Socialsekreterare i Fagersta utger sig för att vara advokat

Farsen vid Fagersta Socialförvaltning fortsätter och Socialnämndens politiker verkar mer förvirrade än någonsin. Jag har tidigare skrivit om en ny familj som har kontakt med socialnämnden ang en pojke som bott hos dem i tre år utan att Fagersta Socialförvaltning gjort någon familjehemsutredning. Detta trots att barnets mamma önskat att sonen skall bo kvar hos familjen.

Rita Häninnen som tog över ärendet efter Agneta Lennartsson, på socialförvaltningen har utnämnt sig själv till juridiskt ombud och advokat för mamman och barnet. Mamman har tvingats skriva på en fullmakt till Rita Hänninen om att hon skall driva ärendet.

Handlingen är olaglig eftersom en tjänsteman inte får vara juridiskt ombud och definitivt inte utge sig för att vara advokat.

 Familjehemspappan hade skickat handlingar till Fagersta Kommuns socialnämnd där ordförande först sade sig inte tagit emot några handlingar för att sedan ändra sig.

Det brev som skickats till förvaltningen och socialnämnden kom nämligen inte  fram till socialnämnden utan behölls av Rita Hänninen. Men när det uppdagades tvingades hon lämna en kopia som diariefördes.

Beslutet om pojkens placering skall fattas i socialnämnden, men Rita Hänninen har själv skrivit under beslut på att pojken skall tillbaks till den biologiska mamman.

@Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta skall utbilda andra inom Vänsterpartiet i kommunalpolitiskt arbete, han har helt klart exempel att ta ifrån i sin egen kommun.

 BAKGRUND

I Smedjebacken och i Vad finns två familjer berörda av en inkompetent socialnämnd i @Fagersta. Den ena är barn som förtvivlat jobbar på att få komma hem och där det funnits skäl att ifrågasätta Fagersta Kommuns handläggning från start. Det andra fallet handlar om en familj som tog hand om Es barn. Ärendet handlades först av Agneta Lennartsson samma socialsekreterare som tog de tre syskonen utan anledning. Hur @Agneta Lennartsson tycker visar följande citat: ”Det gör inget om man rycker upp barn, de har så många föräldrar, mammor och pappor över allt så det gör inget de har ändå inga kännslor när dom är små och kan anpassa sig fort till nya miljöer, och i dagens läge så rycks barn upp så mycket så det gör inget”.

I det här nya fallet handlar det om en pojke på 3 år som vistats i en familj som E kände, under stort sett hela sina första 3 snart fyra år. Detta då mamman inte ville ha barnet. Eftersom det var en långvarig placering ville Familjen bli utredd som familjehem, vilket fortfarande inte har gjorts. Kommunen har hela tiden hittat nya argument till att lägga ner. Familjen och mamman kom överens om vårdnadsöverflyttning eftersom hon inte vill ha hand om barnet.

Historien i korthet: 2010 kom E till den här familjen och berättade att hon var gravid och skull snart föda barn. E hade försörjningsstöd från kommunen. Familjen hade också hand om E:s ekonomi och hjälpte till att betala hyror och följde med till kommunen. E frågade familjen om de kunde ta sig an barnet, socialförvaltningen gjorde en akututredning och föreslog att barnet skulle placeras i Sala, vilket E motsatte sig. Istället säger E att hon ska ta sig an barnet med hjälp av Grannen och hans sambo. Socialförvaltningen gjorde hembesök hos E för utredning som sedan lades ner. Barnet hamnade hos Familjen och har bott där stadigvarande sedan dess. Utan att ha haft kontakt med mamman trots att familjehemmet försökt.

DAGENS FORTSÄTTNING                                                                                              Ingrid Lundekvarn är juridiskt ombud för en annan familj i Fagersta som också felhanterats av kommunen, hon har tidigare varit tveksam till det som sagts om Fagersta Socialförvaltning men börjar nu inse att något är allvarligt fel i hela socialförvaltningen. Ingrid Lundekvarn har till Socialnämnden skickat ett brev som också gått med som kopia till IVO – den ny tillsynsenheten bla sjukvården, LSS och Socialtjänsten. Hon skriver bl.a  

I egenskap av ombud för EE får jag härmed hemställa att socialnämnden i Fagersta måtte inge en ansökan till Västmanlands tingsrätt om överförflyttningen av vårdanden om hennes son från EE till det av henne utsedda familjehemmet.”                                                      ”Trots påstötningar från både E, VoJ så gick socialförvaltningen inte vidare med en ansökan angående vårdnadsöverförflyttning utan  påstod att det skulle inledas en utredning.”

