Barn är en medial andrahandsvara

Vi har ca 20 000 barn placerade inom ramen för samhällets vård i Sverige, säkerligen många med behov av placering, men också väldigt många som skulle kunna bo kvar hemma med rätt stöd.

Det jag reagerar emot är inte de sk beteendefallen (missbruk, kriminalitet etc) utan mot att #socialtjänsten allt mer riktar ögonen mot föräldrar till mindre barn. Genom att inte ens överväga möjligheten till särskilt stöd till föräldrar berövas några tusen barn sin historia och de relationer som är viktiga för deras uppväxt.

Jag reagerar emot att barn som behöver omhändertas inte uppmärksammas eller helt enkelt inte finns genom att samma socialtjänst som tar barn från normalt fungerande familjer på märkliga antaganden, rykten och förutfattade meningar i nästa andetag inte ”visste” att barnet till en viss familj for illa, trots orosanmälningar etc.

Barn som inte finns blir uppmärksammade, när media kan skriva om babisar som är så illa skadade att läkare inte vill skicka hem barnet igen, eller om barnen dör/mördas etc, men då är skadan redan skedd. Först när barn blir en rubrik i blod och våld har barnet förtjänat sin plats i mediavärlden.

Sk sociala problem är en marginell företeelse i förhållande till övriga samhället men kostsam. Flertalet familjer fungerar och flertalet barn växer upp hemma i hyfsade eller tom jättebra förhållanden och bra familljehem. För den stora majoriteten föräldrar är den marginella gruppen socialt utsatta barn inget som engagerar eller berör lika lite som det berör media och politiker. Fredrik Reinfeldt vill sänka skatten för de skötsamma, samtidigt som allt fler socialnämnder i Sverige drar åt svångremmen för att pengarna inte räcker till insatser för barn, familjer, missbrukare och den stora grupp som hamnat mellan stolarna som arbetslösa utförsäkrade.

I den borgliga politiken diskuteras lika lite som inom oppositionen om den grupp (de utsatta) som kostar och kommer att kosta samhället allt mer genom bristen på ointresse och långsiktighet. Regeringen tror att tvångsåtgärder som slavliknande jobb minskar eller stoppar missbruket, de tror att samma tvingande insatser skulle hjälpa de barn och familjer som behöver stöd för att klara föräldrarollen. I annat fall borde såväl regeringen som opposition kunna ha en större urskiljningsförmåga när det gäller graden av sociala problem.

När ett barn dör till följd av vanvård i sin familj straffas de genom rättsväsendet. Därmed har samhället tagit sitt ”ansvar”?.  Nej Samhället har brustit i ansvar som låtit det gå så långt att barn misshandlas till döds eller får skador för livet, genom att inte ha en strategi för hur barns sociala situation skall uppmärksammas.

Var och en som misstänker att barn far illa är skyldiga att göra en orosanmälan. Socialtjänsten är enligt lag skyldig att snarast utreda en anmälan. Men det är utredningsförfarandet som brister eftersom det saknas gemensamma riktlinjer för hur en utredning skall genomföras. Och utredningens kvalitet beror i sin tur på personella resurser, ekonomi och engagemang. Den dag politikersverige börjar tala om barn som resurser och tillgångar, den dagen är inte ekonomin ett hinder eftersom varje liten individ som vuxen  genererar vinst om det ges rätt förutsättningar i livet.

När media lär sig att barn som far illa borde ha ett större rubrikvärde än viktminskningar, kändisskvaller och andra ickenyheter, den dagen ökar rättssäkerheten för barn och på sikt tvingar fram ett nytt systemtänkande. Då måste politikerna börja prata om barn som en del av samhället.

Utan barn stannar samhället upp och det är var och ens skyldighet att värna om barn.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

8 svar till “Barn är en medial andrahandsvara

 1. Alla närstående kan begära Samordnad Individuell Plan men man gömmer sig lokalt mot de direktiv man har centralt. Se SKL/Psynk om haverikommission : http://web22.abiliteam.com/ability/show/xaimkwdhhp/20130605_1000_20130605_skl/mainshow.asp?STREAMID=1 Det är som Ing-Marie W säger rent ut att man har mångas liv på sina samveten.

  Örjan

 2. Problemet ligger ju i att det inte handlar om medelklassens eller överklassens barn.Om de mot föremodan skulle få en anmälning mot sig så har de genast en bra advokat vid sin sida och soc lägger ner. Barn till missbrukare och psykiskt sjuka är väldigt dyra att vårda….så bättre att hyfsa till statistiken och ta andra barn från familjer som inte kan försvra sig…barn som ännu inte fått sin ADHD diagnos eller likande för det ryms inom kriterierna för annan vanvård. Jämför symptomen på barn som vanvårdas/försummas och diagnoskriterierna för barn med neurospykiatriska funktionshinder….och bli rädd. Vet sen att socionomer diagnosticerar vuxan och barn hej vilt, sätter diagnoser som inte finns och deklarerar att barn minsann inte kan ha…..för sånt ser man på en gång. Jag undrar varför det krävs ett team från BUP med psykolog, kurator och läkare för att ställa diagnos…..om det räcker att en socionom tittar på ett barn när det kommer in i rummet…..och du har rätt…i media och politkers ögon har barn inget värde….de genererar ingen vinst för dem…..för dem kostar de endast pengar.

