Bättre betalt att hjälpa mördare än att vara advokat för utsatta barn

Läser Sofia Rapp-Johanssons blogg där hon skriver  ”Oskyldigt dömda barn får aldrig sin upprättelse- men får hela sitt liv söndertrasat”.

Sofia vet vad hon skriver om, om sig själv där ingen lyssnade. Om andra barn där ingen lyssnar men där barn far illa i sitt familjehem, biologiska hem eller där socialtjänstens beslut kan bli grunden till att allt fler barn hamnar snett som vuxna.                                                                                                                           Felaktigt anklagade enligt lagen, kan få ersättning. Advokaterna tvekar inte att driva de ärendena. De solar sig i glansen av att ha medverkat till att rättvisa skipats, Lagen fungerar. Anne Ramberg, Generalsekreterare bloggar om ”En svag lagstiftare och en allt starkare Högsta Domstol”.

Hon skriver ”Idag har Högsta domstolen i ett välmotiverat avgörande beslutat om resning i ett mål där en person såväl fått skattetillägg som ådömts fängelse. Detta är enligt HD inte förenligt med Europakonventionens förbud mot dubbelbestraffning och Europadomstolens praxis. HDs beslut idag betyder att ett stort antal personer, kanske flera hundra berörs av beslutet. De som sitter i fängelse och har fått skattetillägg för samma gärning ska följaktligen friges om resning medges. Därtill kan staten komma att bli skadeståndsskyldig. Det är ett mycket långtgående beslut som grundar sig på regler som går utöver de svenska reglerna om resning enligt rättegångsbalken. HD grundar sitt beslut på Europakonventionens bestämmelser. Beslutet har retroaktiv verkan på avgöranden från 2009 då Europadomstolen i ett mål mot Ryssland ändrade sin praxis.”

Lägger vi till rättsväsendets syn på den felaktigt varit häktad, dömd för brott (se nedan) är det samma advokater som driver den frikände mördarens fall som den skattefuskande medborgarens ärende.

”Den i dag 57-årige västeråsaren greps och satt inlåst i två veckor, misstänkt för ett brott han inte begått. Nu får han skadestånd och ersättning från staten. KRISTIANSTAD. En man som suttit häktad misstänkt för misshandel visade sig vara oskyldig. Hela undersökningen lades ner utan att åklagaren väckte åtal. På grund av det lidande som mannen enligt anmälan till justitieombudsmannen har varit utsatt för under häktestiden så får han nu skadestånd. Summan blir strax över 21 000 kronor.  Ytterligare en: Lundabon Urban Lindgren får 13 860 kronor i skadestånd från Justitiekanslern, JK. I somras gjorde polisen ett misstag. De grep polisen honom och anklagade honom för grov våldtäkt.       Idag: Sture Bergwall, tidigare Tomas Quick, är nu friad från samtliga mord han tidigare erkänt och dömts för.” (”Oskyldigt dömda barn får aldrig sin upprättelse- men får hela sitt liv söndertrasat”.)

Anne Ramberg skulle självklart inte blogga om de barn Sofia Rapp Johansson tar upp, barn som på grund av felaktiga beslut, lagbrott (mot socialtjänstlagen), egenmäktiga socialtjänstemäns beslut och inkompetenta politiker och förvaltningsdomstolar, faller ur systemet och får sina liv förstörda. Här finns inga pengar, ingen ära ingen stjärnstatus. Här kan inte kändisadvokater gå sida vid sida om en kändisbrottsling och kvittera ut tusentals kronor på Statens bekostnad.

Men Anne Ramberg skrev i en tidigare blogg,  ”KD:s rättspolitiska talesperson och riksdagsledamot Caroline Szyber förkunnade att det är under all kritik att Advokatsamfundet inte agerat hårdare för att offentliga försvarare ska förordnas även under jourtider. Det var ett mycket märkligt uttalande från en rättspolitiskt ansvarig riksdagsledamot eftersom det var i grunden fel i alla avseenden.”     ”Advokatsamfundet har under lång tid och mycket intensivt pekat på behovet av ungas rätt till försvarare. Vi har i alla tänkbara sammanhang argumenterat för att förordnanden efter expeditionstid ska kunna beslutas. Vi har bland annat behandlat denna fråga i en längre skrivelse till RÅ om ungas rätt till försvarare vid första förhöret (ofta kvälls- och nattetid eller under helger). Vi har då också pekat på skammen av att år efter år få kritik av både FN:s och Europarådets antitortyrkommittéer på denna punkt. Vi har krävt att det skulle vara fråga om en statsfinansierad biträdesreform och att advokater omedelbart skulle erhålla offentliga försvararförordnanden, men regeringen valde att bara gå fram med lagstiftning om rätt till rättsligt biträde på egen bekostnad.”                               De ungas ombud är ju inte gratis och garanterar trots allt ersättning.

