Det vilar sorg över vanvårdsersättningen

Har två mail samt ett telefonsamtal från människor som fått avslag på sina ansökningar om ersättning för vanvård. Jag undrar ibland vad Maria Larsson och hennes övriga politiska vänner inom regering och oppositionen tänkte när de uttalade av allvarlig art. Skrev till Marial Larsson o hennes departement om det här och hur människor bemöts inte minst de med diagnoser.

”Tack för ditt mail men skriv till Vanvårdsutredningen om detta, svarade Maria Larsson via sin sekreterare. Jag förstår hur de känner som sitter inför nämnden, men jag förstår inte hur en ansvarig minister för den här frågan avfärdar att det finns de som inte kan berättar, förklara, minnas tillräckligt för att anses ha blivit vanvårdade av samhället.

En vän till mig berättar om hur Socialtjänsten visste att han inte hade det bra i familjehemmet, men att samhället visste det var fel var inte tillräckligt. Med andra ord även om barnavårdsnämnd/socialnämnd visste vet att det är fel har de inget ansvar. Det är barnet och förövarna/familjerna som har ansvaret. Inte samhället, det samhälle som bad om ursäkt i Stadshuset o tårdrypande beklagade att staten varit delaktiga i detta.

Det vilar soger över ersättningsfrågan eftersom en del beslut där kan bli praxis för vilka rättigheter samhället har idag att vanvårda barn. Det handlar inte om familjehemmen, det handlar om kommuner som Botkyrka, Fagersta, Mark , Härnösand, Norrköping, Linköping, stadsdelar i Göteborg mfl som tillåts misshandla, kränka barn utan att någon anses skyldig eller har gjort fel. Det lite otäcka är att Maria Larsson inte förstår vidden, hon stiftar lagar, ordnar utbildningar, pratar vackert utan att det egentligen leder någon vart. Lagarna är tandlösa, i väntan på översynen av LVU, beslut och ändringar hinner åtskilliga barn och unga människor gå åt helvete.

Läste i Socialstyrelsens riktlinjer för HVB och Familjehem att det inte finns något belagt att barn som förlorar kontakten med anhöriga får det sämre som vuxna, att skola och utbildning inte har så stor betydelse.

Det finns ingen säker forskningsbaserad kunskap om hur föräldrakontakt

påverkar de placerade barnens utveckling och psykiska välbefinnande.

En amerikansk longitudinell studie av barn som vuxit upp i familjehem har refererats i många olika sammanhang. Denna studie visar att de barn som har tillgång till och kan relatera till såväl ursprungsfamiljen som familjehemmet upplever högre grad av stabilitet och trygghet, har färre känslomässiga- och beteendeproblem samt bättre anpassning. Det finns emellertid forskningsstöd för att föräldrakontakt under placeringen leder till minskad risk för sammanbrott, dvs. oplanerade avslut av vården.”

Märkligt att man inte läst de berättelser från Vanvårdsutredningen där det framkommer betydelsen av att tappat kontakt med föräldrar och anhöriga. Tomhetskänslor som vuxna, problem att knyta an. Rotlöshet, brist på sammanhang etc. Kanske borde forskningen göras mer noga och inte anpassas efter önskemål från de som utför socialtjänsten.

jag förstår att de som sitter i ersättningsnämnden och tolkat lagen som riksdagen tog inte är välvilliga i sitt arbete. Tyvär verkar det mer som de vill göra jobbet snabbt och lättvindigt. Standardsvar som är tryckta i förväg, tack för visat intresse men ersättningen gick till en annan sökade.

Jag anser att ersättningen blev en flopp och det är ju fan att man medverkat till detta när tanken var att det skulle bli bra för de systrar och bröder som varit med om den svenska vanvården inom socialtjänsten.

Maria Larsson kan fortsätta med lagstiftande till ingen förpliktelse, vad bryr sig socialtjänsterna i landet om Maria Larssons lagar. Det kostar inget för kommunen, däremot får barnen betala priset. Men det är sedan och inte nu, när barnen fyllt 18 och samhället kan lämna dem åt deras öde.

Och samhället skäms heller inte att kräva föräldrar vars barn placeras på underhåll. Marginaliserade förblir marginaliserade så länge vi inte ser människan.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

6 svar till “Det vilar sorg över vanvårdsersättningen

 1. Krister Lumme

  Bra Skrivet. Men ändå inte tillräckligt tänkt…
  Man måste väl ändå tro att de som sitter och avgör vad som är vanvård av allvarlig art vet vad de gör. Generellt sätt så pågick det vanvård på både barnhem och även inom familjer igår lika som det sker idag. Att ersätta alla för detta skulle ruinera vårt samhälle samtidigt som rättshaveriet skulle krascha.

