Fagersta Socialförvaltning har lyckats igen – att göra fel

Intressant är att när jag för snart ett år sedan fick kontakt med fagerstafamiljen o deras tre barn, lät det som misstaget kunde vara en tillfällighet. Nu inser jag efter flera kontakter, att det snarare är regel än undantag att @Fagersta Socialnämnd inte kan sköta sin uppgift är det gäller barn och familj.

I Smedjebacken och i Vad sitter två familjer berörda av en inkompetent socialnämnd i #Fagersta. Den ena är mamma som förtvivlat jobbar på att få hem sina barn, och där det finns skäl att ifrågasätta Fagersta Kommuns handläggning. Det andra fallet handlar om en familj som tog hand om Es barn. Ärendet handlades först av Agneta Lennartsson samma sociasekreterare som tog de tre syskonen utan anledning. Hur @Agneta Lennartsson tänker och tycker visar följande citat: ”Det gör inget om man rycker upp barn, de har så många föräldrar, mammor och pappor över allt så det gör inget de har ändå inga kännslor när dom är små och kan anpassa sig fort till nya miljöer, och i dagens läge så rycks barn upp så mycket så det gör inget”.

Det var inte ordagrant som man sa till de tre syskonen när de utan föraning togs om hand, då sa man att ”alla barn flyttar hemmifrån någon gång”, bara det att de här barnen var 9,11 och 14 år.

I det här nya fallet handlar det om en pojke på 3 år som vistats i en familj som E kände  under stort sett hela sina första år. Detta då mamman inte ville ha barnet. Eftersom det var en långvarig placering ville Familjen bli utredd som familjehem, vilket fortfarande inte har gjorts. Kommunen har hela tiden hittat nya argument till att lägga ner. Familjen och mamman kom överens om vårdnadsöverflyttning eftersom hon inte vill ha hand om barnet.

Historien i korthet: 2010 kom E till den här familjen och berättade att hon var gravid och skull snart föda barn. E hade försörjningsstöd från kommunen. Familjen hade också hand om E:s ekonomi och hjälpte till att betala hyror och följde med till kommunen. E frågade  familjen  om de kunde ta sig an barnet, socialförvaltningen gjode en akututredning och föreslog att barnet skulle placeras i Sala, vilket E motsatte sig. Istället säger E att hon ska ta sig an barnet med hjälp av Grannen och hans sambo. Socialförvaltningen gjorde hembesök hos E för utredning som sedan lades ner. Barnet hamnade hos Familjen och har bott där stadigvarande sedan dess.

Det märkliga är att Socialtjänsten föreslog Sala, Agneta Lennartsson hade tidigare jobbat i Sala liksom socialchefen Christina Kaloinen. Och ett av de tre syskonen i Fagersta är placerat i Sala kommun

2011 försökt E med att ta hem barnet och en ny utredning startades. Hon kom inte till mötet och utredningen lades ner igen. Ytterligare en utredning startades för att läggas ner. På våren 2012 kontaktar familjen ett ombud som kom att också ta sig an också E o barnet. En ny utredning tog fart, lades ner. 2013 i mars överlämnar Agneta Lennartsson vid socialförvaltningen över ärendet till Rita Häninen också hon konsult vid socialförvaltningen i Fagersta för Familjeenheten.

E skrev på en fullmakt och en önskan att få ut alla papper från Socialförvaltningen samt vill att barnet skulle vårdnadsöverflyttas till Grannparet. Detta skedde på ett advokatkontor i Avesta. Ett möte begärdes med närvaro av samtliga parter på socialförvaltningen, mötet ägde aldrig rum och socialnämnden fick aldrig veta om brevet. Rita Häninen har genom hot tvingat E att ta tillbaks kravet om vårdnadsöverflyttning och att möte och advokat inte var nödvändigt. Rita Häninen tvingar mamman till ett beslut hon inte vill ta och Rita Häninen vill ha en fullmakt från E där hon utses till ombud för barnet och E. Socialförvaltningen känner till fallet väl sedan födseln 2010. De har inte placerat barnet, skrivit honom på Familjens adress, inte stoppat och ändrat barnbidrag. Under 2010 och 2011 fick E dessutom underhål och ersättning för vård av sjukt barn samt extra bostadsbidrag. Familjen har däremot inte haft någon ersättning under de här åren och Rita Häninen anser nu att Familjen skall s”tälla upp för E och ge tillbaks för det E har fått utstå”. Vid alla möten som varit har Familjen infunnit sig dock inte modern.

Barnet har ingen anknytning till E och trivs hos familjen som barnet betraktar som sitt hem.Familjen har aldrig motsatt sig kontakt med mamman, utanförsökt få henne att umgås med barnet utan att lyckas. Barnet har därför ingen aning om sin mamma eller hennes släkt.
E har tydligt visat Kommunen att hon inte vill ta ansvar för barnet och skrev på sin Facebooksida: ”Tack alla ni som sagt att jag varit gravid och tyckt att jag sett tjock ut, jag har vart inne på sjukhus och opererat bort en cysta i magen”. Om det barnet hon tog bort hade fötts skrev E att hon skulle kvävt barnet eller ställt sig framför tåget. Ändå vidhåller Fagersta Kommun att E är ett bra boende för barnet. Rita Häninen har heller aldrig besökt Familjen eller barnet,  utan bara haft möten med mamman.
Det Rita Häninen hävdar förändrar situationen är att E nu har ordnade förhållanden, ny pojkvän som inte har några problem eller dåliga papper. Men vid närmare granskning visar det sig att den stabile pojkvännen har såväl dom på olaga hot, misshandel mm. Att barnet skulle bo med mamman är ett ekonomiskt krav från Rita Häninen i annat fall drar kommunen in sin hjälp. Det kan ju också finnas anledning att misstänka att Rita Häninen står under påtryckningar från E:s sk stabila pojkvän som  öppet sympatiserar med SD. Om vi jämför detta med De tre syskonen så ser man att i Fagersta finns ingen sammanhållen ide kring sociala insatser. Tre friska barn placeras, ett barn som mamman inte vill ha tvingas bo med sin mamma trots att det finns ett familjehem som gärna haft barnet kvar, trots att de inte fick ersättning. Fagersta Kommun med @StigHenriksson i spettsen har gjort det igen.