Det är intressant,  unga brottslingar skall självklart ha rätt till juridiskt ombud, men omhändertagna barn enligt LVU har oerhört svårt att få sk engagerade kunniga advokater och ombud. Familjer vars barn, utan riktiga skäl får sina barn omhändertagna har mycket liten chans att få advokathjälp. Och om de har det försvinner hjälpen när rättsskyddet på Hemförsäkringen är uppäten. När sedan det som kallas barnperspektivet vägs in används detta utifrån syfte och redan förutsatt utgång.

Det är inte fint och absolut inte ekonomiskt lönsamt att företräda barn eller familjer. Förvaltningsdomstolarna har i förväg bestämt vad ett barns rättsliga skydd är värt. Det är värt så lite att duktiga advokater inte befattar sig med frågan. Det är lättare att vara misstänkt för mord, narkotikabrott, ekonomiska brott i Sverige och vara garanterad rättssäkerhet, än att vara barn/ung som utsätts för kränkande hantering av Myndigheterna.

De som ingår i gruppen efter 1980 i den sk vanvården (det omfattar också dagens barn)  har liten eller inga vänner inom advokatkåren. Jag vet bara en idag. Det handlar inte om efter 1980 och preskribtion det handlar om samhällets ansvar att garantera varje barn/ungs rättssäkerhet också inom socialtjänsten.

Ex en ungs advokat i förvaltningsdomstolen begär ersättning för 25 timmar, i detta ingår två resdagar (16 timmar) rättens ordförande skär ner antalet betalda timmar till 18. Vilken anställd skulle acceptera att få sin ersättning nedskuren av en chef för att chefen anser att det är för många timmar som arbetats. En advokat får alltid räkna med att bjuda på arbetstid och därav är barn och unga inom socialtjänsten förlorarna.

En annan sak är också att socialtjänstlagen är svår. Socialstyrelsen har redan tolkat lagen, vilket ger lite utrymme för jurister att gå emot. För det är socialstyrelsens tolkningar som tjänstemännen lutar sig emot och som Förvaltningsdomstolarna så lättvindigt köper. En advokat som företräder ett utsatt barn/familj vill heller inte bli osams med förvaltningsdomstolarnas jurister. ”Om vi kritiserar och inte gör som de anser rätt, blir de arga och vi förlorar, har en advokat uttalat sig”. Trots att man var snäll mot ordförande i rätten förlorades fallet.  Det handlar alltså mer om att vara sams med rätten än att kämpa för barn/unga/familjers rätt till kompetent juridiskt arbete.

PS Om alla barn som omhändertas får ett juridiskt ombud där myndigheter tvingas skicka kopior på alla handlingar etc skulle det vara lättare för såväl ombud som barn inom Socialtjänsten.

Sofia Rapp Johansson avslutar sin blogg med,  ”Vi accepterar att dom finns. Vi sparkar på dom när de somnat fulla, påtända på gatan eller vi tittar åt ett annat håll när vi ser dom stå med en tom ”takeaway” kaffemugg och tigga pegar någonstans. Livets lott – tänker många, Klipp dej och skaffa ett jobb!                Men om man aldrig fick en chans – om man blev fråntagen allt som barn – hur ska man då klara av att resa sej?                                                                             Många av oss gör det aldrig. Många av oss avtjänar ett 18-årigt straff för något vi är helt oskyldiga till bara för att sedan ”mucka” / lämna vårat fängelse och mötas av en värld där vi inte får höra hemma.                                   Hur kan vi tycka att det är okej att en vuxen människa får skadestånd för att felaktigt fängslas när barn varje dag fängslas på grundlösa promisser och sedan aldrig, aldrig får chansen att erövra sitt liv igen.

Advokaten Anton Strand larmade i Aftonbladet redan 2008 om godtycklighet inom socialtjänsten. Idag har vi 2013 och inget har hänt.

Anne Ramberg svara på detta. Eller du Beatrice Ask, justitieminister.

Bloggat på ämnet: Sofiarappjohansson, Anne Ramberg på twitter

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige,  Uppdrag Granskning

 

Ett svar till “Bättre betalt att hjälpa mördare än att vara advokat för utsatta barn

  1. Hej! Mycket bra skrivet! Precis så är det! Ruggig verklighet för många utsatta barn och ungdomar. Utöver denna grupp i samhället finns det alla som blivit utsatta för våldtäkter eller andra övergrepp och som INTE blir trodda i rättssalarna. Alltför ofta går förövarna fria. Tyvärr…. Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s