Från båtsprit till attraktivt boende

Som tonåringar var vi ofta i Hammarbyhamnen. Det var inte ett område som lämpade sig för unga människor framför allt inte unga tjejer. Till hamnen kom båtar från främst Europa, förutom s.k. laglig last förde båtarna med sig alkohol som såldes till hugade köpare – också vi unga.

 

Själva området med båtarna låg bakom stängsel men det var lätt att ta sig in genom grindarna och eventuella vakter och poliser lärde vi oss att undvika.

 

Flera år senare lämnade jag Stockholm och återvände många år senare och möttes då av en helt annan vy. Den tidigare så mörka och föga sociala platsen hade ersatts av begynnande bebyggelse, Sjöstaden. Nya hus reste sig där industrispåren fört fram godstågen till väntande båtar.

 

Nya hus hade börjat ta form. Hamnen hade restaurerats till ett trevligt promenadstråk, Det växte fram en hel ny stad ur den tidigare så sunkiga industrihamnen.                                                                                                        Ändå var det med visst vemod då man som äldre stockholmare minns vissa områden så tydligt och kunde se det gamla i ljuset av det nya som växte fram.

 

Hammarby Sjöstad var för mig den del som låg närmast Södermalm på norra sidan av Skanstullsbron. En del säger att området omfattas mellan Mårtendal och Sickla Udde, men för mig var Hammarby hamnområdet nere vid Barnängen och Blecktornet.

 

Vad jag inte kunde föreställa mig 1966 var att området skulle bli ett av Stockholms mer attraktiva bostadsområden. Hade stadsplaneraren Albert Lindhagen fått råda 1866 kunde  Sjöstaden varit en motsats till stråket vid Kungsholms Strand där vackra bostäder reser sig med utsikt över Mälaren och Rålambshovsparken.

 

Men inför Sveriges ansökan om OS tog planerna fart på en annan form av Sjöstad, moderna ljusa hus med utsikt över vattnet där det ges utrymme både för solande, badande och strandhugg med båtar.

 

Hammarby Sjöstad ska kanske kunna ses som ett monument över ett OS i Stockholm som inte blev, men ännu hellre som en vacker förnyelse av stadsmiljön där vatten utgör den absolut viktigaste delen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s