Manifestation för välfärd blev vad då??

I mailboxen och på Facebook bjuds man in till Manifestation för välfärden, att det ska vara slut med nedrustningen av densamma. Vi behöver inte nya ministrar vi behöver ny regering, läste jag på på FB-Logg. Maria Wallin, chefredaktör på tidningen Socialpolitik och projektledare för Socialaktion.nu pratade på Sergelstorg. Det fanns en rad talare, politiker, skådespelare och inte minst musiker som ställt upp tillsammans med Maria. Men inte särskilt stor publik. några tusen på Medborgarplatsen är inte heller stort, eller 5oo i Göteborg samma tid.

Inbjudare till Sergelstorg var de personer vars berättelser vi kan läsa om i Onådiga Luntan, de utförsäkrade, de som faller mellan stolarna – kort sagt de som regeringen vidhåller inte är sjuka – utan bara hittar på. I lördags halv två sände P1 Sveriges Radio pjäsen Utförsäkrad, som bygger på berättelser ur Onådiga Luntan, berättelser ur Svensk välfärd 2013.  ”Välfärdmanifestation”,  skriver på sin FB-sida ”Välfärdsmanifestationen är en folkrörelse vars enda agenda är att lyfta svaga grupper i samhället så att dessa grupper syns och hörs. Vi är ideella och utsatta människor som driver detta helt ideellt och i solidarisk anda, utan samverkan med partier utan vi är en helt oberoende en folkrörelse. Vi har inte någon större ekonomi och blir därför glad för allt stöd SAMT gåvor som vi kan få.”

En timme senare startar ”Folkkampanj för Gemensam Välfärd” sin manifestation på Medborgarplatsen, ”Folkkampanj för Gemensam Välfärd är en partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att att arbeta för utveckling av den gemensamma välfärden och verka för landsomfattande manifestationer inför valet 2014 rörande den gemensamma välfärden. Föreningen leds av en samordningsgrupp med representanter från alla städer som ska arrangera demonstrationer den 21 september. Demonstrationer kommer att hållas i Göteborg, Helsingborg, Malmö, Linköping, Luleå, Stockholm, Sundsvall, Umeå och Uppsala.  Initiativ till kampanjen togs under vintern 2013 av olika nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö som alla tidigare varit aktiva i debatten om den gemensamma välfärden. Nu har nätverket vuxit och över 15 olika nätverk och organisationer, lokalt och nationellt, är med i kampanjen. Folkkampanjen är partipolitiskt oberoende och styrs uteslutande av sina medlemmar. Partier kan – och bör uppmanas att – stödja kampanjen, genom att skriva under uppropet, uppmana sin medlemmar att delta i kampanjen och genom att politiskt och praktiskt på olika sätt stödja kampanjen. I lokala demonstrationer mm uppmanas  partier och liknande organisationer att inte profilera sig i allt för hög utsträckning  och komma med alltför många egna banderoller och plakat, utan nöja sig med en relativt enkel och sparsam identifiering.”

Min fråga blir till vad nytta är det här! När Alliansen pekar på sprickor i vänsteralternativet till regering är det att få vatten på sin kvarn. På Medborgarplatsen fanns de etablerade och starka, på Sergestorg fanns de berörda, de utförsäkrade som själva anordnat arrangemanget. Med mindre än ett år kvar till valet väljer grupperingar som anser sig kritiska till regeringens politik att visa på en splittring inom de frågor man anser sig slåss för. Skälen bakom den sk splittringen anges vara politiska, att vissa vänstergrupper inte accepterade att hålla tillbaks partiflaggorna. Vad det än var, på Serges Torg träffade jag folk ur Onådiga Luntan, på Medborgarplatsen när jag delade ut Luntan och gratisnummer av tidningen Socialpolitik, togs det nådigt emot när man sa att det var gratis.

Det finns reaktioner på arrangemangen här är ett ”Sergels torg var arrangerat av de utförsäkrades o utanför ställdas nätverk & brukarorganisationer, som samlat kraft under lång tid. Jag undrar om inte Medborgarplatsen o resten av städerna var organiserad av den sen 70-talet vana ”protestvänsterns” krafter, mera kompromisslösa.  O dom behövde inte Sergelstorgarna… Men arrangemanget på Medborgarplatsen var så mycket större, organiserat över 11 städer i hela Sverige. Man borde försökt gå samman tycker jag. ”

På FB-sidan om Manifestation för  gemensam Välfärd hittar jag följande:  ”Just den här demonstrationen borde dragit minst 500.000 pers. Vad kan det ha varit… max, i bästa fall, om man är positiv, kanske 2000. Resten av befolkningen vill lägga ner samhället, bestraffa de svaga och se till att de egna pengarna räcker till ännu mer skit som de inte behöver.  Då käftade jag emot, tyckte inte det var så farligt. Men i längden kan det vara hur farligt som helst om vi tycker att några tusen personer en solig lördagseftermiddag räcker, om vi väljer att göra någonting annat än att samlas för att manifestera vår avsky för skövlandet av vår välfärd – för att sedan se nyheten och nicka förnöjt över att så många demonstrerade. Och i längden kan det vara ödesdigert om de som anordnar dessa manifestationer medverkar till att vi splittras i olika grupper som i grunden vill en och samma sak – en bättre gemensam välfärd. Vi måste bli bättre på att kämpa!”

Jag vill nog sträcka det längre, jag tycker vi måste bli bättre att kämpa tillsammans, inte bara se vårt eget lilla inpinkade revir. Bra saker ska lyftas fram, Tidningen Socialpolitik är en bra tidening för den som vill läsa om frågorna som aldrig skrivs om i andra sammanhang. Onådiga Luntan är ett otroligt projekt så tillvida att människor vars röst bara är anonyma nummer hos Socialtjänsten och Försäkringskassan och AF faktiskt här får berätta hur det är och hur det var och därtill välja om de vill vara anonyma eller ej. Runt omkring oss finns fantastiska människor som vill vara med men som inte orkar.

 

SR,  Aftonbladet, Expressen,  DNSVD,   SVT, TV4   Alliansfritt Sverige MetroUNT

Ett svar till “Manifestation för välfärd blev vad då??

  1. Bra skrivet Anne, men igår var vi inte anonyma nummer i FK, AF och socialtjänstens akter.
    Hälsningar Linus, som var på plattan/Sergels torg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s