Bekänn färg i ersättningsfrågan, Lena Hallengren

Före sommaruppehållet , skrev jag ett mail till Lena Hallengren, vice ordförande i Socialutskottet ang ersättningsfrågan. Jag lovades svar men fortfarande har inget svar kommit från Lena Hallengren. Sveket mot gruppen vanvårdade och dagens barn ökar. Den Svenska rättsstaten gäller bara för människor med pengar inte de redan utsatta och förtryckta.

En av frågorna handlade om ersättning för vanvårdade efter 1980 vilken uppfattning man hade inom socialdemokraterna. Den andra frågan handlade om vad uppgörelsen mellan regeringen och oppositionen gick ut på när man accepterade kravet på ersättning för vanvårdade. För skall regeringens tolkning gälla har socialdemokratin, Vänstern och MP förbundit sig att inte ta upp den här frågan igen även om de kommer i regeringsställning. Det innebär att socialdemokraterna lagt locket på för ersättning för gruppen efter 1980. Utdrag ur min korrespondens med Lena Hallengren:

1 maj 2012                                                                                                                           ”Hej Lena en fråga. När förslaget om ersättning gick igenom var det väl oppositionen som var drivande inte Maria Larsson? Maria Larsson säger att det var eniga 7 partier om stoppgräns 1980. Jag vill minnas att vi i vårt samtal med er diskuterade 1980, det fanns många remissinstanser inkl Styvbarn för det, men vi sa väl ungefär att nu måste vi få igenom ursprunget så får vi ta 1980 nästa steg. Min information säger också att oppositionen band sig för att inte göra några ändringar i förslaget vilket mao skulle hindra er vid en regeringsskifte att driva frågan. Detta är oerhört viktigt för vår del att veta då Röster För Barn driver 1980 och frågorna om Dagens Barn. Hälsningar Anne

Tidigare kommunikation mellan mig och Lena Hallengren inför uppgörelsen om ersättningsfrågan.

16 sept 2011 12.59                                                                                                    ”Hej Anne, självklart vill vi träffa er. Jag hade tänkt ringa, men om ni har möjlighet att möta oss under tisdagen så är det självklart det bästa. från 9 på fm kan jag träffa er i riksdagen. Vi ska träffa Maria Larsson kl 19 på kvällen. Vårt mål är att regeringen ska känna maximal press och förstå att det bara får bli ett resultat. /Lena”

20 sept 2011                                                                                                                 Hej Anne, det var ett hyggligt möte ikväll. Maria vill att vi ska vara de som fäller avgörandet i de frågor som hon (uppenbarligen) haft svårt med övriga regeringen om. Hon förnekar budgetperspektivet… Vi står på oss om att utredningen gäller, att vi ska förtydliga där det behövs och hålla en tajt tidsplan. Nästa vecka ska vi få se utkast till texter, som inte gått att få fram i ett halvår… Då bollar jag gärna med dig. Tack för ditt viktiga arbete och engagemang, det är ju ni som gör hela processen möjlig. /Lena”

1 okt 2011

”hej det här oroar många ”Möjligheten att förtydliga begreppet allvarlig art och frågor kring bevisning ska undersökas vidare i syfte att vägleda nämndens arbete.” en hel del befarar att bara dem som utsatts för sexuella övergrepp får ersättning, som ett led av regeringen att hålla ner antalet personer som får ersättning. Jag anser att ni borde kolla hur Norge hanterade detta. sexuella övergrepp var trots allt bara en del av den försummelse som barnen utsattes för.”                                                                                                                                   

”Den 2/2 har regeringen och oppositionen beslutat att den nya nämnden ska starta den 1/1 2013. Under hösten kommer de nya blanketterna att finns tillgängliga. (känner du till detta) Hälsningar Anne”

den 13 februari 201209:51Lena Hallengren
Vi försöker pressa på men när juristerna hävdar att det inte går att driva snabbare kan vi bara försäkra oss om att allt är förberett och ordnat för att kunna sätta igång vid årsskiftet”
Detta är en del av den konversation jag hade inför utredningen kring ersättning. Svaren på frågorna i början har inte ramlat in till dags dato.
Allt fler samtal från människor som får avslag visar på att besluten är godtyckliga och grovt sagt verkar vara en fråga om vilket humör nämndens ledamöter är på. Likaså kan godtyckligheten i svenska kommuner ang omhändertaganden av barn pågå godtyckligt utan större granskning eller konsekvens, det känns som att Ersättningsnämnden arbetar för Regeringen för att så snabbt som möjligt expediera alla sökanden så att frågan kan sopas bort ur historien. Så var det väl inte tänkt eller….!
Det är sammaa godtycklighet som gäller kring sociallagstiftningen idag och för fallen efter 1980. Politikerna säger att vanvården upphörde inte efter 1980…men…. sedan kommer inga fler svar.
Bedömingsgrunderna för ersättning idag säger Göran Ewerlöf, chef för Ersättningsnämnden handlar om direktiv från Riksdagen. Politiker i regeringen hänvisar till juridiska tolkningar – med andra ord ingen har ansvar. Vanvårdsbarn utsätts med andra ord för samma kränkning idag som de gjordes som  barn. För var och en som läst belsuten för ersättningsnämnden, så ser man på avslagen att vanvården inte var tillräcklig för att Samhället skulle haft ett ansvar. Göran Ewerlöf har valt att tolka vanvården ur ett förövarperspektiv istället för  ett ansvar för staten.