  Vi lever i en värld där det dagligen vanvårdas barn och även gamla. I Sverige är vi ändå ganska bra framme för att värna mot detta bara pengar finns. Idag krackelerar detta inom både kommuner och ute i hemmen då den nuvarande regeringen sänker skatter så att inga pengar finns till vård och omsorg därför att man hela tiden talar om vinster som i första hand ska finansiera riskkapitalbolag och deras lakejer främst.

  Med all säkerhet är de som fått avslag till ersättning en del av de individer som inte blivit allvarligt vanvårdade och som likställs med vad genuina familjer och deras barn fick utstå under samma tid som vanvården pågick. Med all säkerhet har man dragit likställighet om hur det kunde ha varit för dem som fått avslag i vad de hade fått råkat ut för om de varit kvar i den misär de fanns i innan samhället tog hand om dem. Detta är säkerligen en del i hur man måste avgöra vad som är allvarligt och vad som inte är det. Vad man ska göra om detta är att var saklig samtidigt som man ser på saker och ting utan skygglappar samtidigt som man även är en part i målet…

  • Vem är du att säga det. Jag har läst merparten av avslag bifall. Varit där medföljare. Det är godtyckligt urval. Tro mig

 2. Klicka för att komma åt Att%20familjehemsplacera%20ett%20barn.pdf

  Klicka för att komma åt Mortalitet%20bland%20fosterbarn%20som%20placerats%20f%C3%B6re%20ton%C3%A5ren%20av%20Bo%20Vinnerljung.PDF

  ar tva studier dar det relateras till problemet med placerade barn som inte har bioanknytningen kvar jamfort med de som har det. Jag vet att det finns en uppsjo av material, bland annat en forskning bedriven pa tvillingar dar den ena placerats och isolerats fran biofamiljen och den andra lamnats kvar i den ”dysfunktionella” familjen. Skammande cynisk lasning men de pekar alla mot att kontakten med biofamiljen ar avgorande for hur barnen mar sen, som vuxna.
  Bo Vinnerljung har forksat mycket pa amnet…..men det mesta materialet kan jag inte komma at fran utlandet.
  Att det finns barn som behover placeras vet alla…..men hur det gors och hur arendet hanteras efter omhandertagandet ar valdigt olika. Vissa kommuner foljer lagen som sager att kommunen har ett ansvar for att tillse att barnet har ett gott umgange…..ansvar aven for att hjalpa foraldern…..manga valjer att bortse fran den delen…..

 3. Ja det vilar verkligen sorg över många av ersättningsnämndens beslut. Det är som Anne Skåner skriver, Ersättningsnämndens beslut är mycket godtyckliga och frågan är om inte många av besluten om avslag kommer att hamna hos DO. Hur behandlar Ersättningsnämnden ansökningarna från romer o andra etniska grupper? Om ett par år kommer vi kanske att ha en utvärdering av hur denna så kallade ersättning utfallit och det kommer säkert att visa sig att någon rättvisa har inte skett, utan mängder av människor kommer att ha farit illa och någon rättvis bedömning av ersättningskrav inte kommit till stånd. Här river man upp människors känslor och liv, ber dom berätta och sen får ett avslag som bara blir en bekräftelse på att samhället åter igen skiter i att ett barn blivit illa behandlat. Åter igen blir denna nu vuxna människa förnedrad av samhället. Kanske vi i framtiden får hålla en ny sammankomst i Stadshuset och be denna grupp om ursäkt med vackra ord som inget betyder? Nej, det finns ingen uppriktighet eller ärlighet alls ifrån statsmaktens sida med denna så kallade Ersättningsnämnd. Deras uppgift är att vara lite polityr på ytan och deras verkliga uppgift är att med alla medel spara statens ersättningspengar och hela idén är väl som vanligt att ge lön till en massa onödig administration. Nä, man kan faktiskt inte skriva ner de ord som beskriver vad man egentligen tycker om detta j-a spektakel!

 4. Monica Johansson

  Hej.den som inte har varit med om vanvård på fosterhem skall inte yttra sig,att leva med rädsla dag som natt är inget man önskar sin värsta fiende ens.Jag vart fysisk och psykiskt misshandlad i 6år. 1979-1985…Och det satte sina spår,som ännu finns kvar.

 5. jag är nöjd fick min ersättning inom en vecka i maj i år därimot är det godtycke som styr har lämnat föreningen vanvårdad och bortglömd dom tänker stämma kommunen på mer pengar men bara för dom som fått i första instans peter lindberg och irene ewertz båda har fått sände mig ett brev har det kvar där dom vänder sig till osssom fått 250000 resten struntar dom i ?????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s