Den fattige är inte politikens intressegrupp-inte ens inom S

Det stundar val i Svea Rike. Nu handlar det om vem som hinner först till målsnöret. Ska Alliansen vinna med en noslängd eller förlora. Reinfeldt ska inte sänka skatter nästa period om han vinner, men å andra sidan sa han inget om fem skattesänkningar från början heller, minnes ett jobbskatteavdrag i den frågan.                                                                                                          Socialdemokraterna vilka vi allt fler ställer vårt hopp till verkar fångade av stormvindarna i mitten. Det handlar inte om ditt o mitt öde, det handlar om att vinna valet. Skit samma om några inte ryms i den klungan. Hit in tills har man stillatigande accepterat Alliansen  försämringar för dem som redan har det svårt, låglönepensionärer, fattiga familjer, marginaliserade människor och barn. Den senare gruppen röner så litet intresse att det inte ens syns i partiets debatter.

Arbetslösa ska nu fylla i listor med jobb som söks allt från läkare till sotare skall sökas och lämnas in. Skit samma om du är läkare, behörig, kan eller ej. Alla jobb skall sökas och över detta vakar också socialtjänsten. Deras krav är högre än AF:s. Den skakande alkoholisten och missbrukaren sedan många år skall söka ett visst antal jobb per dag för att förtjäna sitt socialbidrag. Det spelar ingen roll om han eller hon får jobben, bara de söker.

Människor inom psykatrin med fobier, olika diagnoser skall dagligen fylla i blanketter över jobb de söker på AF för att Försäkringskassan inte godkänner deras problem. Eftersom Soc i sin tur därmed inte accepterar att människor faktiskt kan vara sjuka och hamna mellan stolarna innebär att många också får avslag på den fantastiska summan av knappt 4 000 kr/månaden.

Nu har vissa kommuner i Sverige bla socialdemokratiskt styrda Malmö börjat med kvittoredovisning för att betala nästa månadspeng. Det räcker inte med att kolla kylskåpen, ev julklappar, för fina kläder utan nu skall varje liten utgift beläggas. Den syndare som köper sig en flaska vin eller cigaretter kan alltså förlora nästa månad eftersom de slarvat bort sina pengar på sådant som inte samhället anser att ”fattiga” skall ha rätt till.

Eftersom vi alla vet att missbrukare använder en stor del av sina pengar att fortsätta sitt långvariga beroende torde många kvitton härröra från Systembutikerna. Det enda förlåtande enl socialtjänsten och staten torde vara att pengarna går till statskassan. Hur narkomanerna som uppbär denna ynnest, skall redovisa ev inköp är däremot svårt. Kanske får de be langaren om kvitto på det knark de köper.

Jag blir ärligt talad förbannad äver att det ens förekommer krav på kvittoredovisning och detta måste stå i strid mot Socialstyrelsens riktlinjer liksom Socialtjänstlagens paragraf om försörjningsstöd. I annat fall har riksdagens utan vår vetskap stiftat en ny tilläggslag på området. Att det passar Anders Borg (M) förstår jag eftersom han redan nu tycker att de sk bidragen är för höga. Men om Socialdemokraterna, Vänstern o MP ställer upp på detta, då torde allt fler av marginaliserade välja kanske SD som förstår att dra nytta av detta. Och med de siffror SD redan har kan faktiskt just den grupp som föraktas av såväl regeringen som av oppositionen kanske få ytterligare procent och verkligen bli det parti som blir vågmästarparti 2014.

Som man bäddar får man ligga, sa alltid min fostermamma, som man röster får man leva, säger jag. Som man för sin politik och vilka man utesluter ur politiken får man också leva med.

Fick en historia i andra hand, men från sk säker källa: en kvinna som varit chef på ett socialkontor, hamnade i skillsmässa och blev sedan allvarligt sjuk. Hon nekades ersättning från Försäkringskassan och eftersom inte ansågs sjuk nekades hon också socialhjälp. Hon kunde inte få A-kassa eller söka jobb eftersom han var för sjuk.

Den kvinnan jobbar inte längre (idag frisk) inom socialtjänsten. Med andra ord vi kan alla förflyttas från finsoffan till parkbänken och vi kan alla hur fina tjusiga bostäder med höga lån vi än har, förlora våra barn etc. Det är sådana saker vi skall tänka på du och jag – men inte minst politikerna.

Senast och Nytt i den misstänkte pedofilen T i Sala som är kompis med polisen Mikael Lundqvist vid Salapolisen. Efterlyst tar upp att T blivit misshandlad i sitt hem av maskerade män. Polisen letar vittnen. Det kanske finns orsaker till varför T har åkt på sk misshandel fler gånger men det kommer nog inte Efterlyst att beröra.

PS Min favoritpolitiker Hillevi Larsson (S) från Malmö, där finns empati, kunskap, vilja och inte minst orädsla för att våga stå för det andra tiger om. Morgan Johansson (S) för att jag vet att han står på vår sida. Organisation RFHL för att de driver frågan om rättspsykiatrin bla men också barnrättsfrågor.

SR, Aftonbladet, Expressen,  DNSVD SVT, TV4  Alliansfritt Sverige, MetroUNT

8 svar till “Den fattige är inte politikens intressegrupp-inte ens inom S

 1. Ping: Blogg om fattigdom

 2. Min kommun har än så länge inte kvittoredovisning för
  vad en gör för riksnorm-pengarna, så jag stryker över
  de utgifterna med svart tusch på kontoutdragen
  jag lämnar in.

