IVO rapport om Fagerstabarnen – IVO kan inte socialtjänstlagen o socialstyrelsens föreskrifter

Idag fick jag en kopia av IVO tillsynen om de tre Fagerstabarnen. Jag hade en hög tilltro till IVO efter en intervju med @Gunilla Hulth Backlund, chef för IVO, som jag nu börjar undra över. I den tillsynsrapport som kommer från @Ingemar Savonen, Region Mitt undrar jag vad han egentligen sysslat med. Hela tillsynen bygger på en muntlig redogörelse från Fagersta Kommun, med idel påhitt och lögner eftersom de dokument man hänvisar till inte finns i sinnevärlden. Inte i något av de fall IVO tar upp finns det bestyrkta utredningar etc från Fagersta. Klagomål som kommer från flera olika håll underkäns för att de inte har relevans i ärendet, trots att de berör de klagomål som lämnats in.

Jag kommer att publicera IVO-rapporten i slutet eftersom det offentlig handling är det inget lagbrott. Ingemar Savonen, region Mitt,  meddelade på ett tidigt stadium familjen att Socialtjänsten alltid har rätt och att det därmed trolingen inte begåtts några fel i hanteringen av de tre barnen. Samma sak säger regionsansvarige #@Eva Sunneborn till den berörda familjen när de ringer idag och ifrågasätter ”rapporten”. När jag ringer Eva Sunneborn säger hon att hon inte känner till ärendet eller läst beslutet. Vidare att om det skett fel att det skulle kunna omprövas om det finns felaktigheter. Till familjen säger Eva Sunneborn att beslutet inte går att ompröva.

Det måste vara grundläggade fel om en utredare, i det här fallet Ingemar Savonen från början bestämt sig för att socialtjänsten har rätt. Vidare måste det vara fel att en myndighet kan delge sina uppgifter per telefon och att detta ligger till grund för vilket beslut man kommer fram till, samtidigt som familjen uppmanas att göra skriftliga dokumentationer, kompletteringar.

Tidigare i år när jag pratade med Ingemar Savonen, sa han att det var så komplicerat med alla anmälningar ärenet och att det var så mycket material och aldrig tog slut. Nej nu ligger en ny anmälan inne och vem har fått uppdraget av Eva Sunneborn om inte den partiske Ingemar Savonen.

SCAN0694 SCAN0695 SCAN0696 SCAN0697 SCAN0698 SCAN0699 SCAN0700

Det tar lite plats med dokument men om ni klickar på bilderna går det att läsa.

Utredan Ingemar Savonen fäster inget avseende vid att Röster För Barn lämnat in klagomål eftersom de inte har relevans för ärendet. Det är en stor lögn eftersom Röster För Barns inlaga är samma klagomål som andra lämnat in. Savonen har inte läst breven från äldsta syskonet där han uttryckligen berättar hur han tycker att det är etc. Istället skriver Savonen att barnen är nöjda med sina placeringar. Händelsen med tvångsklippningen beskrivs som att yngsta pojken själv bad om det, vilket inte är sant. Det finns ingen dokumentationer om att han ville klippa sig, däremot sa familjehemmet att Lärarna inte tyckte om att han var långhårig.

Äldsta pojken hindrades att gå i skolan de sista två månaderna och IVO skriver att han erbjöds hemundervisning och besök i skolan. Detta är lögn han erbjöds ingen hemundervisning, det var föräldrarna som ordnade så han fick vissa uppgifter hemskickade. Rektorn var helt ovetande om att han inte skulle komma tillbaks. Förutsättningarna för distansundervisning är dator, äldsta pojken hindrades/hindras att använda dator o internet. Detta är helt i strid mot socialtjänstlagen och socialstyrelsens egna föreskrifter. Detta finns inte med i IVO-utredningen. IVO skriver att barn under 15 år inte får uttala sig inför politiker etc. då ska IVO läsa lagen för där står det att ålder inte är avgörande utan Barnets mognad i första hand. Äldsta pojken är synnerligen mogen o klar, vilket alla kan intyga även advokaterna, dock underkänner @Fagersta Kommun hans rätt att uttala sig och även IVO. Maria Larssons tillägg i att stärka barns rättigheter tycks ha gått IVO förbi, åtminsone Region Mitt. Det finns åtskilliga ljudfiler där ena barnet berättar som hur han har det och vad som händer. Tvärtemot vad som står i utredningen har han nekats läkarkontakter, med hänvisning till att socialtjänsten inte anser honom sjuk. De har vid flera gånger avskrivit tider hos läkare och optiker. De läkare som Ingemar Savonen hänvisar till är de läkare som gjorde orosanmälan till Fagersta Kommun.

