Vi äger inte våra barn…nej men

I GP skrivs en ledare om barns rättigheter och Maria Larssons tillkortakommanden som Barnminister. Jag instämmer i mycket av det inte minst delen om Maria Larsson som lyckas konstruera sk lagar utan krav på att de följs. Det finns ingen lagstiftning i Sverige som har så lite förpliktelser som s.k barnrättslagar. Socialtjänsten kan bryta mot alla lagar rörande barn utan att de får någon som helst konsekvens.

Socialtjänsten kan ljuga obehindrat, konstruera egna inlagor som aldrig kan kontrolleras och hela tiden använda uttrycket ”för barnets bästa”. IVO som utövar tillsyn av bla kommunernas socialtjänst har blivit ett myndigheternas förlängda arm.

Men GP skriver ”Hur illa en förälder än skött sig kan han eller hon tillåtas att på avstånd fortsätta styra och ställa i sina barns liv. Den rättighet som ursprungligen var menad att garantera LVU:ade barn kontinuerlig kontakt med sina biologiska föräldrar, har i dag snarast blivit en skyldighet.     Oavsett hur dåligt ett barn mår av att träffa sin mamma eller pappa är det sällan möjligt att säga nej. Fosterföräldrarna i sin tur, vilka ofta är de som känner långtidsplacerade barn allra bäst, står helt maktlösa inför myndigheterna. De är inte part i målet och kan om de uppfattas motarbeta socialtjänstens planer sägas upp utan förvarning.”

Nej så är det inte alls. Ja barn tvingas umgås med föräldrar de inte vill träffa. Domstolarna dömer till egen vårdnad till en förälder som inte barnet vill vara hos eller ens knappt känner. Barnets ord eller uppfattning noteras men man skiter fullständigt i barnets uppfattning o önskan.

Men i väldigt många fall där barn är placerade och där familjen inte är destruktiv hindras och förbjuds barn att träffa sina föräldrar. I bästa fall godkäns umgänge någon timme i månaden under övervakning där socialtjänsten bestämmer villkoren för barnens umgänge, vad som får sägas, göras. Ett litet fel ord som att en förälder säger att man längtar efter sitt barn, kan innebära besöksförbud i flera månader.

Problemet som Eva i Mark Kommun och jag tar upp är bristen på helhetssyn, ramar och regelverk som ser lika ut för alla. Men där framför allt barn utan påverkan har rätt att säga sin åsikt och bli lyssnad till. Tillgänglig forskning i England och Sverige när det gäller placerade barn visar att barn som har kontakt med sina biologiska familjer klarar en placering i familjehem bättre än andra placerade barn. Den forskningen når dock aldrig ut till fotfolket på socialkontoren där man jobbar som om de inte fanns någon annan evidens än deras egna personliga uppfattning. Vare sig jag eller Eva är emot omhändertaganden av barn, vi är inte emot att barn får bo kvar hemma. Vad vi vänder oss emot är bristen på kunskap, utbildning, normer och regelverk som fungerar lika över hela landet.

Vi vänder oss emot att man kan bryta mot en lag inom socialtjänsten utan att det kostar ett enda dugg – och just därför att det är barn det handlar om. De vet inte sina rättigheter. De har inga röster som för deras talan. De är i händerna på godtyckliga vuxna vare sig det är föräldrar eller socialtjänst/nämnd. Från Röster för Barn kräver vi att alla omhändertagna barn ska ha ett juridiskt ombud som för deras talan och följer deras ärenden också när de är placerade. Ett ombud som inte valts av socialtjänsten utan som tillsätts via domstolarna. Vi kräver att Förvaltningsdomstolarna skall ha specialinriktning på barn med en särskild del av domstolen som bara jobbar med barnrättsfrågorna.

Först när Maria Larsson (KD) inser att 1/det måste kosta att göra fel mot barn, 2/barns rättigheter skyddas inte av socialtjänsten 3/det behövs ett enhetligt system när det gäller omhändertaganden av barn. 4/det behövs insatser för biologiska familjer att få hjälp att kunna bli föräldrar.

RFHL (Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling) Stockholm har beviljats projektpengar från Arvsfonden för att jobba med ett projekt där vårt mål är att minska antalet omhändertagna barn. Det kallar jag barnperspektiv. Om detta skall jag återkomma till.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

Ett svar till “Vi äger inte våra barn…nej men

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s