten, även dem som jag vet (inte tror utan verkligen VET) att jag inte får. Eller om jag lyckas ljuga mig till jobben, inte kommer att kunna utföra.

  Länge leve alliansen o (S) som ser till att jag inte går och slår dank på min nuvarande fas 3-plats…

 13. Vilket gnäll, avskaffa socialbidraget istället! Varför ska man få pengar utan att jobba??

  • hur tänker du dig att sjuka o andra utanför systemet skall klara sig.

   • Sjuka får inte socialbidrag (dvs försörjningsstöd) så det problemet är inte ett problem som uppstår ifall man drar in socialbidraget.

   • anne skaner

    där har du fel i de fall man inte får skukersättning vilket är allt färre som får. du är obehagligt egoistisk o saknar det mesta av empati för andra äm dig själv

  • Ursäkta? Avskaffa socialbidraget för att man inte KAN jobba?
   Jag är sjukskriven och har väldigt svårt för mycket för tillfället. Jag är fan inte stolt över att vara sjukskriven och beroende av socialbidrag. Men jag har inget annat val då jag absolut inte kan få något stöd via försäkringskassan öht. Då jag inte haft ett jobb p.g.a att mina studier blivit lagda åt sidan p.g.a min sjukdomshistoria.

   Knip igen och ta reda på lite mer fakta innan du påstår en sådan sak.
   En utan jobberfarenheter (utan någon tidigare anställning!) kan inte få sjukersättning. Så? Ska jag ställa mig på gatan i ren desperation för att kunna överleva? Tror du inte att folk förtjänar fler chanser?
   Idiot.
   *suck*

 14. det är vad anne skriver…. detta sker inte i all tystnad. riksdagen fattar ett demokratiskt beslut helt öppet. och om man läser all text om detta så får man höjd inkomst med 25 %. Är det rätt att få bidrag och bara sitta hemma och göra ingenting…. ska alla som går på bidrag få ut 20000 i månaden för att göra ingenting tycker ni ? Då skulle nog alla sluta arbeta och det skulle bli Anarki i sverige….

  • det sker i tystnad så tillvida att ingen diskuterat eller ifrågasatt. självklart fattar riksdagen beslut i öppen dager, vem säger annat? nej man får inte höjd inkomst man får behålla en viss procent20-25 procent av socialbidraget under 3 månader när man får jobb upp till en viss inkomst. vi pratar ite om skattefria pengar 20 000 kr/m för ingenting vi talar om en nivå så det finns lite mer kraft kvar än bara räkna kronor o ören

 15. anne skaner. du lever inte i nuet tydligen. varför gnällde inte folk så mycket när sossarna hade makten tror du. tänk efter. klar ? för att alla som var arbetslösa hade på tok för hög ersättning för att just göra ingenting. Rösta på sossarna. vi höjer a-kassan och sjukbidrag och socialbidrag… folk har insett att det inte går längre och borgarna fick makten. sen när folk som levt i lyx på bidrag får mindre gnäller dom kraftigt och bråkar
  förlorar man sitt jobb kan man utbilda sig och få utbildningsbidrag som är högre än socialbidrag eller försörjningstöd kanske det heter. när utbildningen är klar får man jobb. men istället går folk arbetslösa och gnäller när dom får mindre ersättning.
  Och Du skall inte uppmuntra folk till brottsliga handlingar. Om någon nu läser det du skriver och kastar sten på komunhus så blir du dömd för anstiftan till brottet. SHAME ON YOU !

  • nej jag skäms inte. du borde skämmas som förenklar allt. orkar inte ems bemöta dina enkelspåriga argument. någon annan kanske men tips till di http://socialaktion.nu Onådiga Luntan sedan kan du läsa Nu bryter vi tystnaden som består av socialsekrterare.

  • Leva i nuet…jo tjena. Sitter man tryggt och dessutom på en hög häst är det väldigt lätt att peka med hela handen och tro att man vet hur saker och ting fungerar för de som saknar trygghet och inte har någon häst.

