Regeringen vill inte betala för vanvården

Nej vi ska inte göra någon översyn av ersättningslagen för vanvårdsgruppen, säger Maria Larsson till bl.a. TV4. Maria Larsson anser tvärtemot alla andra, brukare och experter att lagen fungerar bra. Nej vem trodde väl att Maria Larssons hastigt ihopsnickrade lag skulle kunna utsättas för kritik eller ändringar. En förbättring skulle innebära att fler fick ersättning. Benny Jacobsson,  ordförande för Styvbarnen säger att ERN följer lagen.

Sällan har vi haft en så svag och tandlös minister som Maria Larsson mig veterligt. Det mesta av det som kallas förbättringar är hastiga och dåliga lapptäcken som skapar än mer förvirring. Om jag håller mig till  en detalj i ersättningslagen så avslår ERN alla ansökningar där barn utsatts för bestraffning av något slag, detta trots att det står i den då gällande lagstiftningen att barn på Institutioner fick vare sig agas eller straffas. I slutet av 1940 talet utsträcktes lagen att gälla också barn i fosterhem. Men ersättningsnämndens Göran Ewerlöf inte spelar någon roll. På den tiden slog man barn punkt slut.

Den allvarliga arten är ett intressant juridiskt spörsmål där juristerna i ERN lagt ribban och så pass högt att Sveriges Regering inte ska behöva betala ut så mycket pengar. Det gäller helt klart att prioritera utgifterna, skattesänkningar är viktigare än att återupprätta fd utsatta barns heder. En källa inom departementet säger rent att det handlar om pengar. När man inte kunde avslå ersättningskraven, gällde det att hitta en annan lösning. Att skala bort så mycket som möjligt för att minska antalet utbetalningar till Styv- och vanvårdsbarn. Merparten av Kerstin Wigzells förslag hamnade i papperskorgen

Därmed blir SDs inbjudan av 12 organisationer vilka jag bara kan utröna fyra,  om att beloppen skall ökas och att ersättningen skall se ut som i Norge patetiskt. Diffrentierade ersättningar, detta skulle motivera staten att betala ut mer säger Peter Lindberg, Vanvårdad och Bortglömd och SD.Hur naiv får man vara blir min fråga, Staten har inget intresse att ersätta medborgare för oförätter. Diffrentierad eller ej. Lek med tanken att Peter Lindberg som vill ha närmare en miljon för sitt lidande, bara skulle ha fått 10 000 medan en annan fick en kvarts miljon. Hur skulle den debatten ha sett ut.

Också Samhällets Styvbarn har nu gjort en pudel och säger att man var för differentierad ersättning. Vilket inte stämmer.

250 000 kronor är mycket pengar för den enskilde men otroligt lite i den totala statsbudgeten. Inga pengar i världen kan betala tillbaka en stulen barndom, men lite pengar kan från Statens sida visa att man menar allvar med upprättelse o ursäkt och att det självklart skall omfatta efter 1980 och barn idag.

När Maria Larsson svävar kring 1980-frågan märks det att hon har papper från regeringen i bakhuvudet. Utan att veta vad hon pratar om tar hon upp att efter 1980 blir det svårare med Preskriptionstiden. Maria Larsson har aldrig fått en följdfråga om att förklara detta, vilket hon skall vara tacksam för att journalisterna inte heller förstår. För en följdfråga skulle ställa till besvär i hennes resonemang. Tiderna för preskription kommer här:

Sexuellt tvång mot barn preskriberas efter 5 år.                                                                  Köp av sexuell tjänst av barn: preskriberas efter 5 år.                                               Våldtäkt mot barn: preskriberas efter 10 år.                                                                           Grov våldtäkt mot barn: preskriberas efter 15 år.                                                            Sexuella övegrepp i barndomen kan tas upp i vuxen ålder 18 år och 10 år framåt.                                                                                                                             Barnmisshandel preskriptionstid direkt efter att brottet begåtts, det gäller även grov misshandel och misshandel mot mycket små barn.
Övriga prekriptionstider                                                                                                               Ringa misshandel: Preskriberas efter 2 år.                                                               Misshandel av normalgraden: Preskriberas efter 5 år.                                                         Grov fridskränkning: Preskriberas efter 10 år.

Sedan kan vem som helst med kunskap  i plus  och minusmatte räkna om man omfattas av något av fallen. När Maria Larsson talar om rättsprocess är hon ute på halt vatten och bör kanske låta hennes skickliga jurister uttala sig om detta. Efter preskriptionstiden handlar det inte om brottet utan om Samhällets Bristande Ansvar.

Hederlig – uttrycker inte den svenska regeringen, Alliansen har ingen Heder. Inte mot gruppen som utsatts för vanvård, inte för dem efter 1980 och inte för dagens barn. Ingen minister  mer än Maria Larsson har skickats fram i de här frågorna – regeringens svagaste kort. Jämför med hur många som lyfts fram för att tala om skattesänkningar, utförsäljning, privatisering och skolfrågan etc. Undantaget var Fredrik Reinfeldt när avslaget kom 2011 och det enbart för att Maria Larsson inte hunnit hem till Stockholm.

