I Socialnämndens fångenskap föds rasismen

Nu har jag skrivit brev till @Stefan Löfven, ni vet partiledaren som var fosterbarn. En av oss många som inte växte upp i vår egen familj. Insåg efter att ha studerat socialdemokraternas sida att Stefan inte är nåbar med mail. Det sitter sk gatekeepers o vaktar, alltså mailen skall dit först för att i bästa fall hamna hos ev landets blivande Statsminister. Det slog mig en tanke att kanske han som också kunde ha stått i kön och sökt ersättning för vanvård  skall ha större förståelse för vår fråga än alla de som vant sig med livet i Riksdagen.

Jag tänkte att han kanske har något kvar i minnet av hur det kunde varit men inte blev just för honom. Nåväl brevet finns men knappast möjligheten av att han läser – vad den minst betydelsefulla valgruppen känner eller tycker.

Såg att min blogg om  ”Vem har köpt klänningen – socialbidragstagare får inte ta emot julklappar” fått ett uppsving. 4019 visningar och 3 275 läsningar på en dag. Det var rätt länge sedan den skrevs, men helt klart den blir mer aktuell ju närmare julen vi kommer. Låt ingen sätta in julklappspengar på ert konto om ni försörjningsstöd. Då dras det av nästa gång ni söker ersättning. Det är en grym värld vi lever i. Undrar ibland om socialtjänstens bemötande handlar om att avskräcka människor ifrån att be om hjälp. För det finns väl en gräns för vad människor vill utsätta sig för – för att bocka och tacka underdånigt för att de får äta billig mat och bo kvar i sin bostad också över julen.

Jag tänkte mig att socialtjänst skulle kunna vara en tomte till jul, en oförutsägbar sådan som plötsligt såg till att de sk grundläggande behoven kunde utökas med en extra summa. En summa att köpa julklappar för, göra något skoj med barnen. Ge sig själv en liten guldkant. Men nej, i Stockholm denna borgligt styrda stad lär det inte uppstå. Här satsas allt på medelklass och dem som har. Ni andra klara er bäst ni vill.

Hörde en som sa jag går hellre på gatan och fnaskar än ber om socialhjälp. Ja det är inte förbjudet, och förbudet mot att köpa sex går att klara sig undan. Så i spåren av ett allt kallare klimat är förnedringen större i att söka socialhjälp än att gå på gatan.

Hörde idag att om man har betalningsanmärkningar får man inte laga tänder på folktandvården. Ja alltså betala i efterskott. Ett tandläkarbesök skall betalas kontant och den som inga pengar har  får utan tänder vara… Vi behöver inte gissa vilken grupp det drabbar.

Inför valet 2014 har landets opposition vänt sig till medelklassen och tänkt att om de får lite dåligt samvete över hur illa det är kanske de röstar för en ny regering. Sedan kan lite av guldet svämma över till Kalle på Parkbänken, ensammamman med halvtidsjobb och ständiga ekonomiska problem. Det kanske till och med droppar lite på en och annan utesovare vem vet. Glöm då inte att bocka o buga för smulorna.

Det märkliga med fattigdom är att det skapar undergrupper. Tiggande romer är just nu det som är värre än att vara socialt utslagen svensk. Romerna sitter där med sin kopp o tigger och bufflar sig in på härbärgerna. Det ser man ju att om vi slängde ut dem skulle den svenska gatueliten få plats. För det kan ju inte vara så att det är brist på platser generellt och att med en generösare härbärgespolitik kanske till och med en rom få plats. Men den här graderingen har alltid funnits, det märkliga är att i Tyskland ledde det till att en hel etnisk grupp höll på att försvinna. Ja även Romer och Zigenare. Den arbetslösa tyska arbetarklassen fick lära sig att judarna var problemet, blev man bara av med dem skulle allt bli frid och fröjd.

