Ersättningsnämnden brister i bemötande och rotar i det mest förbjudna

Ersättningsnämnden avslår mer än 40 procent av alla ansökningar. Det protesteras nu emot från flera håll också forskare och delar av Utredningen om Vanvård. (skrivelse till regeringen o socialutskottet den 13 november). Den 21 november genomför Röster För Barn tillsammans med personer ur Vanvårdsgruppen två aktioner dels utanför Ersättningsnämndens Kansli Birger Jarlsgatan 16 och utanför Riksdagsledamötsingången kl ca 13.30.

Men det är inte bara avslagen som är katastrofala utan också på det sätt de sökande bemöts. Den 30 minter långa/korta tiden är som en minirättegång där 5 jurister/byråkrater med stenansikten utgör makten mot den sökande på andra sidan.  Du ska utan problem kunna lämna ut ditt kön till nämnden för allmän beskådan för att sedan mötas av avslag. Som sökande med minsta känsla av dåligt självförtroende, ångest, rädsla eller någon form av diagnos blir det Myrans kamp Elefanten (men utan att veta utgången). Kan du inte som sökande redogöra för hur många gånger du blev penetrerad, någon stoppade kuken i dig, hur många gånger du fick suga av din fostermamma så uppstår frågetecken. Var det verkligen så, visste ingen. Varför berättade du inte? Glöm Allvarlig art, det är normalt att barn också på 50-talet utsattes för våldtäkt liksom det var normalt att få stryk trots lag om agaförbud.

Tyvär, vi tror du varit utsatt för vanvård men inte tillräckligt för att få ersättning, allvarlig art är inte ens sexuella övergrepp. Skulle en domstol idag döma efter detta skulle vi få ett ramaskri, nu gäller det bara lite äldre vanvårdade, tilltuffsade människor och dem kan vi skita i.

Det som för den tiden var viktigt i lagstiftningen som skolgång, agaförbud, slavarbete nämns inte och lämnas som en bisats i berättelsen. Att människor kan ha svårt att berätta, klä i ord, minnas eller kanske inte alltid vill minnas, är något som Ersättningsnämndens jurister har svårt att sätta sig in i. De vill detaljerna i ditt liv in i minsta vrå. För den som har en diagnos eller har bipolärar problem vilket är vanligt i vår grupp är chansen noll. Människor med funktionshinder har lika lite som andra rätt att ta med sig någon som kan hjälpa dem förtydliga, förklara.

Ersättningsnämndens ledamöter förutsätter att alla är verbala, minnesexakta och gärna vältrar sig i sina våndor. Det är oansvarligt av Regeringen att inte tillåta ombud åtminstone för den grupp som har en funktionsnedsättning, men alla borde ha rätt att ha ett ombud som kan tolka och förklara, det Ersättningsnämndens jurister inte förmår – att kunna kommunicera med människor som varit utsatta för svårigheter och traumatiska barndomsupplevelser.

Jag har tidigare kritiserat möblering o miljö, ett konferensbord som direkt ger signalen – det är vi som har makten – istället för ett runt bord där man sitter tillsamman. Varför inte ljus en blomma eller något annat som skapar trygghet i situationen. Göra Ewerlöf sa till tidningen Etc att folk var glada att det bara varade i 30 minuter och helst kortare. Ja Göran Ewerlöf med det bemötandet den tonen i anlägger förstår jag om människor vill fly bara de kommer in i rummet.

Dessutom tror jag tyvär att många beslut är färdiga när de sökande kommer. Intervjun är bara en uppvisning. Beskeden sägs skall komma om ca en vecka, flera sökanden har fått avslaget i brevlådan dagen efter. Jag funderar på hur man så snabbt kan fatta ett beslut utan att redan gjort upp alltihop i förväg.

Det är en politisk skandal om inte Regeringen gör en översyn eller om inte Oppositionen bryter sin överenskommelse med Alliansen och kräver revidering av lagen om ersättning. Det är en politisk skandal att det parti som påstår sig vilja ha tillbaks regeringsmakten sept 2014, Socialdemokraterna, backar och tiger och låter SD ta över frågan,

Kanske är det så Riksdagens rumsrena partier tänker sig, om SD får driva detta har vi ingen anledning att göra något eftersom vi inte samverkar med SD.  Ni dödar den fråga som berör kanske 10 000 människor och ni tiger ihjäl ansvaret för gruppen efter 1980 och dagens barn. Sveket från de etablerade politikerna, Regeringen är flagrant och kränkande mot den grupp som fått bära sin barndomssorg hela livet.