   Du ser, liksom många andra moralkonservativa högerspöken, en arbetsmarknad som inte finns. En högre utbildning mot bristyrken kan absolut vara en väg in men det långt ifrån en garanti till jobb på en arbetsmarknad där kontakter och erfarenhet är A och O. Kraven från arbetsgivarna är idag skyhöga på alla typer av arbeten och även om anställda på en arbetsplats kan tycka att där finns jobb nog för att anställa fler är det sällan en arbetsgivare delar den uppfattningen.
   Det är dyrt att anställa (särskilt för småföretagare) men det går att komma förbi regler och även ta in gratisarbetare idag om man vill se vad en person går för utan att betala lön eller fastna i regelverk. Men inte ens den möjligheten ger många jobb. Varför anställa när man kan byta till nya praktikanter eller – i värsta fall – fasare när prövotiden tar slut? Detta har satts i system och sker med AF:s vetskap.

   Vad tycker du om att företag/kommuner får skattepengar de inte behöver redovisa för att sysselsätta arbetslösa i meningslösa projekt? Att leva på försörjningsstöd som privatperson är i de flesta kommuner inget som man får eller har fått utan krav på motprestation och det är långt ifrån ett ”lyxliv”. Snälla, lägg fördomarna åt sidan.

   Du skriver att: ”Får man det bättre skall man vara glad” och det håller jag med om. Men det skadar inte att tänka lite på andra också som inte fått det bättre och som känner att de kämpar i hård motvind. Att pinka människor man inte vet något om i ansiktet för att man har fördomar är inte särskilt snällt. Det skadar inte heller att sätta sig in i det man kritiserar och inte låta ens egna fördomar och propaganda styra.

   Tröskeln mellan arbetslöshet och jobb är inte stor men betyder så mycket och kan vara väldigt svår att ta sig över av en mängd olika anledningar. Det kan vara värt att ha i åtanke även om har jobb.

  • Det var ju uppenbarligen inte fler arbetslösa när sossarna styrde. Alla excesser i välfärdsstaten slaktades långt innan valet 2006 och andelen som levde på offentliga ersättningar hade slutat öka 10 år innan alliansen kom till makten.

 16. claes bengtsson

  Livet är ganska lätt. Sen alliansen tog över fick jag mer i plånboken för inkomstskatten sänktes. Får man det bättre skall man vara glad.
  Har du själv fått det sämre se alliansen tog över ?
  Folk gnäller mycket när dom får jobba för att få pengar. I de flesta länder får man inte ett öre om man inte jobbar. Då tar familjen hand om varandra. Dom gnäller inte. Tyvärr med ditt tänkande så blir det som i husby… stenkastning…bilbränder.. anarki. Bit i det sura äpplet istället och lev

  • tror du blandar ihop äpplen o päron. läs en gång till. besök gärna http://socialaktion.nu o läs där Onådiga Luntan

  • I de flesta länder finns det en massa olika socialförsäkringar, sällan lika rationellt utformade som de svenska. Att familjen tar hand om varandra innebär stamsamhälle, i ett civiliserat samhälle betraktas individer som helt oberoende av varandra. Det borde även gälla försörjningsstödet, absurt att man som enskild individ kan bli försörjningsskyldig för en annan vuxen människa. De som inte klarar sig själva ska försörjas av det allmäna.

 17. Mycket bra skrivet.
  Tråkigt bara att vissa inte vill läsa det du skrivit ordagrant utan bara väljer att skumma igenom.
  Det är viktigt att vi idag förenar oss och förstår att vi måste göra uppror.
  Nils Dacke var den senaste.
  Det är definitivt dags nu igen.
  Politikerna måste förstå att de är där de är för vår skull, inte tvärt om.

 18. Men, finns det inget vi kan göra för att stoppa det här? Finns det redan något nätverk, eller ska vi starta ett nätverk som aktivt sätter de här systematiska övergreppen på kartan?

 19. Detta är bara för mycket!! Jag hittar inte ord ens 😦 men så har det vart i alla tider när Högern styr! Fy skäms på dem!!

 20. S k ”slavarbete” har funnits sedan Hednahös… 1914 började man med t ex med sk AK-jobb så detta är inget nytt (de fick t ex dra järnväg, flotta timmer och annat skojsigt även om de inte hade kompetens/fysik för det. Vägran=indraget understöd). Att studera och utbilda sig hjälper inte, har gått massor med kurser och vidareutbildningar men det finns alltid någon duktigare som kommer först. S har också försämrat för arbetslösa/sjuka så det är heller inget nytt, ingen större skillnad på de två blocken. Vad ska man göra när ingen vill anställa trots att man söker och söker? Nu är jag 62 år så jag lär inte komma särskilt långt fram i kön när arbetsgivarna vill anställa. Jag har åkt runt och frågat efter jobb på många företag, har åkt till andra städer och sökt även där men jag har gått arbetslös för länge och då vill de heller inte ha en. Att få bostad är inte lätt heller i t ex Stockholm där jag sökt många arbeten. Bor man inte på orten är man heller inte intressant.