I Sverige har vi lärt oss att muslimer är det stora hotet mot oss. Blir vi bara av med dem blir allt frid och fröjd. Det är lite katten på råttan, råttan på repet. I fattigdom och bristande social jämlikhet frodas rasismen och fördomarna fullt ut. Och SD som för att putsa ytan säger att ja men inte de som sköter sig, de som jobbar och är som vi, dem har vi inget emot. SD:s syster/broderpartier i Europa värvar judar för att bekämpa muslimerna. Undrar om dem som låter sig värvas tänker på att det var så det började en gång också för dem. Norska Framstegspartiet (Fremskrittspartiet) sa hos Skavlan att de har många muslimer som är medlemmar och att man alls inte är rasistiskt. Man vill bara ha lite kontroll – vilket innebär de mest användbara i det norska samhället.

Nej i regeringsställning går det väl inte an att vädra de värsta avarterna, skall bli intressant att se när SD blir så stora att de kan börja ställa krav. Jag hoppas att den dagen aldrig kommer. Men om de inser vilken fin väljarbas de har bland uteliggare, besvikna människor inom Vanvården och andra socialt marginaliserade så har de snart precis vad de vill – vågmästarroll i Riksdagen.

Men nu börjar det likna en mardröm i vaket tillstånd, så nu blir det godnatt. Med mig tar jag Axel min fyrbente kompis sedan snart 10 år. Föresten tänk om man kunde byta ut lite happypillsrecept mot en hund, ja jag menar sköra människor med psykosocial ohälsa skulle kunna ha en hund. Få en av socialtjänsten 🙂 De skulle mötas av en glad fyrbening varje morgon och de skulle alltid känna att åtminstone hunden tycker om dem.

SR, Aftonbladet, Expressen,  DN,  SVD,  SVT, TV4  Alliansfritt SverigeMetroUNT

Följ Röster För Barn på Newdesk

7 svar till “I Socialnämndens fångenskap föds rasismen

 1. Så här får det inte gå till längre i Sverige.
  Vi alla människor måste ta bort dom sitter i Riksdagen , och fattar beslut om avslag till alla oss ,som blivit från början lovade att få ersättning för all förnedring som vi utsatts för i vårt liv med övergrepp och förnedring på alla fosterhem och instituten, hemmiljön.
  Nu känner man ju sig som att Regeringen gjort grov våldtäkt och kränkt hela mitt liv, ännu en gång. Jag tolkar nu Sveriges lagar som att det är helt okej att våldta och förnedra barn och vuxna. Vi behöver inga lagar i Sverige, för dom hålls ju inte och har häller aldrig gjort det heller. Det här kommer nu att få konsekvenser för alla som glänser i Partierna. Fyfaan för er alla lögnare.

 2. Den som inga pengar har kan också bli utan medicin…

  Det går till så att den som har betalningsanmärkningar kan förvägras kredit hos Apoteket eller annan läkemedelsförsäljare. Personen ifråga får då betala kontant eller avstå från sin medicin om den ej har pengar.

 3. Det är bara att påstå att man är så kallad papperslös så löser det ekonomiska sig. Då är sjukvård och tandvård nästintill gratis (50 kr). Det samma gäller medicinerna.

  • den kommentaren är dålig, jag tycker om att ställa grupper mot varandra. Behåll de rasistiska tankarna för dig själv

 4. Björn Rosenlund

  Herre gud Människa, hur fick du ihopa detta med SD, bara cvi blir av med dem så blir allt bra? Sancta simplicitas

  • nej allt blir inte löst men betydligt mindre problem eftersom SD är det stora hindret ifrån att få andra partier att ta upp de frågor som berör de frågor som jag engagerar mig i

 5. Efter drygt 2 års avslag på specialisttandvård erhöll jag bifall efter ett reportage av en journalist i en morgontidning. När jag sedan önskade vårda ”det dyrbara” hos en tandhygienist (ca 750 kr) så blev det avslag. Räkningen hamnade hos KFM, och vidare tandvård hos Folktandvården förbjöds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s