Fagersta Kommun fortsätter med övergrepp och myndighetsmissbruk

Historien om Fagersta Kommuns sk socialförvaltning fortsätter. Om några dagar kommer LVU på de tre syskonen att prövas vid Förvaltningsdomstolen i Uppsala. Bara Y,  älsta sonen har kunnat begära ett ombud, de två andra syskonen är hänvisade till advokaten Marie Fredborg. Marie Fredborg har redan meddelat sina ”unga klienter” att de får ha uppfattningar men att hon inte är skyldig att föra fram deras talan. Tidigare när hon varit i förvaltningsrätten för barnen har hon suttit tillsammans med Socialförvaltningens representanter och deras advokat. Alltså tvärtemot vad god advokatsed kräver. Marie Fredborg ingår på listan över svartalistade advokater för barn (min lista).

Förvaltningsrätten har också nekat barnens familj att kalla ”vittnen” som kan styrka deras positiva sidor, liksom hindrat Y från att kalla de personer han vill ha med och som han anser viktiga. Samma Förvaltningsrätt i Uppsala har nekat Y att delta eftersom man inte anser att han tillför något o dessutom har ett ombud. Detta har skett på Fagersta Socialförvaltnings inrådan.  Fagersta bryter konsekvent mot Barnkonventionen och Mänskliga Rättigheter och i ett arbete. Barnkonventionen paragraf 7-12,  7/ Varje barn har rätt till ett namn och en nationalitet. Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka föräldrarna är och bli omvårdat av dem. 8/Varje barn har rätt att behålla sin identitet.  9/Ett barn ska inte skiljas från föräldrarna mot deras vilja, utom när det är för barnets bästa. Barn som är skilt från föräldrarna har rätt att träffa dem regelbundet.  12/Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.

De två yngre syskonen har inför förhandlingarna i Förvaltningsdomstolen blivit avtvingade sina mobiltelefoner på Socialtjänsten i Fagerstas begäran. De får heller inte använda datorer för att ha kontakt med familjen och sin äldre bror. Detta är Fagersta Kommuns desperata handling för att hindra att barnens uppfattningar eller tankar kan komma fram innan förhandlingarna i Förvaltningsrätten.

Fagersta Kommuns inlaga till Förvaltningsrätten är den samma som man använt tidigare, det har inte gjorts någon ny utredning kring barnens situation, därtill finns uppenbara lögner och sakfel i kommunens inlaga. Man har bl.a lagt ord i barnens mun som de aldrig sagt o hänvisar till att barnen inte ”minns vad de skulle ha sagt”. Att samtliga tre barn framfört önska att få komma hem står däremot inget om. Vidare smutskastar man den biologiska familjen och undviker systematiskt att ta upp förteelser eller saker som talar för barnen och familjens sak. När barnen vill uttala sig anser socialförvaltningen att barnen inte är objektiva.

Älsta sonen Y har nekats av Fagersta Kommun att gå i skolan i två månader med motivationen att han inte behöver det eftersom han bytt familjehem. Samtidigt skriver samma kommun att Y bor kvar i det familjehem han flydde ifrån.

Socialstyrelsen skriver på sin hemsida följande: Familjehemsplacerade och LVU-omhändertagna barn har rätt att

  • få veta varför du bor i ett familjehem och hur länge det är tänkt att du ska göra det
  • vara med när man planerar saker som rör dig
  • få veta saker som rör dig och få säga vad du tycker till dina familjehemsföräldrar eller din socialsekreterare
  • bli lyssnad på och respekterad för dina åsikter
  • veta vem som är din socialsekreterare och hur du kan kontakta med honom eller henne och prata ensam med honom eller henne. Socialsekreteraren har ansvar för att hålla kontakt med dig och följa upp hur det går för dig
  • läsa utredningen om dig själv och få förklarad. Du har även rätt att läsa domen om du har placerats med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Du har rätt att fråga flera gånger om det är något du inte förstår eller vill veta mer om
  • läsa anteckningar som förs om dig och om tycker något är fel har du rätt att få din uppfattning antecknad.

Fagersta Kommun har dock sagt att man inte är skyldig att följa socialstyrelsens riktlinjer utan att den Kommunala självbestämmanderätten går före.

Att som Fagersta nu gjort hindrat Y från att gå i skolan innebär att man medvetet brutit mot skollagen, men också de riktlinjer som socialstyrelsen gett ut om att omhändertagna barn skall ha samma rätt till skola som andra barn.

