Musik i Hesselby i dagarna tre

Nu är programmet för ”Hesselby Folkfestival” klart. Under tre dagar bjuds på allt från genuin svensk folkmusik till skånsk sing-songwriting  och poesi samt populära repriser.
Andra upplagan av Folkfestivalen blev beslutad ganska sent, men har ändå fått ihop ett artist- och musikfält som skall locka Stockholm med omnejd. I år har man för publikens bekvämlighet delat upp en del scener utifrån olika sjangers som en speciell scen för ”Hillbilly o Bluegrass” där bl.a Spinning Jennies och Rockridge Brothers uppträder. För den som vill ha lite mer folk- och viston bjuder YTF på artister som Stina Bengs, Elin Lyth och Krister Ulvenhoff m.fl.
Därtill bjuds rika möjligheter att lära sig allt från dans till nya låtar på fiolen.

För mig blir det lite av en extra höjdpunkt, med ”Skäggmanslaget”, grabbarna från Delsbo. Låt gå, inte grabbar längre men väl lika skickliga som någonsin på fiolerna. Petter Logård har dock bytts ut mot Bengt Lindroth, men jag vågar satsa på att Thore Härdelin, Wille Grindsäter och Bengt ger en kväll att sent glömma. Det var Skäggmanslagets förtjänst att spelmansmusiken i slutet av 60-talet fick ett brett genomslag inte minst genom samverkan med populärmusiker. Men i Hesselby blir det renodlat. Ni som minns missar inte detta.

Ett annat namn, kanske inte för dagens yngre publik helt känt, är Marie Bergman. Hon började på visklubben Storken på 60-talet sjöng med Putte Wickman, var en av Family Four 1969-1973 för att 1974 starta solokarriär. Förutom eget material utforskar hon den svenska visskatten. Något jag upptäcke tidigare i somras är att hon också är en bra godspellsångerska.
Anna Döbling tolkare av Barbro Hörbergs texter, är ett annat spännande namn tillsammans med Emilia Amper, Cookies n Beans, Den Fule med Solo Cissokho&Adama. Cissokho var med på första upplagan. Folk All-in Band folkmusikens svar på storbandsjazz fick slottsmarken att gunga förra året. Nu har ni chansen om ni missade dem.
Eric Bibb & Staffan Astner ett spännande par, som nominerats till Blues Foundationpriset i kategorin ”Bästa Akustiska Blues Album”. Har vunnit det prestigfyllda priset två år i rad.
Det här bara en bråkdel av alla artister, men Richard Lindgren och hans orkester är ett överraskningsmoment. (Läs intervjun på Kulturbloggen med honom) okänd för de flesta i Mälardalen men drar fulla hus i södra Sverige.

Det som är roligt för en som hyllar jämlikhet är att det är en rättvis blandning av manliga och kvinnliga artister. Läste att festivaler gärna domineras av män, här finns undantaget. Kanske är det större urval av kvinnliga artister inom Folk- och vismusiken.
Festivalen är även ett familjearrangemang, därför ordnas också underhållning och musiklekar för de yngre ur publiken.

Men alla festivaler även Hesselby behöver vackert väder, så låt oss hoppas att andra upplagan blir en väderrepris.

Mer om artister och program hittar ni på festivalens hemsida.
Låtarna och artisterna finns på Spotify. Kulturbloggen finns givetvis på plats under dagarna tre.

Kulturbloggen bevakar festivalen

Missa inte  intervjun med Richard Lindgren på Kulturbloggen , en av artisterna på festivalen ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s