 21. Är detta något nytt? Innan jag flydde till Norge blev jag tvungen att jobba för vad som passade, och befinna mig på arbetsläger (Deltaprojektet, Hisingen) och var ändå inte helt säker på stöd. Var det övertramp då?

 22. Jag var på möte på AF idag om JOB- jobb och utvecklingsgarantin, kändes ganska bra tills vi kom fram till FAS 3..jaha…nä där vill jag inte ens hamna, för har man inte A-kassa ja då får man inte ett korvöre..ska man göra tex praktik/arbetsprövning gratis då..japp..eller så ska man gå till Soc..ja men där får man inga pengar eftersom är man sambo så ska man bli försörjd av denna…hur tänkte dom nu? att man måste ha haft jobb och A-kassa för att kunna delta i FAS 3 för att få pengar..men hela grejen med JOB är ju att man inte har haft jobb på länge..vet inte om man ska bli arg eller mörkrädd och har du inte hittat jobb innan 90 veckor i JOB ja då får du typ skylla dig själv..då ska man oxå bli tvungen att göra aktiviteter utan ersättning för de lönar sig man kan ju få jobb på de sättet…Alla som har en full arbetsförmåga ska va jävligt glada över det, finns alltid nått man kan jobba med om de så e svart…men är man kroniskt sjuk som jag är de bara böja sig framåt och tacka och ta emot.

 23. I propositionen framgår att för den som (oavsett ålder) har som sitt enda ”försörjningshinder” arbetslöshet (a-kassan har tagit slut och enbart försörjningsstöd återstår) kan praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet anvisas, det ska göras en individuell bedömning och planen ska göras tillsammans med den det berör. Dessutom ska samråd med Af göras. Det som ex sker i Landskrona dömdes ut i debatten i torsdags, intressant nog även av fp-företrädaren. Det är med andra ord inte några ”slavarbeten” som ska införas. I grunden handlar detta om att a-kassan och arbetsmarknadspolitiken vittrar sönder och vi kan inte bara stå bredvid och tycka att det var bättre förr. Det är värt att notera att Eva från (V) och jag var helt överens i torsdagens debatt om dessa grundproblem och att vi måste få en ny regering 2014 som kan göra om och göra rätt, men tills dess är det enligt vårt sätt att se det bättre att göra detta än inget alls, men det förutsätter att det är det som står i propositionen som görs och inget annat! Tycker det är bra att debatten tas på flera ställen, men har lite svårt för att du skriver ”Kasta sten på ditt kommunhus…”

 24. Men lyckas du få ett dåligt betalt jobb får du behålla lite av bidraget ca 20% under tre månader. Kom nu inte o säg att staten inte är givmild. Det måste kännas fint att vara socialsekreterare med uppgift att utföra regeringens och riksdagens uppdrag, sparka på den som ligger. Hörde att socialsekreterare nu skall bli arbetsförmedlare, experter på entreprenörskap. Ja hjälpa bidragstagaren att starta företag. Helt otroligt vilken kompetens vi samlar inom socialarbetaryrket: 1/ de kan ställa alla neuropsykiatriska diagnoser genom att titta på klienten/barnet 2/de kan avgöra vilken behandling hjälp som vuxna och barn behöver 3/de kan arbeta som psykolog utan att ha utbildning för det 4/de blir arbetsförmedlare 5/de skall bidra till att starta företag.

 25. ”Praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet”

  Que? Det är ju exakt vad som görs idag med magra resultat. Har du försörjningsstöd p.g.a arbetslöshet är du skyldig att delta i det som AF utsätter dig för. Det är ett krav så vitt jag vet idag även om jag vet att visa kommuner sett mellan fingrarna på det.

  ”Dessutom ska samråd med Af göras.”

  Vilket inte är klokt eftersom myndigheten saknar både kompetens och ett sunt ledarskap. När man ger anställda bonusar utifrån hur många klienter de kan placera i åtgärdsprogram, när generaldirektören i TV öppet erkänner att åtgärderna inte hjälper, när medarbetare kritiserar ledningen för att styra med järnhand, när myndigheten väljer att betala tillbaka miljarder i pengar ”som inte har behövts” trots ökad arbetslöshet, när myndigheten väljer att se mellan fingrarna när oseriösa anordnare behandlar sina fasare/praktikanter illa och när hoten om indragen a-kassa duggar tätare än hjälp att finna lämpliga arbeten – är det kanske dags att utesluta AF från sådant här och se till att de först har en ledning och rejäla verktyg att utföra det uppdrag som deras namn antyder innan de får komma in i matchen igen. Förtroendet för AF är i botten enligt mätningar – se det som en fingervisning.