Det man nu gör genom de här besluten är att man frånkänner varje barn som idag utsätts för felaktig behandling praxis o möjlighet att hävda ev felaktig hantering av socialtjänsten. Jag kan bara se hela Ersättningsnämnden som regeringens förlängda arm i att så långt som möjligt frånta Samhällets ansvar för vad barn utsatts för och utsätts för idag.
Maria Larsson Barnminister, säger att man ska skydda barns intressen idag stärka deras rättigheter etc. Det blir snömos så länge lag och skyldighet inom Socialtjänsten inte går  hand i hand. Förvaltningsdomstolarna dömer idag till Socialtjänstens ofta lögnaktiga påståenden utan att granska eller ifrågasätta objektiva fakta. Det är samma system med andra ord som styr gamla tiders vanvård som styr sk barns rätt idag.
Inom socialtjänstlagen finns ingen koppling till konsekvenser vilket innebär att socialtjänstlagen är den enda lag vi kan bryta emot utan att det kostar vare sig samhället eller förövaren något. Det är den princip som styr Ersättningsnämnden som kallhamrat vägrar att diskkutera med dem som ringer och ifrågasätter. Politiker inom riksdag och regering som frånhändat sig ansvaret med hänvisning till juridiken.
Fakutm är – att ingen vare sig riksdag, regering eller myndighet har några som helst krav på sig att se samhällsvården utifrån ett barnperspektiv i ordets bemärkelse.Och det mest flagrantar är att svenska medier, papperstidningar, TV, sociala medier inte förmår att se eller ens vill se detta.
Regeringens svek mot Vanvårdsgruppen och ersättningsfrågan är i förlängningen sveket mot dagens barn. Skäms Sverige o beslutsfattare. Ni ska vara glada att svenskar är ett undfallet och följsamt folk  – i annat fall hade bomber legat under socialkontoren i Sverige liksom hos sk rättsmyndigheterna. Sverige bör skämmas över sitt sätt att lösa Vanvårdsfrågan och att bara ha mage att exportera detta som en bra lösning till övriga världen en skandal.
En stor del i den obefintliga debatten har också de organisationer  som tagit på sig att vara språkrör för vanvårdsgruppen – de tiger och samtycker för att utvärdera när allt är över och utan möjlighet att ändra eller påverka.

2 svar till “Bekänn färg i ersättningsfrågan, Lena Hallengren

 1. Marianne Lönnqvist

  Visst är Ersättningsnämnden ett skämt! De har mailat mig 22 beslut trots att jag begärt att få samtliga per aug. 2013. De vägrar att lägga in besluten på ett USB-minne jag erbjudit mig att lämna i receptionen o hämta när det är klart med hänvisning till PUL, trots att alla beslut är avidentifierade. I stället ska jag tillbringa ett antal timmar på nämnden o få KOPIERAT besluten (ca 500), samt BETALA 50 kr för första sidan, sedan 2 kr per sida. En kostnad på minst 3.000 kr. Varför? Därför att man inte anser att medborgarna enkelt ska kunna skapa sig en bild av hur besluten följer lagen.

  Att märka är att av de 11 beslut om jag till ersättning jag fått av nämnden så har samtliga utsatts för sexuella övergrepp. Av de 11 avslagen jag fått har ingen utsatts för sexuella övergrepp.

  Motiveringen till ja är att sökanden utsatts för vanvård av allvarlig art, Motiveringen till de som fått avslag är att vanvården inte är av ALLVARLIGASTE art.

  Att bli misshandlad o kränkt, utnyttjad som gratis arbetskraft i åratal är enl nämnden inte tillräckligt allvarligt. I propositionen och lagen skrivs inte att endast sexuella övergrepp kan ge ersättning, det är en tolkning nämnden ägnar sig åt utan lagligt stöd.

  Detta måste ut i offentlighetens ljus – själv ska jag se till att samtliga beslut som bygger på godtycklighet kommer fram, även om det kostar mig en slant!

  Och Ann Skånér: hur har du fått tag i alla besluten?

  • Hej vi jobbar redan med den biten, vi har en del kanaler på G men skeenden i världen och registerskandalen har starkare medieinstresse just nu än ersättningsfrågan. jag fotograferar dem.
   jo då det finns sexuella övergrepp i avslagen också…så det är väldigt godtyckligt.
   har du själv ide om hur få ut det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s