Myndigheterna avgör socialbidragstagares sexliv

Nu har försäkringskassan  bestämt  vad som är Sambo. Om ni har varsin bostad men bor mer än tre nätter  i veckan tillsammans i en av dem,  anses ni vara Sambo. Sociatjänsten har snävat in begreppet ytterligare för dem gäller högst tre nätter i månaden. Det här är inget problem för dem som inte är beroende av Samhällets insatser men väl för dem som har socialtjänst och ersättning från Försäkringskassan.

Det är märkligt hur samhället styr våra liv. Numer är också vänskap, sexliv och övernattning något som mäts av myndigheterna. Vanliga människor kan givetvis övernatta hos varandra när och hur som helst. Det känns rätt naturligt efter en lördag att man sover över hos varandra i ett förhålland. Ja t.o.m.  att man bor hos varandra till och från olika långa perioder om så är.

Är du beroende av socialhjälp eller Försäkringskassan gäller dock helt andra regler. Jag har en en kamrat som är beroende av ganska mycket hjälp, hennes nära manliga vän bor därför längre tider hos henne. Detta fick Socialtjänsten i en mindre norrländsk stad veta och som genast drog in biståndet samtidigt som Försäkringskassan ifrågasatte bostadsbidraget. Försäkringskassan i Sundsvall som har en riktig rättrådig person har självklart drivit detta till domstol som ett brott, trots att den manlige vännen har en egen bostad.

Det slår mig att jag och Lelle måste varit konsekventa lagöverträdare när han levde. Jag bodde hos honom längre perioder och ibland han hos mig. Alltså var vi Sambo trots att vi var Särbo.

Reglerna som försäkringskassan har är  max 3 nätter i veckan sedan är det kört. Då är vi givetvis ute efter att förskingra och bluffa till oss statens surt förvärvade pengar. Socialtjänsten är hårdare, de godtar bara tre nätter i månaden, det innebär att göra något mer än en helg i månaden är uteslutet.

I praktiken borde det ju innebära att Socialtjänsten kan knacka på en kväll när som helst o kolla om deras bidragstagare har manlig nattgäst eller…

Ett annat exempel är en tjej som delade lägenhet med en killkompis, de betraktades som sambo, trots att de inte hade något förhållande. Däremot är det helt okej om två män/två tjejer bor tillsammans sedan om de har ett förhållande eller ej spelar i sammanhanget ingen roll.

Hur sjukt får kontrollsystemet bli av de människor som redan är utsatta, har det svårt. Det här måste du ta upp Hanne Kjöller om hur det fuskas med boenden och fiffelförhållanden. Listan till människor med psykisk ohälsa som fuskar och är lata, fifflar med assistansstöd etc kan utökas med ovan nämnda grupp. En liten fråga bara, var finns lagen som reglerar detta?

SRAftonbladet, Expressen,  DN,  SVD,  SVT, TV4  Alliansfritt SverigeMetroUNT

10 svar till “Myndigheterna avgör socialbidragstagares sexliv

 1. Det finns en massa fordomar, dels kan inte en kille och en tjej vaa bara vanner……sen sa ska inte homosexuella finnas….sa de ar ju inte sambos. Det ar rent vansinne hur manniskor behandlas idag, respektlost och cyniskt. Och hekst ska val alla sjuka, handikappade och annorlunda manniskor i behov av extra stod sjalvdo….sa att de inte kostar med. Se bara pa hur missbrukare och hemlosa behandlas idag…..

 2. Jag skulle gärna vilja ha källor på den här informationen. 🙂

  • det är berättelser från människor som hört av sig o berättat om hur de kämpar mot myndigheterna i de här frågorna, men kolla Härnösands Kommun bl.a. sedan kommer de kanske inte att erkänna om man ringer

 3. FK:s regler är bara humbug, många gånger har de egna regler och normer men går man efter lagen så står det så här:

  Vad som avses med sambor

  1 § Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.

  När det i en lag eller annan författning talas om sambor eller personer som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden eller används liknande uttryck, avses därmed sambor enligt första stycket.

  Denna lag gäller endast sådana samboförhållanden där ingen av samborna är gift. Lagen gäller sambornas gemensamma bostad och bohag.

  Det som i denna lag sägs om äktenskap gäller också registrerat partnerskap. Lag (2009:261).

  • Ja jag vet vad Sambolagen säger men FK och Socialtjänsten har sina egna regelverk o i ett av fallen driver man det till domstol o tar det som intäcktför att inte betala socialbidrag

 4. Det här var en nyhet som jag hör för första gången. Men egentligen var det bara väntat som nu Sverige har utvecklats. Förmodligen har makthavarna varit på ”studieresa” i England och lärt sig det här för på 90-talet såg jag i svensk TV om hur illa man behandlade ensamstående mammor i England. Var finns de svenska journalisterna som inte tagit fatt i detta? Men journalistkåren verkar snart helt o hållet stå på makthavarnas sida. Och sen undrar jag – varför tala om att man har ”en god vän” som man träffar? Privatlivet behöver man inte alls prata om när man söker bidrag och skulle jag komma i en sådan situation – ja, aldrig att jag skulle vända in o ut på mitt sexliv också. Nä, det har gått för långt i Sverige! På dom som står längst ner på samhällsstegen ska det nagelfaras ini varje minsta vrå och detta samtidigt som en fotbollsspelare tjänar miljoner på att sparka på en liten boll och inte ens kan vinna matchen i Lissabon! Ur led är tiden.

  • tyvärr har människor i beroendeställning inget att säga till om, man tackar o tar emot, bugar o bockar.

 5. Ping: När är man sambo? | skvitts

 6. Det är fullständigt irrelevant om det finns lagar eller ej. Det finns också en lag som kallas LSS, Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Den är fullständigt glasklar, men myndigheterna skiter regelmässigt i den. Och om de förlorar i domstol struntar de i domstolen. Myndigheter avgör uppenbarligen helt på egen hand om en lag ska betraktas som obsolet eller ej. Och så kommer det att vara tills folk ställer till tillräckligt mycket oordning i samhället för att myndigheterna ska tycka att det är jobbigt.

 7. Ping: Socialtjänstens maktfullkomlighet utan insyn o politikerna samtycker | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s