Det regeringen oroar sig för,  är att om de tvingas betala ut pengar till den här gruppen kanske de måste betala andra försyndelser också. Genom att snäva in begreppen ges en tydligt signal till den som vill söka – passa dig noga din chans att få ersättning är minimal.

De enda som skulle kunna tvinga Regeringen att ändra sig är en samlad opposition och där skulle troligen inte SD rösta för Alliansen för då skulle de svika den grupp som den 29 nov bjudits in för att diskutera ersättningsfrågan. Men forfarande kvarstår knäckfrågan: VAD LOVADE OPPOSITIONEN I UTBYTE MOT LAGEN OM ERSÄTTNING. HUR SÅG DET AVTALET UT. Det vet bara Oppositionen och den tiger.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

4 svar till “Regeringen vill inte betala för vanvården

 1. Din analys är ju glasklar Anne. Direktiven från staten till ERN var att spara så mycket som möjligt. Därför skrivningen ”allvarlig art”. Någonstans försökte man tro att det verkligen fanns en uppriktighet i UPPRÄTTELSEN, att man verkligen ville något gott för oss som drabbades av samhällets ”vård” men vid det här laget så ser man kristallklart att allt bara är fejk och bedrägerier från statens sida. Oppositionen tiger still. Jag undrar också vad dom fick i utbyte mot detta falskspel. Det hela är en cynisk och ovärdig process för ett land som Sverige, ett land som säger sig värna människovärdet i alla möjliga olika sammanhang.
  Nu är situationen än värre för oss som utgör spelbrickans pjäser. Åter igen får vi uppleva FÖRNEDRINGEN. Åter igen får vi erfara att vi inget är värda i statens ögon. Det är OK att skita i oss igen. Vi betyder inget i sammanhanget för valresultatet nästa år. Vi är ingen grupp man behöver bry sig om. Det enda som återstår är att säga: Vet hut! Vet hut ni i Sveriges riksdag och regering som tillåter detta!

 2. Är så dubbel inför detta. Vi är i historia, som borde få återupprättelse. Detta samtidigt som allt för få engagerar sig i de övergrepp som pågår nu. Denna lukurativa HVB och familjehems-INDUSTRI. Det är så oerhört stora summor som systemet omsätter. Dessutom finns snart inte en enda duglig förälder.
  ETT TACK TILL DAVID EBERHART, psykiatrikern som säger, våga säg ifrån, samt den tidigare debatten om de infantila föräldrarna.

  Det är svårt, löften har utgetts, men tillslut kanske det kan vara bäst att låta det vila, till förmån för de nu drabbade? Klarar engagemandet både dåtid och nutid? Är det risk att nutidens dåligt behandlade barn får stå tillbaks i det lilla utrymme (tyvärr) media ger?

  Inget svar, bara en reflektion. Rädda det som fortfarande räddas kan. Fokus.
  Hoppas ingen anser detta försvarar regeringens agerande.

 3. Hej, omfattas inte själv av vanvården inom myndigheterna, var bara nyfiken hur det hade gått för er. Ser att det gått trögt för många. Så orättvist mot er övriga…hade hoppats på att ni alla skulle fått upprättelse. Om inte annat, så i alla fall för den inre friden…att bli trodd!

 4. Skyll inte allt på Alliansen, för jag kommer ihåg när S styrde landet och hur det gick till då. Utredningar var mottot, ”..regeringen skall tillsätta en utredning, bla, bla, bla…”. Utredningar på utredningar tillsattes, samtidigt med detta pågick ett mygel där ideologin sattes på undantag. Vem minns inte alla skandaler under S tid! Allting på den tiden då S styrde var långbänkar och utredningarna glömdes bort och det blev ingenting av ingenting. Vi får faktiskt tacka Alliansen för att de drog igång detta om ersättning till de vanvårdade, men det är lätt ”att glömma” bort detta faktum. För om S hade haft detta i sin hand, så skulle de av rättviseskäl lagt ner allt vad ersättning hette till de vanvårdade, av skäl att svårigheten att få till en rättvisa i det hela. Nu finns det i alla fall hopp för oss vanvårdade, även om alla inte får ersättning, men vem hade egentligen trott det? Gränsen sattes till åren mellan 1920 till 1980 som skulle omfattas av rätten till ersättning, vilket kan ifrågasättas. Någonstans så måste en gräns sättas, likadant är det med pensionerna, studielån, bostadsbidrag, socialbidrag etc.. Jag är i alla fall nöjd med att vår stulna barndom har granskats och kommit upp till ytan och sedan är det svårt, om inte omöjligt att få en total rättvisa i detta, men vem hade egentligen trott det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s