 3. Seija Eriksson

  Kanon bra skrivet!
  Vill bara tilläga en grej, som mig tex.
  Sjukpensionär sen januari 2000 pga SLE/DLE, utan varken drog eller alkohol problem.
  Fick skuldsanering beviljat nu i augusti.
  Saken är den att mina sjukdomar, vilka läkarna ej hittar rätt medicin till pga att jag ej tål nånting. Redan fått testa ett flertal men vilka ej funkat på mig.
  Resultatet av detta innebär höga medicin kostnader o som högkonstnads skyddet är upplagt nu så kommer jag aldrig upp till högkostnadsskyddet, ev nån vecka på sin höjd.
  Nu innebär ju min sjukdom att jag EJ ska oroa mig, för de förvärrar sjukdomen.
  Alltså, jag befinner mig i ett ekorrhjul utan att ta mig ur.
  Från socialen får jag kalla handen, dom få gångerna jag vänt mig dit.
  Sökt olika fonder men ej fått nåt.
  Så nog är samhället rent sagt åt H-e! (ursäkta språket)
  Skulle vilja se den politiker som skulle klara av att leva mitt liv EN månad, med mina sjukdomar, skuldsanering o allt.
  Ändå har jag betalat skatt i alla år.
  Mina skulder fick jag när va 21 år! Nyskild o ensamstående med 2 barn pga av min egen dumhet/naivitet att stå för en byggfirma åt min dåvarande man som sket i att betala alla skatter o avgifter. Fick en smäll på över 1 miljon då!
  Så nog har jag fått kämpa i alla år o försökt göra rätt för o alla mina 5 barn.
  Handen på hjärtat så önskar jag inte ens min värsta fiende detta liv jag lever nu.

  Mvh Seija Eriksson
  070-3372826 (ifall du vill ringa upp, skulle va uppskattat)

 4. Hej,

  Har du några mer uppgifter om det med kvittoredovisning för socialbidragstagare?
  Jag är frilansjournalist.

 5. Var kan jag läsa om kvittoredovisning i Malmö?

  • ingenstans förutom på min blogg eftersom ingen har tagit upp det, men ingen har tagit upp att man måste redovisa julklappar, dyrare presenter etc heller för den delen. så inom media är intresset för jakten på dem som uppbär ekonomiskt stöd minimalt.

 6. Tycker det är fruktansvärt sorgligt, att Sveriges lagar, EU-konventioner, FN-konventionen, Barnkonventionen mm inte gäller barn, sjuka/de med funktionsnedsättningar, gamla, hemlösa, arbetslösa mm. Korkad jag va, trodde ju givetvis att alla dessa (ovannämnda) lagar mm skulle trygga för dom som har det svårast/mest utsatta. Är du inte barn, sjuk/har funktionsnedsättning, gamla, hemlös, arbetslös mm. Enligt min ekvation är du ju inte i så stort behov av lagar, konventioner mm. Men, men, ekvation va ju inte mitt starka ämne i skolan. Vem vet, regeringen kanske har ändrat sättet att räkna ut ekvationer på också!
  Hade ngn sagt till mig för ca 2 1/2 år sedan, att samhället funkade på det här sättet. Hade jag inte trott på den personen. Idag efter att vår familj blev hemlösa, efter att varit utsatt för mordbrand i juni 2012. Som vi genom ett under överlevde, Då det inträffade på natten och brandvarnarna i hyreshuset inte fungerade. Vet jag att samhället inte finns för en. Innan branden va vi en hel familj, mamma, pappa och 2 barn. Idag ensamstående med 2 barn. Efter branden kontaktade jag Soc, fick en akuttid. Vid första mötet, upplyste dom mig om att jag måste skilja mig från barnens biologiska pappa. Annars kunde jag och barnen inte få ngn hjälp. Där började mitt helvete, och där är jag kvar än idag. Mina 2 barn har NPF-diagnoser, ena har A-typisk autism/ADHD, den andra har Aspberger/ADHD. Även jag har ADHD. Inga intyg mm har dom tagit hänsyn till. Soc omfattas inte av lagar, konventioner mm, dom har egna. Alla säger till mig, du har rättigheter! Nähä, har jag? Jag vet också att jag/vi har rättigheter!!! Vem jag än frågar, vart jag ska vända mig för att få mina/våra rättigheter får jag till svar: kommunen. Rådfrågade t o m en advokat hur jag/vi skulle få våran rätt. Advokaten svarade: socialens skyldighet att hjälpa er. Jag vet!!!! Men det är ju dom jag har problem med! Har jag inte rätt till ngn, som för min talan? Jo, men det kostar enl advokaten från 45-60 000 kr. Har jag inte rätt till rättsstöd mm? Nej, för alla div myndigheter ska ju följa lagar, konventioner mm. Så medborgarna behöver inte ngn som för deras talan…
  Jaha, nu är ju inte verkligheten så, så då är man körd!!!
  Under dessa år, har jag många gånger undrat: vad var meningen med att jag överlevde branden??? Soc har tydligt visat att vi inte har ngt som helst människovärde, vi är endast en belastning. Chefen sa vid ett möte (finns inspelat) då jag hänvisade till barnkonventionen, ”Ja, den där barnkonventionen, den är övergripande skriven. Gäller inte så mkt för Sverige, utan mer för fattigare länder”.
  Ja vad ska man säga? Verkar som, ju högre utbildning el status. Ju lägre IQ, har dom.
  Men, bara att kämpa vidare. Förhoppningsvis vänder det. Hoppas bara det vänder, innan mina barn fått för mkt men av kommunens/samhällets behandling.

  I julas skrev ena sonen önskelista:
  • Fred på jorden
  • Smartare soc
  • Radiostyrd bil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s