En Rapps kamp mot svenska staten

Så har det startat. Sofia Rapp Johanssons och systerns kamp mot Svenska Staten. Nu har de stämt Sveariket Sverige för den vanvård de utsattes för 1980 till 1997. Ett stort steg som tagit drygt 3 år att förbereda. I dag den 19 november mötte de med sin advokat Jens Victor Palm sin motståndare JK David Löfgren som direkt började med att säga att syskonen om de fått söka ersättning för vanvård varit självklara för ersättning.

Men det är just det det handlar om. Vanvårdade efter 1980 får inte söka, och motiven är märkliga och ingen inte ens  Mårten Schultz, som är professor i civilrätt. Landets barnminister hänvisar till att ärendena är möjliga att driva rättsligt och att det är osäkert med preskriptionstiden. Mig veterligt är det väl bara mord som aldrig preskriberas, i övrigt är tio år maxgräns.

Talan mot Staten är inte enkelt, för det är inte de enskila gärningsmännens brott mot systrarna som det handlar om utan just Statens Bristande Ansvar när de var placerade. JK tyckte dock inte att det var statens ansvar, utan snarare den kommun som hade hand om det hela. Men Rapps advokat menade att Staten har det övergripande ansvaret för alla barn och hänvisade till att själva brotten var preskriberade.

Vilka ben har man då att stå på! Jens Victor Palm säger att det första är, att barnen varit utsatta för vanvård när Staten hade ansvaret och det är emot Europakonventionen. Det andra är den nuvarande lagen är diskriminerande eftersom den begränsar rätt för vissa (1980-) att söka och det tredje är att alla har rätt till en rättslig prövning.

Både Sofia Rapp och Jens Victor Palm hänvisade också till att barn idag som utsätts för kränkande hantering måste ha rätt till skadestånd. Barn är i praktiken rättslösa. Sofia Rapp säger att driva den här processen är inte bara dyrt utan oerhört smärtsamt, men kan det förändra villkoren för barn idag och alla från 1980 är det värt insatsen.

Det har varit mycket kritik mot att driva en vanvårdsfråga juridiskt, motsidan menar att det är en politisk fråga. Men Barnminister Maria Larsson har klart deklarerat att det inte finns inom planeringen för hennes politik och oppositionen tiger som muren. Jag kan också förstå den juridiska aspekten, för det är kostsamt och det är ett vågspel på 50/50. För även om man vinner i första instans kommer Svenska Staten att överklaga. Landet Sverige är rädd för att om det här skulle vinna,  skulle raden av människor med liknande historier börja ställa krav på ersättning.

Aldrig mer vanvård, aldrig mer utsatta barn. Det är vad Regeringen hävdar att de jobbar för. Det pågår utredningar om LVU, Barnröster kommer till tals och tycker till. Det är väldigt oppurtunt att använda barns rättigheter. Men de lagar och de regler som Maria Larsson medverkar till spelar ingen roll då ingen kommun behöver följa lagarna. Hörde från annat håll att vissa kommuner får otroligt många anmärkningar från IVO utan att det förändrar något.

Nej det kostar ju inget att bryta mot lagar som berör barn – ja jag menar från Samhällets Sida. Den dag en kommun tvingas betala en halv miljon till ett barn som misskötts i kommunens vård, den dagen kommer det också ändringa. Man kan till och med låta barn dö under tiden som samhället ansvarar för dem utan att något händer. Detta är bl.a ett viktigt skäl till varför Sofia och Hannas kamp mot staten är så viktig. Rättegången kommer troligen att börja hösten 2014.

Varför genomför ni den här processen?                                                           Jag vill dels få igång en debatt i samhället hur det ser ut och sen vill jag också att kommunerna och politikerna ska ta det här på allvar med vanvård och omhändertagande av barn. Det är hela grejen. Jag vill att kommunerna ska bli skadeståndskyldiga när ett omhändertagande går fel , säger Sofia Rapp Johansson.

SVT Gävleborg

SR, Aftonbladet, Expressen,  DN,  SVD,  SVT, TV4  Alliansfritt SverigeMetroUNT

2 svar till “En Rapps kamp mot svenska staten

  1. Hur ska vi ersätta de hundratusentals flickor som idag tvingas växa upp med en medeltida hederskultur och stat/kommun ingriper inte ?

    • Det är ömmande fall o jag avskyr att detta får fortgå. Men jag kan inte strida från alla håll. Trots allt de här barnen som jag o vi jobbar för gamla som unga är dem som samhället tagit/tar om hand för att de ska få ett bättre liv. Får man inte det utan utsätts för felaktiga insatser, kränkningar etc ska man ha rätt till upprättelse ekonomisk sådan också. Jag ställer inga grupper mot varandra, o dem som kämpar mot hedersrelaterat våld gör en otrolig insats som har allt mitt stöd. Men det finns också grupper som är engagerade o gör bra jobb där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s