Se genom olika glasögon

Läste en pappas kärleksförlaring på Facebook, till sin utvecklingsstörda  dotter och blev så oerhört varm i hjärtat. Jag slås av Philip Hammar som jag periodvis har svårt för hur han skulle reagera om han fick ett barn som inte var ”normalt”. Skulle jag gjort mig av med min syster, säger han i sitt sommarprogram.

Thomas skriver på Facebook

Älskade dotter:
Det är inte förrän efteråt jag vet om jag har valt rätt men jag tror och hoppas att jag tagit rätt beslut att skriva den här boken. Det är känsligt och utlämnande men syftet är viktigt och om boken kan medverka till ökad förståelse eller ge stöd är det värt allt. Jag vill att du ska veta att jag har försökt beskriva vårt liv tillsammans med största respekt för oss båda och vår familj.
Ibland har jag känt mig så frustrerad och maktlös att jag inte vetat hur jag ska orka ta mig igenom tillvaron. Förskola, skola, BUP, Socialkontor och HVB – hem, många är de platser där förståelsen och framför allt inte kunskapen funnits. Jag tror att förståelse bygger på att kunskap finns. Ibland handlar det också om attityd, synsätt och värderingar. Allt detta tillsammans har du blivit påverkad av, ibland till det bättre men alltför ofta till det sämre.Jag brukar tänka att människor har olika glasögon på sig och glasögonen har olika skärpa. En del personer ser glasklart, andra mer suddigt och en del ser inget alls. Glasögon behöver emellanåt bytas ut och det hade gynnat dig, min dotter, om delar av din omgivning hade bytt glasögon, eller åtminstone putsat glaset då och då. Med det menar jag att man måste ha förmågan att kliva ur sin verklighet för att kunna hjälpa andra. Man måste kunna se klart för att hjälpa och stötta på bästa sätt.Tyvärr har så inte varit fallet, då du förväntats vara den som ska förändras och tänka annorlunda (byta glasögon). Det hade varit så mycket enklare och bättre om omgivningen förstått att det varit deras ansvar och att de haft bättre förutsättningar att lyckas med detta……”Det Thomas tar upp vikten av att se genom olika glasögon och framför allt låta barn olika eller ej få se genom sina utan att  tvingas se världen genom våra. Det finns en nästan rabiat mani på att barn som av någon anledning har med mydigheter att göra måste formas för att se världen som de ser den. Forma värderingar och tankar. Vi har en skola där landets utbildningsminister vill att alla barn skall se världen genom samma glasögon som beslutsfattarna. Det är deras glasögon som avgör vilka kunskaper som barn måste ha. Hur deras världsuppfattning skall se ut. Barn med olika former av funktionshinder är med automatik fel. De skall anpassas för att fungera i samhället, eftersom samhället inte vill anpassa sig till deras behov.

När rörelsehindrade krävde att samhället skulle anpassa sig till deras situation var det inte självklart med tillgänglighetsinsatser. Men här  var systemet tvingade att ändra sig, rörelsehinder kan inte medicineras eller gömmas undan, lika lite som syn- och hörselskadade. Men med sk förståndshandikapp, diagnosbarn behöver inte samhället inte anstränga sig, där finns inte minst läkemedelsindustrin och hela kåren av experter som gärna låter bli att puttsa glasögonen eller ens testar de berördas.

Vi lever i ett samhälle där anpassning är norm, till och med Socialdemokratin glider in i banan att inte se det olika som tillgång

I Aftonbladet kunde jag läsa följande ”Var femte pojke i skolåldern i USA anses i dag ha adhd och vara i behov av att medicineras. Så varför inte ta det ett steg till?                                                                                                                                         Just i USA är det, enligt New York Times, ett ökande antal läkare som skriver ut mediciner som Conerta och Adderall till barn i – så gott som alltid – dåliga skolor i fattiga områden. De har varken adhd eller någon annan psykiatrisk diagnos – deras enda problem är dåliga skolresultat. ”Jag ser det som en insats för social rättvisa”, argumenterar Michael Anderson, en av de främsta förespråkarna för metoden i läkarkåren, ”jag jämnar ut oddsen åt dem [jämfört med barn i bättre skolor]”.                                                                                                                                                                                                   ”Vi har, som samhälle, bestämt att det är för dyrt att modifiera barnens miljö. Så det som återstår är att modifiera barnen”, förklarar han för tidningen.”

Kan inte låta bli att fundera över , om detta inte är utvecklingen här också. Om barnen inte fungerar i stora klasser, ständiga byten och möten etc så är självklart medicinering en lösning. Hur långt ska vi gå!

Det behövs en Thomas som kallar sitt barn för hjälte, en bror, Philip Hammar,  som inte vill byta sin syster och ni andra som fått annorlunda barn men vågar erkänna deras olikhet, älska dem och se lite genom deras glasögon är motvikten till det vi måste bekämpa likriktningen.

 

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro, Uppdrag Granskning

2 svar till “Se genom olika glasögon

  1. År 1935 skrev Wilhelm Reich sitt huvudarbete, ”Der Einbruch der Sexualmoral” [27] , som behandlar den auktoritära sexualmoralens uppkomst och utveckling. I boken återger Reich några iakttagelser av Malinowski (Reich hade träffat Malinowski i London 1934) rörande invånarna på Trobrianderna (en ögrupp utanför östra Nya Guinea), där matrilinjära släktskapsförhållanden var rådande. Bland barnen fann man sexuellt inspirerade lekar, utan tillstymmelse till ”skam”-känslor, och bland ungdomarna en anmärkningsvärd sexuell ”lössläppthet”. Nervositet och neuroser var helt okända begrepp, och den allmänna attityden till livet var lätt och avspänd. Reich visar ett påtagligt intresse för ett speciellt fenomen, nämligen seden bland de styrande grupperna att uppmuntra vissa flickor att gifta sig med sina kusiner (närmare bestämt sönerna till deras moders bror), för att på så sätt hålla hemgiften inom familjen och förhindra egendomens skingring. Medan den sexuella friheten var total bland alla andra unga trobriander, så var de, som utsetts för den här sortens äktenskap, redan från mycket tidiga år underkastade alla upptänkliga sexuella tabun. Ekonomiska intressen var här av allt att döma den direkta orsaken till det sexuella förtryck, som en viss grupp utsattes för.

  2. Så säger ordförande för Samhällets Styvbarn att ”Jag tycker att man kunde ha varit mindre sträng när man skrev lagen”. Nej ordförande, det handlar inte om när lagen skrevs utan hur de jurister i Ersättningsnämnden under ordförande Göran Ewerlöf styrning valt att tolka ”allvarlig art”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s