 3. Godmorgon,Sverige!

  Monica, du har fel. Det handlar inte om klass. Det handlar om att socialtjänstlagen är en ramlag varje socialsekreterare kan måla in vad som helst för tavelmotiv. Vi bör gå samman, inte isär. Gå på lagar, inte olika levnadsvillkor, kön eller etnicitet. Där är vi lika.
  Tror du advokat hjälper, det har alla rätt till….

  – Hade ett (kanske för) bra liv före socialtjänst bulldozern omotiverat kom in…

 4. Gemensam sak! Snälla, inte partipolitik. Hur ser S-historien ut?

  Snart är det väl så illa som på tvångssteriliseringarnas och fattigföräldrars tid igen trots vårt välstånd. Periodvis var närmare 10% av barn och ungdomar omhändertagna. Vi har en smutsig historia, och inte lär vi av den. Sverige är ju ett fint neutralt land…. Skoja med mig!
  Ber du om hjälp får du socialtjänststjälp. Socialohjälpen är obegriperlig, är det bara oreflekterande hen som arbetar där? De som inte vill ha eller behöver hjälp jagas omedelbart nu med den i landet utökade anmälningsplikten kring EVENTUELLA misstankar kring barn. Ett exempel, (oavsett politisk hemvist), William Petzell med moder bönade och bad om hjälp gång på gång men fick ingen. Du lär aldrig mera kunna gå till en psykolog, eller annan legitimerad personal om de följer lagen om utökad anmälningsplikt för barnens bästa. Är du legitimerad, åk fort som fasiken bort från en bilolycka, annars kan du numera förlora din legitimation. Glöm inte heller att du tvingas journalföra det du gör på fritiden. Så stannar du ska du sedan förvara dessa enligt regler värre än för jägares vapen.För att inte tala om alla datalagar som aktiveras om du inte skriver pappersjournal. Säger en vän ordet skilsmässa, eller plåster, ta omgående på dig hörselskydd. Detta var vad den nyligen omkonverterade socialstyrelsens jurister senast lyckades med i denna diktatur.Vi bor i ett land där en dagisfröken har mera makt än föräldrar.
  Sverige, ett sovande folk.
  – Drabbad, men kommer inte att vara tyst

 5. Barn har ett genetiskt arv, sedan ett inlärt arv, skall barnet få någorlunda bra förutsägningar, krävs det att barnet lär känna sig själv igenom föräldrarna, Det samma måste det få bådas brister och rätt, då först kan barnet välja själv, vad som är rätt och fel, det plus far och morföräldrar ger en del, kompisar med mer, tillsammans blir det en fungerande människa som kan göra bedömningar

 6. Problemet är inte bara kring barn, utan hela vår sk demokrati, i vilken media ska ingå, som en bevakande del…så länge de bevakar kändisrumpor mer än demokratin, gör de inte sitt jobb. Men heder åt de journalister som vågar! Även om de är få.

 7. Ping: Varning för svensk socialtjänst – de kidnappar era barn | RosenRasande

 8. Vad skall förändra den väg som politikerna slagit in på med den LVU- behandling av barn o föräldrar som sker med metoder liknande tortyr o terrorism ?

  Har Sveriges lagstiftare o politiker någonsin förstått vad som faktiskt sker både i de drabbade familjernas kroppar neurologiskt och ner på molekylärbiologisk nivå ? Effekter som förändrar barns utseende o aura totalt när omhändertagandet skett ! Jag har sett mina egna barns ansikten och kroppar totalt förändras och sett andra föräldrars barn genomgå samma fysiska kroppsliga förändring och jag anser DETTA ÄR NÅGOT AV DET MEST VIDRIGA JAG IAKTAGET. Skapat av kopplingen sociala myndigheter – politiker – lagstiftare o fosterfamiljer

  Förändring sker på så låg nivå att även generna kan stängas av respektive kopplas på t.ex. så att föräldrarnas gener blockeras i barnet. Detta sker genom påfrestning av de tankar- känslor och sinnliga tillstånd som regleras av hypotalamus – hypofysen samt det limbiska systemet. Resultatet blir att det skapas peptider ( ett kemiskt ämne o molekyl ) som sätter sig på cellmembranen och skriver om DNA.. Låter det konstigt va ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s