Hon mötte bilden av sin våldtäktsman efter 10 år

I tidningarna kunde vi för lite sedan läsa om en familjehemspappa i Västmanland som våldtagit en placerad flicka, men som säger, att hon själv stoppat upp hans spermier i underlivet. Han frias från brottet. Det låter som en otrolig saga att kunna konstruera den förklaringen. Men samtidigt om det skulle vara så, är man lämplig att ha placerade barn om man runkar på toaletten och inte ens gör rent efter sig. Nu ska ärendet upp i Hovrätten och onekligen skall det bli intressant att se om Hovrätten finner det lika troligt.

Det finns anledning att bli orolig över allt fler fall av sexuella övergrepp som underkänns i domstolarna och det ökar inte chansen för den som anmäler att bli trodd. För den som utsätts för övergrepp som barn finns chansen att anmäla detta från det att man fyllt 18 år och tio år framåt. Detta blir intressant då en ung vuxen kvinna, idag 19 år gammal plötsligt såg en bild av den man som våldtog henne när hon var nio år.

Flickan var på väg hem från ett födelsedagskalas och blev jagad av en man som sedan våldförde sig på henne. Eftersom det fanns vissa problem i hemmet vågade inte flickan berätta, men har till en nära person, berättat om psykiskt dåligt mående, rädsla för män, självdestruktivt liv. Efter att ha berättat om det gjorde den unga vuxna en anmälan till polisen Västerås för några veckor sedan.

Hur dåligt hon har mått visar också brev och daganteckningar som lämnats hos den nära vännen. Enligt lagen måste anmälningar utredas men det är Åklagaren som avgör om det går vidare eller läggs ner. Eftersom det här har skett i Västmanland finns det tyvärr risk för att ärendet läggs ner med hänvisning till att flickan knappast kan känna igen gärningsmannen efter så lång tid. Detta då den misstänkte tidigare har liknande anklagelser emot sig som lagts ner av åklagarna i Västmanland.

Men felet som görs i så fall är att man inte inhämtar psykologkunskap kring hur minnet fungerar. Den som blivit utsatt för brott kan visserligen förtränga sinintryck och bilder för att minska smärtan, men i det här fallet där hon levt med ångesten i flera år, har bilden legat kvar. Om en domstol ifrågasätter detta har åldersgränsen 18 år och tio år framåt att anmäla övergrepp ingen funktion. Ytterligare finns anledning för utredning då den misstänkte är tidigare anmäld för övergrepp som lagts ner i sk brist på exakta bevis om var brottet skedde.

Men kan domstolen köpa att en flicka från dessutom ett annat land skulle stoppa upp spermier från sin fosterpappa i underlivet, så kan självklart samma domstol i Västmanland, anse att den flickans minne som jag skriver om inte är tillräckligt för att väcka åtal.


SRAftonbladet, Expressen,  DN,  SVD,  SVT, TV4  Alliansfritt SverigeMetroUNT

3 svar till “Hon mötte bilden av sin våldtäktsman efter 10 år

  1. Berit Emanuelsson

    Det är tamej fan inte klokt!!!Lägg ner hela rättsväsendet,eller döp om det till något annat mer passande namn,för ordet ”rätt”är fullständigt åt helvete!!!

  2. Pastor olsson

    Ja när lagens hantlangare själva ägnar sig åt allehanda snaskerier mot både barn och kvinnor , hur ska det då finnas något som helst skydd för dessa stackare ? Beviset borde ju vara kapten klänning , om jag inte missminner mig helt ? Var det inte en högt uppsatt poliskvinna vars sambo hade både knark,vapen,pengar i överflöd gömda i deras gemensamma båtar hus mm ! Helt utan hennes vetskap naturligtvis ?????? Ja jösses !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s