  • Vi kan vara helt överens om att regeringens arbetsmarknadspolitik och de försämringar som de gjort när det gäller a-kassan är under all kritik. Men är det inte så att de som nu ändå har försörjningsstöd (enbart på grund av att de är arbetslösa, inte något annat) förtjänar mer hjälp och stöd inte mindre? Men det förutsätter att det är det som står i propositionen som görs och inget annat, inga ”slavjobb”, Landskronamodeller etc.

   • Men ”stödet” finns ju redan och används. Det här nya åtgår från samma förbannade illusion om ”det finns jobb om man vill ha” som både M och S arbetat utifrån sedan tidigare. Jag vet inte varför politiker fortsätter arbeta utifrån det synsättet och belasta individen och ignorera strukturella problem totalt. När ska vi få se slutet på ”sysselsättningsfaser” och börja arbeta konstruktivt mot anställningar? När kommer kraven på företag och kommuner på att anställa och sluta utnyttja? Regeringens nuvarande åtgärder och retorik är ju hinder för möjliga anställningar genom generösa erbjudanden av gratis arbetskraft samt stigmatisering av arbetslösa.

    Majoriteten av de som går på soc pga arbetslöshet är inte lata dumskallar utan personer som skulle klara både enklare och lite mer avancerade jobb utan problem. Problemet är att samhället utvecklats till något annat nu än industrisamhället där behovet av enklare jobb minskat radikalt varpå dessa individer har blivit utsorterade. Utan kontakter är man körd. Valfriheten för arbetsgivare är enorm och ändå hittar de inte (säger de) rätt arbetskraft. Visst, satsa på kompetenshöjning (igen…) men se då för fan till att det finns ett syfte för individerna som drabbas. Arbetslösa mår inte automatiskt ”bättre” av att sysselsättas för sakens skull. Det är vår tids största lögn. Arbetslösa är både tänkande och kännande indivder – inte en homogen grupp.

 26. Fråga ekonomer om arbetslöshet. De kivas bara om vilken procent den ska vara. De med socialbidrag hjälper att hålla löner nere och därmed vinster uppe. Socialbidragstagarna är ”bra” för ”ekonomin”. Dessutom, de slantar de får, går direkt ut i vardagsekonomin. Och stimulerar den. Men för att systemet ska fungera, måste de skambeläggas. Annars kan de kräva mer.

  Igår skrev jag en blogg i ämnet:

  http://radiolars.com/bloggradiolars/2013/05/28/vad-ar-arbete/

 27. Ping: 31 maj |

 28. Corporate Welfare Queen

  Är det inte företagen som är de stora bidragstagarna? Visst ger staten miljarder åt dessa varje år för att de skall finnas till? Men om regeringen nu vill ha valuta för bidragspengarna och tvinga deras chefer och dylik höjdarbidragstagare att utföra vanligt hederligt arbete, så säger jag att regeringen har äntligen börjat ta tag i bidragssvinnet.

 29. Det är jättebra att det här kravet införts tycker jag. Det förhindrar ju att fler människor utnyttjar systemet också, svenskar som invandrande Det är också lättare att få en anställning eller komma vidare till att utbilda sig till något yrke om man är igång med något, vad det än är, Att ha en sysselsättning ger social tillhörighet och fasta rutiner. Jag är praktikant nu genom jobb och utvecklingsgarantin och på det stället är det flera praktikanter. Sammanhållningen är god och jobbet vi gör är faktiskt givande på flera sätt. Målet är att anställa oss men företaget är nystartat och vi har inte kommit igång så mycket att vi drar in jättemycket pengar än men vi jobbar på det. Kann hända att en de tycker att jag är naiv nu men jag tycket detta rä mycket bättre än att sitta hemma och söka jobb. För jobb får jag inte så länge jag inte har så mycket arbetslivserfaremhet tyvärr och konkurrensen inom marknadsförings- och eventbranschen är stenhård så jag är jätteglad att jag fått en chans att komma in på denna fantastiska yrkesbana som verkligen passar mig :). Det är klart att alla inte har lika mycket tur och visst anser jag att man behöver uppskatta bra kompetens mycket mer än vad man gör idag och våga investera i sin personal. . .