Det ryktas om att @Fagersta-Posten ev tänker skriva om det här ärendet och det är ju i så fall ett fall framåt för den tidningen som inte skrivit en rad kring de tre syskon som omhändertogs utan anledning.

Fagerstafamiljen misstänktes för Munchausen By Proxy, intressant är att anmälaren av detta är samma som ligger bakom en händelse i Uppsala. Läst Unt Detta är exakt vad Fagersta Kommun nu gjort mot syskonen o deras familj i Fagersta.

PS jag har inte skrivit ut namnen eftersom ärendet är inlämnat till JO o IVO men jag återkommer på temat Fagersta.

 SR,  Aftonbladet, Expressen,  DNSVD,   SVT, TV4   Alliansfritt Sverige MetroUNT


10 svar till “Fagersta Socialförvaltning har lyckats igen – att göra fel

 1. Vet du.. Vad gällande Fagersta Socialtjänst så är det inte bara med familj och barn dom gör som dom vill..
  Jag och min sambo har haft STORA problem att få hjälp.

  Vi hamnade i ett moment 22 i våras, fick inte hjälp om min sambo inte var inskriven på AF, men han kunde inte skriva in sig där, hade inget ID kort, Soc handläggaren ville inte följa med och intyga att han var han, ingår inte i deras uppgifter. Vi fick avslag på ansökan om ID kort, hamnade i moment 22. Tillslut fick vi be min mormor om nytt ID kort. Den enda familj jag har.

  Jag är en av de utförsäkrade, försökte jobba ändå i våras, (som personlig assistent år en totalförlamad man. 17 timmar i taget med dålig lön, 10 timmar av de 17 var sovande jour med 28 kr i timmen före skatt.), så pass mycket att jag idag är sjukskriven igen, undernärd enligt läkaren och väger endast 42 kg! Handläggaren på soc sa till mig att hon tyckte det var bra att jag jobbade(jag påtalade att jag inte kommer klara det någon längre period)
  Det var BRA att jag jobbade tills jag blev ännu sämre, tills jag behöver personlig assistent, för då skapade jag ju jobb åt andra!
  Nu senaste vi ansökte så skulle jag skriva in mig på AF TROTS att jag lämnat läkarintyg. Det visade sig att det inte stämde och AF fick lov att ringa handläggaren för att tala om det!

  Sambon jobbar som tidningsbud 3 nätter i veckan, men för att vi ska få utfyllnad så måste han vara på Alltjänst och jobba med alkisar o narkomaner i skogen dagtid, det är tuffa papper för honom. Det skulle vara ett s bra ställe där han kunde knyta kontakter… Jo pyttsan, är det verkligen sådana kontakter de tycker han ska skaffa sig!?
  Vi är nära vräkning hela tiden, på grund av att vi inte fick hjälp från början, tvingas hela tiden ligga efter, kommer inte i kapp hur vi än gör,, jag blir bara sämre och sämre av all stress och oro. Mina ”ordinarie” ryggproblem som jag hade sjukpension för tidigare ter sig som ganska små problem nu. Mitt psyke är i botten.

  Känner mig ganska kränkt och undrar om det ska vara såhär!
  Ingen vill ju hellre än vi kunna försörja oss själva.

 2. Dagens Sverige har blivit otroligt kallt.

 3. Jo, visst har det blivit hårt och kallt.. Det säger alla.
  Men ingenstans finns hjälp att få!

 4. Ska väl tillägga att vi är helt vanliga människor, inga missbrukare eller alkisar. Vi har bara haft oturen att jag är sjuk och min sambo inte har ett annat betalt jobb än just tidningsbudet för tillfället.
  Våra föräldrar och mor och farföräldrar har jobbat och betalat skatt i Sverige hela sina liv, jag också sedan jag var 15 år då jag började extrajobba.

  Vi är inte slöa ovilliga att arbeta, jag har jobbat mig sönder i ryggen på ridskola, som var ett roligt men tufft jobb. Haft otur att mista mina föräldrar. Sambon vill inget hellre än att hitta ett vanligt jobb, men det är svårt. Han fick ett i våras via kompisar till mig, gick introduktion och skulle precis börja, då dog den han skulle jobba hos. Personlig assistent det med. Tyvärr så finns det inte så många platser för en kille inom det jobbet, där vill ”alla” ha tjejer.

 5. Ping: Socialsekreterare i Fagersta utger sig för att vara advokat | RosenRasande

 6. Ping: Sala-Enköping 5 när Efterlyst får löjets skimmer | RosenRasande

 7. Ping: Ännu ett barn som tvingas bo hos misstänkt förövare… | Suspicio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s