På punkt efter punkt kan den sk utredningen beslås med lögner, felaktigheter och uselt arbete. Eva Sunneborn säger att den ser ut att vara väldigt ordentligt gjord, i så fall undrar jag hur en usel utredning ser ut i hennes ögon. Den chefstjänsteman som skrev under måste ha hög tilltro till Ingemar Savonens förmåga, en av de anställda vid Region Mitt, har tidigare uttalat sig om att han är känd för att göra dåliga jobb. Att många vill se hon sluta. I vilken mån Savonen tidigare gjort bra eller dåliga jobb ska jag låta vara osagt, men här är det under all kritik. Det intressanta är också att ytterligare ärenden anmälda rörande Fagersta Kommuns hantering av barn o unga. Tre advokater är samstämmiga om bristerna och sättet att hantera barn- och ungdomsärenden i Fagersta. De har samma insyn som Ingemar Savonen, men skillnaden är att den äldsta sonen har pratat med sitt ombud, vilket de andra barnen knappt får göra. Jag hoppas för rättvisans gång och IVO:s trovärdighet att det här ärendet granskas igen.

Utdrag från protokoll där Agneta Lennartsson säger att hon inte tänker svara skriftligt

SR,  Aftonbladet, Expressen,  DNSVD,   SVT, TV4   Alliansfritt Sverige MetroUNT

7 svar till “IVO rapport om Fagerstabarnen – IVO kan inte socialtjänstlagen o socialstyrelsens föreskrifter

 1. Bra att du finns och lyfter alla dessa undermåliga ageranden runt utsatta föräldrar och barn. Det behövs en haverikomission som Ing Marie Wieselgren på skl/psynkprojektet säger i deras senaste webb tv film om ledning och styrning. ”Man har många liv på sina samveten.”
  Mvh
  Örjan

 2. poul LVU bör göras om

  Helt absurt , 2013 och dom skaffar mer inkompetenta grupper med utredare för lagar och regler, europa domstolen ? Med detta ärende

 3. Irma Kattilakoski

  Jag undrar mycket över varför INGEN gör en polisanmälan? Bryter myndigheten mot lagen, borde det kunna leda till straff. De har ingen rätt att göra en människa illa – framförallt inte barn. Vad säger/gör de 3 advokaterna (eller är de jurister, viss skildnad finns), som är kopplade i fallet? Ingen människa kan väl inte gå och ljuga (falskt intygande, osann utsaga etc) utan att bli straffad?
  Dessutom kan IVO anmälas för JO. Bara Savonens uttalande som beskrivs ovan är ”brott”, både socialtjänsten och framförallt IVO ska arbeta för att säkerställa medborgarnas RÄTTSÄKERHET.
  mvh kia

 4. När jag läste detta fick jag flachbacks. jag minns när alla frågade vart min dotter Donia tagit vägen och inte ens lärarna viste var hon var. Många frågade på hennes facebook var hon var en längre tid. Hon skulle aldrig komma tillbaka dit. Tydligen sa hon aldrig adjö på det stället. Hon flyttades så hastigt.

 5. IVO beslutar, bland andra inspektörer Ingemar Savonen, den 27/9-13 i ett tillsynsärende (Drn 9.1-63454/2012) om att socialnämnden/ -förvaltningen/ Håbo kommun brister, (bryter mot lag och föreskrifter), i 16 punkter. Med andra ord bedömmer Savonen här: ”socialförvaltningen har inte alltid rätt”. – eller tolkar jag fel.
  Skriver inte detta för att försvara varken IVO eller Ingemar Savonen, utan för att det finns lite hopp ändå. Eller tolkar jag fel?

  • Nej det finns säkert ärende där han gjort bra eller rätt, men i Fagerstafallet gjorde åtskilliga fel. Tyvär o han meddelade tidigt att Socialnämnden nästan alltid har rätt.

 6. Jag är väldigt tveksam till IVO,så många tabbar som är t.o.m lätta för ett barn att se . Man skall ha klart för sig att IVO är en nyskapad myndighet utan makt och företräds och utreds av gamla socialstyrelsen,( Inspektörer)som inte vill befläcka sitt tyckte och tilltro till medborgarna=skattebetalarna utan förlägger det på en ny myndighetUTAN MAKT! och som knappast i en förlängning ens vinner förtroende hos varken Vården eller Patienten eller andra som IVO tagit beslut om. VEM GRANSKAR IVO?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s