SR, Aftonbladet, Expressen,  DN,  SVD,  SVT, TV4  Alliansfritt SverigeMetroUNT

Följ Röster För Barn på Newdesk

Äldre bloggar på temat: Därför svek Maria Larsson, Maria Larssons blåsning 

16 svar till “Ersättningsnämnden brister i bemötande och rotar i det mest förbjudna

 1. Berit Emanuelsson

  Håller med dig Anne,skandalöst!

 2. Skandal! Kredd till dig som orkar fortsätta kampen!

 3. har varit i sthlm. på intervju.det bidde inte ens en tumme.inget intresse kunde skönjas.pinsamt bara.tror du på ytterligare en utredning eller är det ristat i sten ?

  • Jag tycker du skall söka om o försöka få fram fler detaljer, ju fler som söker om dess bättre. Du kan också begära i samband med detta att du vill träffa nämnden igen. Har du tur är det en annan konstellation när du kommer då. Ge inte upp o om du kommer tillbaks för att träffa dem…ha någon med dig.

  • Jag tror inte det är lönt att söka igen om du inte har mer faktauppgifter som nämnden inte tidigare tagit del av. Nackdelen med att söka igen är att du hålls kvar i hoppet om ev. ersättning/upprättelse och kommer kanske inte vidare i livet. Går du vidare utan att överklaga beslutet, så har du tagit ställning och övertygat dig själv om att jag skiter i det här nu och då är du en bit på väg!

 4. Hejsan,
  Jag fick nyss mitt avslag från Ersättningsnämnden,
  Det känns som om Jag blivit volltagagen igen, fyfaan så förnedrande och ledsen jag känner mig.

  • Hej gumman jag beklagar. När du har lust o ork hör av dig till mig kan vi prata. Jag vill också att du söker om.

 5. Hej Anne! Jag vill också ge dig kred för att du orkar skriva o bry dig om det här eländet ”upprättelse”. Nej, jag har också fått avslag och det kändes som en ny förnedring av mig. Under hela min uppväxt har jag försökt glömma bort detaljerna – som nu Ersättningsnämnden vill ha – och mödosamt skapat mig ett LIV. Då ska jag helt plötsligt återuppliva hemskheterna och vända in o ut på mig själv inför en främmande skara människor i denna nämnd. Samma dag som jag var på ”förhör” hos dessa empatibefriade ledamöter i Ersättningsnämnden, samma dag var beslutet undertecknat om att jag fått avslag. Håller med dig Anne om att besluten redan är tagna, långt innan man kommer dit för detta förhör. Fy fan! Detta ÄR enbart ett spel för gallerierna. En fasad som politikerna kan gömma sig bakom men en fasad som är dyrköpt för de människor som drabbas. Huvudsyftet är att spara pengar till staten men vi får hoppas i alla fall att ledamöterna som sitter där och leker med människors liv åtminstone betalar bra i inkomstskatt på sina höga arvoden. Det är dit dessa ersättningspengar kommer att gå till allra största delen. Vi får se när summan av kardemumman är uträknad om ett par år. Den här vanvårdsersättningen kommer i framtiden att visa att det är en lika stor RÄTTSSKANDAL som den här om Tomas Qvick. Den som lever får se …osv.

