Diktarurens fångar i olika skepnader – lögnen – den finns här också

SVT dokumentären ”Diktaturens fångar” får mig att inse att lögnen är det största hotet mot all demokrati och juridisk s.k.  rättvisa. Jag såg filmen och blev inte förbluffad över att intressen som Lundin Oil stöttar massmord på människor. Vilket företag i samma penningmarknaden har inte alltid stöttat utrotning, massmord och falska bevis, brist på insyn mm. Det skedde under början av 70-talet i Sydamerika då var det amerikanskanska intressen som skyddades. Allt under fanbaneret med stjärnorna rättfärdigade kampen  mot den sk kommunismen. Vill minnas att också i Sverige stod man i frontlinjen för hotet mot kommunismen.Idag sker samma sak fast i länder som inte ingår i det amerikanska baneret eller västeuropeiska systemet, utan det är självklart obildade afrikaner vilka använder metoder som vi så aktivt tar avstånd ifrån, men som vi fostrat dem till. Ska jag hårddra, vi fostras till att dyrka pengar och den dyrkan är global.

Låt mig säga, det är samma pengar, makt och samma behov av att förtrycka de små människorna då som nu. Frågan är vad man lärt sig detta. Jag tror inte det fanns i den ursprungliga afrikanska stammen eller stammarna från start. Flera av dem är utbildade inom sk Västeuropeisk anda. Pengarnas makt kontra människorna. Demokrati hos oss i Sverige är något annat än demokrati i de länder som tränats i våra värsta avarter. Jag försvarar inte det som hände i Etiopien eller det som hände de journalister – eller som jag tycker den som stod presidenten närmast. Jag önskar att han får det liv i Sverige vi kan ge honom som internationell hjälte, Som svensk journalist väljer vi våra mål,  jag vill att vi fortsätter med det, men som infödd och en del av systemet har vi inte valt att leva under under täckmantel. Jag önskar att samma vilja till att avslöja oförrätter inom demokratin i Sverige,  skulle vara lika skarpa som Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbyes vilja att avslöja vad som hände i Etiopien.

I filmen reflekterar jag över hur lögnen används som sanning. Och där ser jag tydliga samband med Sverige där vi använder lögnen och ursäkten när inget annat ges. För mig är det ur svenska mått sett psykiskt mord när svensk sociallagstiftning använder lögner för att förneka barn sin rätt till sina föräldrar. Jag drar det så långt att jag säger att de människorna som ljuger och använder lögnen inom rättsapparaten aldrig skulle ha tvekat att ställa upp på lögnen i en diktatur. Man använder sk barnens rätt för sina egna syften för att rättfärdiga sig själva. Diktaturen använder lögnen för att rättfärdiga sitt handlande – vissa tjänstemän använder lögnen på samma sätt.

Väl medveten om all debatt kring detta, tar jag det. För för mig är lögnen lika omöjlig i Diktaturens Etiopien som inom den svenska socialtjänstlagen. Vi har en bra ursäkt i Sverige – vi har ett rättssystem som fungerar (hur länge till) Alliansen vill dra ner på rätten till advokathjälp, vi har en sk demokrati. Nej vi har ingen demokrati i ordets bemärkelse – för den som inte förmår att utnyttja demokratin av olika skäl är chanslös – och lika stor fånge utan att bli dödad som den i de länder vi beskriver som dikaturer.

Men en sak säger jag, Sverigedemokrater, främlingsfientliga grupperingar står högst över listan på det jag avskyr mest. Enda sättet att bekämpa avarterna är att skaffa mer kunskap, utbildning, debatt och frihet,mer kunskap om att skilja mellan lögn och sanning. Det måste gälla alla – också de barn som idag behandlas som fångar utan rättigheter i den svenska Demokratin.

Sedan en hälsning till Alliansen –  vad fan gör ni nu efter denna film för att motverka utvecklingen. ”Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye berättar om skräckfyllda dygn i öknen, skenavrättningar och falska terroranklagelser. De greps innan de hann rapportera om våldet i den stängda delstaten Ogaden. Men den etiopiska regimen lyckades inte tysta dem. Med hjälp av aldrig tidigare visat videomaterial och vittnesmål som smugglats ut ur landet av en högt uppsatt tjänsteman kan hela historien berättas. Om Johan och Martin. Om våldet i Ogaden. Och om diktaturens fångar.” Carl Bildt landets utrikesminister har sin stora del i detta öde, men ingen ställer honom till svars.

Kanske dags att börja rannsaka vad sanning och lögn innebär. Den dag vi respekterar våra egna lagar och vad det innebär – kanske vi också kan kräva att agera mot det som sker i Etiopien. För mig är förtryck oberoende av var det sker samma elände. Att stå på två barrikader nationellt och intenationellt är tufft men jag ska fortsätta slåss. Även om Aftonblandet mfl inte förstår den innersta kärnan av lögnens befrielse för dem som har något att dölja. Det är lätt att tala om det som sker i Etiopien men det som sker i Sverige får aldrig några rubriker.

SR, Aftonbladet, Expressen,  DNSVD SVT, TV4  Alliansfritt Sverige, MetroUNT

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s