Sedan noterar Ingrid Lundekvarn, att handläggningen är mycket anmärkningsvärd och att det senaste var Agneta Lennartssons utspel om att VoJ skulle ha dålig ekonomi vilket grundade sig på att hon hade kontakt med elbolaget om att VoJ var sen med en räkning 20 dagar i januari.

Familjen har emellertid skickat med deklarationen för 2012 vilket säger att inkomsten i Norge var 500 000 Nok och i Sverige 190 000 Skr i Sverige. Detta betraktade Fagersta Socialförvaltning som för lite ekonomiskt för att ta hand om ett barn. J:s sambo deklarerade för ca 120 000 Kr i Sverige. Huset ansågs också vara för litet, 240 kvadratmeter var inte nog ansåg Agneta Lennartsson som då hade hand om fallet.

Advokaten som medverkat på flera möten var irriterad och enligt J så skämdes hon nästan för att ta betalt.

Nu har Rita Hänninen, den socialsekreterare som tagit över ärendet utgett sig för att vara barnets mammas adovokat och juridiska ombud.  Politikerna i Socialnämnden vet inte hur de ska agera, om några dagar ska de fatta ett beslut om pojkens framtid, samtidigt som Rita Hännen själv fattat beslut om att pojken mot mammans önskan skall flytta hem.                     Om någon tycker att historien om den familj som anklagats för Munchausen By Proxy, psykisk misshandel etc av sina tre barn mm, är märklig så kanske den fortsatta hanteringen av sociala barnärenden i Fagersta kan få er att ändra uppfattning. Faktum är att det snarare verkar vara som Fagersta Socialförvaltning som behöver omhändertas.

SR,  Aftonbladet, Expressen,  DNSVD,   SVT, TV4   Alliansfritt Sverige MetroUNT

 

5 svar till “Socialsekreterare i Fagersta utger sig för att vara advokat

 1. Denna som tidigare års alla farser kommer att fortsätta så länge socialnämndens ordförande inte går tillbaka, till sitt tidigare yrke som chaufför hos det lokala Fonus..

 2. Det här fallet börjar ju likna en FARS. Det är ju så att t o m jag, som kan o själv varit utsatt en gång, börjar undra…

 3. Bra skrivet och tack Anna S för att du för upp detta tillallmänhetens ljus. Hade man inte vart med om det själv så hade man faan inte trott att de var sant, men det är det och det blir bara värre och värre…
  Dessutom kan man undra en kommun som säger de måste spara på äldre där bla en äldre dam dog pga för lite tillsyn mm dessutom en timme efter Fagersta Postens intervju och besök hos vederbörande, samtidigt så hyr socialtjänsten in dyra och inkompetenta konsulter som ska arbeta…
  Jaja… Blir nog bra till det stundande valåret i Fagersta ;=)

 4. Och vad säger IVO och JO om det? Anmäl till IVO en konkret händelse,skriv ett kort brev:
  Socialsekreterare i Fagersta utger sig för att vara advokat
  Jag har tidigare skrivit om en ny familj som har kontakt med socialnämnden ang en pojke som bott hos dem i tre år utan att Fagersta Socialförvaltning gjort någon familjehemsutredning. Detta trots att barnets mamma önskat att sonen skall bo kvar hos familjen.
  Rita Häninnen som tog över ärendet efter Agneta Lennartsson, på socialförvaltningen och har utnämnt sig själv till juridiskt ombud och advokat för mamman och barnet. Mamman har tvingats skriva på en fullmakt till Rita Hänninen om att hon skall driva ärendet.
  Jag hoppas de ska inspektera de sosse-galningarna anställda på S-kommun(boven kan vara en politiker ansvarig för Fagersta socialnämnden och socialsekreterana är bara hans lakejer som springer hans ärender).

 5. Det finns fler fel socialförvaltningen i Fagersta gjort med placerade barn och deras familjehem. Har ett ärende som kommer att IVO anmälas så snart jag fått styrkan och orken och pränta ner alla fel och misstag de gjort i vårt ärende.
  Så Ann om du vill får du väldigt gärna kontakta mig via mail och komma med tips och råd om vad som ska finnas med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s