 6. Alla vet om att sexuella övergrepp är man bland det värsta en människa kan bli utsatt för. Av den orsaken i en förhandling, så är det ingen konst, om samvete saknas och klirret i kassan hägrar, att säga ”jag har blivit sexuellt utnyttjad”! Det har tyvärr hänt i samhället att någon känt sig försmådd och velat hämnas och då använt detta slagträ ”sexuella övergrepp” för att sätta dit någon. Jag tror helt enkelt att det är så att ersättningsnämnden misstror den sökandes sanningshalt, då han/hon säger sig blivit utsatt för sexuella övergrepp. Den egna berättelsen/skrivelsen till ersättningsnämnden kan i värsta fall vara en roman eller i bästa fall en faktaberättelse, sett ur ersättningsnämndens perspektiv. Hur skall man säkerställa ersättning till den som blivit vanvårdad om det bygger på att en nämnd tar beslut om detta? Visst ser man på det krasst, så kan en ”bra författare” med kriteriet uppfyllt om att ha varit på barn- eller fosterhem, lätt få ihop en gråtmild version av sin barndom. Det enda raka vore att ge alla som varit omhändertagna för samhällsvård ersättning och det är svårt i de flesta fall, för att inte säga omöjligt att bevisa vanvård.

 7. Är det lönt att söka om när man fått avslag? Även om man inte har något nytt att berätta?

 8. Ping: Socialtjänstens maktfullkomlighet utan insyn o politikerna samtycker | RosenRasande

 9. Jag har också varit på intervjun men känner inte igen det du skriver om att nämndemännen skulle ha stenansikten eller ha dåligt bemötande. Tvärt om blev jag bra bemött redan från det att vakten kom och hämtade mig och jag kände mig också trodd av dom fem som frågade ut mig. Tyckte dom gav ett sympatiskt och empatiskt intryck. Självklart var det fruktansvärt jobbigt och nervöst men när jag gick därifrån så kändes det ganska bra även om jag trodde att jag skulle få avslag. Jag var så säker på att få ett nej så jag hade inte bråttom med att hämta ut svaret på posten. Men jag fick lyckligtvis ett ja vilket jag självklart är glad för. Jag lider med dom som fått ett nej för jag kan tänka mig vilket knivhugg det ska kännas som, igen…..
  Hoppas ni som fått ett nej orkar överklaga och ni som inte sökt av rädsla för att få ett nej, tycker jag ni ska ansöka och försöka i alla fall.
  Lycka till och kram på er där ute ❤

  • skönt att du kände dig väl bemött men många har upplevt motsatsen o det måste vi också respektera. Grattis till att du fick pengar.

 10. KN Tack Anne, vill bara säga att det var inte min meningen att misstro dom som inte fått samma bemötande som jag upplevde.

 11. Camilla Svanström

  Hej, Var på min intervju den 1 April och jag fick gruppen stenansikten, jag var 6 år då min 2 år yngre bror och jag placerades o fosterhemmet från helvetet, misshandel, sexuella övergrepp, inlåsta i potatiskällare…

  Denna placering var 1 år och den 8 i raden av placeringar för mig, nämnden kommer avslå min ansökan, det kändes i luften, nu rullar ångesten på..varför berättade jag, varför lät jag mig luras att tro …

  Frågor som ” Hur länge blev ni inlåsta ”..jag var 6 min bror 4 och vi tog inte tiden, ”var din bror närvarande när du blev utsatt för sexuella övergrepp?” .. jag vet inte jag tror det, ” Hur många ggr slog hon dig och hur ofta”…räknade inte men daglig dags.

  Ovärdigt, oempatiskt och på 30-40 min förmedla intima detaljer jag aldrig yppat förr…mina minnen är som små korta filmer, diabilder och jag saknar sammanhang, jag var 6 år….

  Det verkar vara antalet liter blod, antal slag, antal fingrar i kroppen som räknas, har man inte tänkt fel då? de facto att soc aldrig var där och inte brydde sig, skrev i pappren ”Det tycks som barnen har det bra” tror fan det dom frågade ju inte oss, att soc inte skyddade oss, det borde väl vara det som ska viktas.

  Väntar på besked/avslag…deras indignation var tydlig, men åh vad glad jag är för Vakten fina pojken med hästsvansen som tog e mot, som log och förstod och som följde mig ut med tröstande ord….

  Trots allt är jag glad att jag tog detta steg FÖR mig, pengarna är sekundära mina missbruk och själv skade beteende har redan satt mig i skiten, 250 00:- räcker inte en meter…en ursäkt, ett övertagande av skammen skulden och ansvaret skulle räcka så mycket längre.

  Ta hand om er….låt ingen få er att tro att era minnen inte duger.

  Camilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s