Dyrt för föräldrar som får barn omhändertagna – tvingas betala underhåll till kommunen

Att separera ett barn från sin familj är det största ingrepp man kan göra ett barn men också familjen. Det skapar oerhörda trauman hos föräldrarna som ofta lämnas därhän. Att sedan samma förälder förväntas betala för att de misslyckats tänker kanske inte alla på.

Men faktum är att Socialnämnden har rätt att ta ut underhåll från den biologiska familjen, i Norrköping utgår man från Försäkringskassans normer för underhåll. Kravet på betalning gäller oberoende hur familjen har det ekonomiskt.

I mina ögon straffar samhället de föräldrar som misslyckas i dubbel bemärkelse, dels är de för livstid ofta uträknade av socialtjänsten som föräldrar. Dels ska de betala för en ”service” man inte bett om.

Det är också så att om det nya familjehemmet övertar vårdnaden (vårdnadsansvar) får familjehemmet ersättning från socialtjänsten, barnbidrag och allt annat som följer barnet. Därtill har de rätt att kräva underhåll från såväl den biologiska pappan som mamman. Skulle vårdnadsfamiljen separera får de sk delad vårdnad. Det innebär att familjehemsmamman kan kräva såväl biologisk mamma/pappa på underhåll, vilket ocks den skilde familjepappan kan göra.

I vilken mån socialnämnderna/kommunerna får några pengar den vägen vet jag inte, för merparten av föräldragruppen är den mest ekonomiskt svaga, som redan lever på gränserna. I det här fallet handlar inte min diskussion om rätt eller fel att omhänderta utan snarare kommunpolitikernas moral att dubbelstraffa föräldrar.

I det fall det är berättigat skall då samhället medverka till att den ekonomiska situationen blir än sämre. Eller ska ”skulderna” till samhället lagras och så småningom hamna hos kronofogden för indrivning. Var tar då motivationen vägen att ens försöka skapa nya förutsättningar. I de fall barnen återvänder hem, skall skulden till socialnämnden då ligga familjen i fatet.

Oberättigade omhändertaganden borde rimligtvis innebära att pengarna betalas tillbaks i de fall familjen betalat. Om jag anklagas av rättsväsendet, sitter oskyldigt häktad etc har jag rätt till skadestånd, förlorad arbetsinkomst mm. Inom socialtjänstlagen finns ingen sådan rätt. Inte ens en hederlig ursäkt betalas ut, utan ofta visar Socialnämnden ett fult leende över att de ”förlorat”.

Maria Larsson och Beatrice Ask borde titta över de sk ersättningskraven för familjer vars barn tas om hand. Det är gravt kränkande inte minst mot bakgrund av att de familjer vars barn tas aldrig får någon hjälp. Detta trots att det står klart och tydligt i Socialstyrelsens riktlinjer för Placerade barns skolresultat och hälsa står helt klart att FÖRÄLDRARNA TILL BARN SOM PLACERAS kan uppleva trauman och stress. De skall ha hjälp för att klara detta men också stöd för att på sikt barnen skall kunna flytta hem. Återförening och umgänge betonas flera gånger.

Om vi har en Socialnämnd/Kommun som straffar föräldrar vars barn tas, ökar deras svåra ekonomiska situation genom att skapa ekonomiska skulder i form av underhåll vilken grund bygger man då vidare på.

Det är Samhället som bestämmer om att omhänderta barn, det samhället borde då stå för hela kostnaden.

På min blogg kommer nu en petitionslista följa med i varje inlägg, Det är en vädjan att skriva under att de tre syskon i Fagersta som omhändertogs på grumliga grunder skall få komma hem. Skriv under och sprid vidare. Listan ligger på Facebook. Ni får ett mail efteråt bekräfta att ni skrivit under.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

 

8 svar till “Dyrt för föräldrar som får barn omhändertagna – tvingas betala underhåll till kommunen

 1. Godnattsaga,,,

  Godmorgon, Sverige, ett sovande folk…

 2. Jag hade betalat underhåll till kommunen. Jag hade skött alla mina betalningar. Trots detta säger två representanter från socialtjänsten (utredande socialsekreterare och hennes chef) på ett nätverksmöte inför mina barn att det är min, inte familje -hvb-SiS-hemmens, skyldighet som vårdnadshavare att bidra mer, att jag inte ”slipper” mitt föräldraansvar ”bara för att mina barn är placerade”. De säger att jag måste förstå att underhåll endast täcker ”basala behov” och att alla andra föräldrar bryr sig, alla andra föräldrar betalar för de vill att deras barn ska få det bättre än så. Mina barn tittar på mig och undrar ifall jag ljugit när jag sagt att jag inte har råd, för jag lever på existensminimum. De tittar på mig, och kanske då kommer ihåg att de flera gånger hört olika personer från socialtjänsten säga att jag skulle kunna jobba om jag ville; att jag bara låtsades för att slippa.

 3. Ping: Socialtjänsten krävde inför mina barn att jag skulle betala mer för visa att jag bryr mig | Ring aldrig till soc!

 4. Ping: Socialtjänsten krävde inför mina barn att jag skulle betala mer ”för att visa att jag brydde mig” | Ring aldrig till soc!

 5. Anette Mattisson

  Dagens sanning! Om skattebrottslingar blir dubbelbestraffade, så är detta tredubbelt straff förenat med tvångslagstiftning!

  Och en statlig cildtrafficking utan dess like, och en statlig tortyr och ekonomisk/politisk förföljese av en viss grupp människor!

 6. De har ratt att ta ut avgift savida du inte hamnar under extistens minimum….dock skall tillaggas att socialnamnden har ansvar for att bekosta dina utgifter i samband med umgange och sa vidare. De ar aven skyldiga att bekosta eventuell terapi de kraver av foraldern. De har ratt att INTE krava placeringsavgift ocksa…..sa det blir lite ett lotteri vilken kommun du hor till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s