Det som stör mig i hela den här affären och som också fått en garvad advokat att reagera, pojken Ys ombud, är att det inte längre handlar om barnen utan en kommunal och politisk vendetta mot barnens familj – där barnen får betala priset. Fagersta Socialförvaltning hotar och skrämmer barnen för att de inte skall hålla tyst. De anklagar föräldrarna för att vara dåliga föräldrar utan annan grund än sina egna inkompetenta bedömningar. Ingen vid Socialförvaltningen har så hög utbildning att de kan avgöra den psykiska statusen hos barn och familj men tillåts ändå av Förvaltningsrätten att föra fram sina sk expertomdömen.

Det märkliga är också att om fagerstaborna som lärare, BUP-Fagersta, vänner och bekantar fick vittna, skulle socialförvaltningen och kommunen stå oerhört ensamma i sin sk bedömning.

Att svenskt rättsväsende i det här fallet Förvaltningsrätten inte har mer skam och vett än att ”köpa” dåligt ihopsatta utredningar, utsagor och omdömen är en rättsskandal som borde innebär att hela Förvaltningsrätten i Uppsala borde förbjudas handlägga barn- och ungdomsärenden.

Det blev rubrik i SVT och papperstidningar om att Kungen fick billigt vin i Kalmar. När familjehemspappan, Per försökte köra över Y som satt i rullstol blev det inte ens en rubrik i lokalpressen. Det säger lite om medias värderingar och okunskap om vad som är viktigt och oviktigt. Eller är det så illa att den svenska journalistkåren inte klarar av att ta upp sociala frågor i media.

Om ryktet stämmer att Kommunalrådet Stig Henriksson tänker avgå inför valet kan jag inte säga att han går med hög svansföring. Om detta är Vänsterpartiets socialpolitiska program får jag hoppas att V förblir ett marginaliserat parti i riksdagen. Så här skriver man på sin hemsida ”Allt fler väljer att gå med i Vänsterpartiet. Vi är idag över 12 000 medlemmar som arbetar för ett rättvisare Sverige. Bli medlem du också och lämna gärna ett bidrag! Varje medlem och varje krona behövs för en valframgång 2014″.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro, Uppdrag Granskning

 

 

 

3 svar till “Fagersta Kommun fortsätter med övergrepp och myndighetsmissbruk

  1. Jag har tidigare bott i denna kommun allt för många år med 5 barn, efter akut hjärtinfarkt med by-pass och utkastning från Försäkringskassan dec. 2010 så förvägrade de mig försörjningsstöd, jag blev utkastad med de nya sjukförsäkrings reglerna som då började gälla även om jag då var än mer sjukare, efter ytligare en till infarkt och medföljande hjärtfel som är för stor risk att operera igen, jag var fortfarande anställd och fick inte säga upp mig för facket, det hjälpte inte med Läkarintyg eller något till Fagersta socialtjänst, Socialnämndens Ordförande (V) FD. chaufför på Fonus höll med sin personal liksom Henriksson som jag mailade ofantliga ggr. efter fyra månaders konversation med bönade om mat pengar och hjälp med hyra blev jag plötsligt vräkt i det kommunala bostadsbolaget, även om jag några veckor tidigare fått besked att så inte skulle ske!! men nu i telefon meddelades det att de inte kan hjälpa till med något, hela mitt och barnens bohag togs i beslag och har konfiskeras sen dess, jag fick med mig datorn och lite kläder i bilen, det har nu gått lite mer än två år och har inget hört ifrån dem, alla ärvda saker, barnens saker, som sagt hela bohaget sen mer än 30 år tillbaka är konfiskerade? sålda? i det Vänsterstyrda Fagersta!! dem som tidigare kallades ”högerfalang” då Lars Orly skulle manövreras bort, de har i alla år styrt kommunen tillsammans med Moderaterna, Västmanlands Radio intervjuade den lokala (M) ledaren om det ovanliga sammarbetet men han var så nöjd och kunde inte ens märka någon skillnad på deras moderata politik!! att det kan fortsätta är Socialstyrelsens haveri som rättfärdigat, det är inte värt namnet sen Alliansens hotelser till såväl tjänstemän i stat eller kommuner, försäkringskassor eller läkare..

  2. Att Jonas Sjöstedt har dess klientel som typ Mentors ikoner är helt ofattbart, men måste intala mig att det är i ovetande, att denna kommun skulle vara någon mer tillgång än andra starkare kommuner för (V) är också myt! då det endast är i kommunen de är en makt!! senaste valet 2010: Kommunalvalet Fagersta 2010 (V) 55,6 % Riksdagsvalet Fagersta 2010 (V) 8,8 %

  3. Ping: Förr brände vi häxor på bål och det gör vi än | Meus Ohana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s