  Hej självklart är de bra med praktik men det här är inte praktik eller ens leder till jobb utan det handlar snarare om att känna sig mer kränkt. Du är inom Jobb o utvecklingsgarantin vet inte om du har soc eller A-kassa men du kan inte säga att socialbidrag är en norm att leva på det är du ensam om tom socialsekreterarna anser normen för låg o att jobba 8 timmar för 17,50 (ingen garanti att du får bidrag) är ett slaveri.

  • Hej självklart är de bra med praktik men det här är inte praktik eller ens leder till jobb utan det handlar snarare om att känna sig mer kränkt. Du är inom Jobb o utvecklingsgarantin vet inte om du har soc eller A-kassa men du kan inte säga att socialbidrag är en norm att leva på det är du ensam om tom socialsekreterarna anser normen för låg o att jobba 8 timmar för 17,50 (ingen garanti att du får bidrag) är ett slaveri.

  • Kul att du har en plats du trivs på. Tråkigt att du upprepar moralkonservativa argument mot arbetslösa.
   Vägen ut ur JOB innebär för många död, pension, studier (med CSN), tillbaka till sjukpension eller jobb med SAS eller FSAS. Riktiga jobb med lön lyser med sin frånvaro. Att det skulle hjälpa att ”vara igång” beror m.a.o i hög grad med vad, var och att du kan hitta rätt jobb att söka på det. Med rätt kontakter slipper man i regel att hamna i JOB alls. Fasta rutiner är det många arbetslösa som har utan pysselsättningsindustrin och vad är det som är bra med att ge arbetsförmedlare mer lägervaktsjobb istället för bättre verktyg till faktisk arbetsförmedling? En lapp med förteckning över sökta jobb är inget skydd mot fuskare. Sluta med kollektiv svartmålning av dig själv och andra i din situation. Vi är alla indivder även om vi är arbetslösa. Belys istället den enorma konkurrens som pågår kring lediga jobb, problematiken mängden lediga jobb (utannonserade) mot antalet arbetslösa, bristen på vägar in till arbetsmarknaden utan kontakter samt regeringens kontraproduktiva politik på området.

 30. Gustav Andersson

  Löjligt vinklat och fantasifullt skrivet.

  Då menar jag specifikt åt vinklingen att samtliga praktikplatser och jobb skulle vara åt tjänstemän inom socialtjänsten – att passa upp på enbart myndighetstjänstemän.

  Larv!

  • det förekommer redan idag. pratikplatser har jag inte sett i någon socialförvaltning hit tills däremot en massa meningslösa uppgifter eller jobb som normalt borde skötas av kommunanställda

  • ”Vinklat” i dina ögon har varit verklighet tidigare. Nu sägs det förvisso att detta nya förslag inte ska gå efter ”Landskronamodellen”. Men varje ord som kommer ur en politikerkäft ska tas med en stor nypa salt. Problemet här är att man återigen blandat in samma inkompetenta myndighet i spelet som inte har koll på de regler som finns idag eller ens kan garantera en kvalitativ placering för sina klienter. Utöver det har man en kontraproduktiv arbetsmarknadspolitik som hinder för varje åtgärd som skulle kunna vara till faktisk hjälp åt den arbetslöse. Hetsjakt på det AF kallar ”gröna siffror” går före allt och är ett hinder för en konstruktiv politik på området.
   Som långtidsarbetslös i fjärdeårsdemokratin är du inget annat än en livegen potentiell gratisarbetare och pengasäck åt kommuner, föreningar och företag. Detta samtidigt som man paradoxalt nog ses som en parasit (om än en dålig sådan eftersom värden vet om en) av proffstyckare.

   Endast den som saknar kunskap, erfarenhet eller har ekonomiska intressen i ämnet skulle avfärda det Anne skriver här som larv.
   Vi som varit med förr vet vad löften från styrande om förbättringar för arbetslösa och sjuka är värda. Men visst, man kan ju alltid fortsätta strö chokladströssel på en hundskit och intala sig att man gjort en kaka.

   • anne skaner

    Hej Johny man får finna sig i att det finns människor av alla slag i annat fall skulle vi inte ha några borgliga röstare vare sig på Alliansen eller SD.

 31. Ping: Landskronamodellen nu i hela Sverige och oppositionen tiger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s