Vem som helst kan läsa din sjukjournal om…..

Föräldrar vars barn utreds av socialtjänsten saknar allt vad sekretesskydd heter. Socialtjänsten kan utan större anledning begära ut sjukjournaler från Landstinget vilket innebär att de också kan bli offentliga efter en dom i Förvaltningsrätten. Visserligen skall socialtjänsten motivera varför och ev vilka delar man behöver, detta skall sedan prövas av Landstinget eller läkare. I de flesta fall lämnas journalerna ut med allt innehåll. Socialtjänsten behöver heller inte meddela parterna innan.

Eftersom utredningar per automatik skall skickas till föräldrarna följer bägge föräldrar sjukjournaler med, vilket innebär att saker man kanske inte talat om plötsligt blir en obehaglig sanning. Ex en kvinna som gjort abort utan att berätta för sin man/sambo, en man som i sin ungdom hade en könssjukdom och inte berättat. Men också psykiska tidigare sjukdomar/tillstånd kan skapa problem.

Nu stannar det inte där, i domslut från Förvaltningsrätterna ingår redogörelser för sk hälsotillstånd och när detta kommer in i domen blir det offentligt för vem som helst.

Allt för ofta lämnas också ”gamla” journalanteckningar ut och beskrivs av socialutredningen som en pågående sjukdom. I några fall har psykiska problem i ungdomsåren lagts som argument till varför en mamma inte skall få ta hand om sitt barn,trots att det inte föreligger någon sjukdom idag.

Också sk påstådda sjukdomar som t.ex Munchausen By Proxy finns journalförda och även om polis och åklagare kommit fram till att det inte föreligger finns anteckningen kvar som ett faktum utan notering från rättsväsendet.

Det kan självklart finnas skäl att begära ut journaler men det borde rimligtvis ske med parternas vetskap och det borde finnas en bortre tidsgräns för vad som kan anses aktuellt.

JO säger att barnperspektivet går före föräldrarna, låt vara för det. Men om de här barnen en dag hamnar i samma situation kommer deras trassliga barndom att bli en belastning. Så sker redan idag.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige,  Uppdrag Granskning

4 svar till “Vem som helst kan läsa din sjukjournal om…..

 1. Ping: Den offentliga journalen «

 2. borde inte få vara så här

  I vårdnadstvist samtalade barnens far med socialtjänsten. Helt oreflekterat startades en LVM utredning, nu nedlagd. Jag är sparsam med alkohol, och kommer inte ens upp till hälften av vad socialstyrelsen anser vara oskadlig konsumtion.
  Värst i detta var att det inte fanns ngn hejd på hur socialtjänsten önskade få sjukjournaler och material. Det kundevara utdrag från försäkringskassn, ev brottsregister, kronofogde mm. Oerhört integritetskränkande. Värst var deras iver att försök att försöka ”sätta dit” mig, de hade valt att bli pappans verktyg utan att ens fundera på hans vinster.
  Mest skadades barnen av den krisreaktion som detta utlöste.

 3. fel. riktigt fel. detta är kränkning, inte hjälp.

  Klicka för att komma åt ASI_Grundintervju.pdf

  Varför socialstyrelsen, varför?
  Jag blev anmäld i en vårdnadstvist.. Ett vapen för att få barnen och skada den andra föräldern. Har inga missbruksproblem, enda ggn jag använt narkotika har varit vid smärtlindring vid brutet ,ben. Skändad och kränkt är ord som fått inflation, men det är vad jag känner. Taggen är kvar.

  Klicka för att komma åt ASI_Grundintervju.pdf

 4. Det är sant, alla kan få läsa i alla journaler och även titta på bankkonto etc.av människor(vuxna, barn och deras släktningar som blandas in), om Socialtjänsten(kommunanställda) är inblandade. Och det värsta att inte bara alla tjänstemän och kommunanställda kan få läsa allt om medboragre och om barnen, utan lägga till olika sina invändningar, dvs. förtal, ryktesspridning och olika andra elaka skrivelser i skoljournaler, vårdens olika journaler, skolvårdsjournaler, på socialsekreterarens(Socialenämndernas) beställning. Jag lyfte upp denna problem för några år sen för journalsiter, för ansvariga i regeringen, Landstinget, JO, DO, Skolinspektionen, BEO, BO och fl. andra myndigheter och ansvariga politiker, inkl. på kommunenrna, men inget förändrats . Svar jag fick från alla de korrupta kompisar var att ”allt är i sin ordning, så att socialen och alla andra kommunanställda samt tjänstemän har rätt att göra vad DE anser är nödvändigt.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s