Barn som dör under en placering-nytt dödsfall i Västerås

”Grannen och familjehemsföräldern hittade barnet livlöst i sängen och ringde då efter ambulans. På plats konstaterade ambulanspersonalen att barnet hade dött. Nu ska händelsen utredas för att se vad som har hänt.” Detta kunde vi läsa på Radio Västmanlands hemsida idag. Med andra ord ytterligare ett barn som avlider i familjehemmet.

2012 20 april skrev jag om Donia 16 år som dog av lunginflamation i Simrishamns kommun. Samma kommun som Gudrun Schyman representerar i Fullmäktige för FI. I VLT kan man läsa följande vilket aldrig gjordes i Doniafallet:  ”En granne till familjehemmet tog kontakt med socialtjänsten efter att familjehemsföräldern kommit till grannen och varit mycket upprörd och ledsen. Barnet hade hittats ”livlöst, kallt och blåfärgat” i sin säng. Två ambulanser tillkallades, en för barnet och en till familjehemmet. Ambulanspersonalen kunde på plats konstatera att barnet avlidit. Polisen kontaktas angående det inträffade. Sjukhuset i Västerås ordnade ett kristeam för samtliga parter. En handläggare tog kontakt med barnets biologiska mamma och vårdnadshavare, en annan handläggare mötte upp på familjehemmet. Händelsen har lex Sarahanmälts. En utredning ska visa på omständigheterna till det inträffade dödsfallet.

Två kända dödsfall under 2 år där barn som tagits om hand för ett sk bättre liv dör. Omhändertaganden av barn brukar handla om fara för barnets liv och hälsa” helt klart är risken är lika stor eller kanske större att avlida i ett familjehem eller under en HVB placering. Socialtjänsten i Västerås anmäler dödsfallet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vilket de knappast kommer undan då en granne var med och upptäckte det döda barnet. Så tro inte att det var av omtanke  om barnet eller barnets förälder. Hade det bara varit familjehemmet inblandat hade vågar jag säga händelsen tystats ner.

För så gjorde Simrishamns Kommun och Attendo Care, tystade ner och ansåg att ingen var ansvarig – inte heller familjehemmet. Socialstyrelsen gav skarp kritik till det skedda när det anmäldes – av utomstående – vare sig Simrishamns Kommun eller Attendo ansåg att det skulle Lex Sarahanmälas.  Kritiken från sociastyrelsen gav dock ingen upprättelse till Donias mamma eller syster. Mamman fick slåss lång tid för att kommunen skulle ta hand om begravningen. För Socialtjänstens ansvar slutar när barn dör – då blir det plötsligt ett ansvar för den biologiska familjen.

Än idag har inte Donias mamma fått en ursäkt från Kommunen. Polisen lade ner förundersökningen. Och för alla myndigheter är fallet Donia passerat ärende – klienten är död – för familjen är det ett livslång ärende där Donias död fortfarande är höljt i mörker om varför familjehemmet inte brydde sig att kontrollera flickans tillstånd när man visste att hon var sjuk.

Enligt Socialtjästlagen är man skyldig från myndighet och familjehem att värna om barnets hälsa och tillgodo se barnets hälsobehov.

I Fagersta Kommun är det dock inte så noga med hälsoaspekterna, där nekas tre syskon sjukvård i familjehemmen för att Socialtjänsten anser att barnen konsumerat för mycket sjukvård.

IVO som var mångas hopp verkar heller inte föra frågorna framåt. IVOs tillsyn beror på vilken region det handlar om – i Örebro anser man t.ex. konsekvent att Socialtjänsten alltid har rätt. Återkommer om IVOs verksamhet i annan blogg.

P4 Västmanland

SR, Aftonbladet, Expressen,  DNSVD SVT, TV4  Alliansfritt Sverige, MetroUNT

6 svar till “Barn som dör under en placering-nytt dödsfall i Västerås

 1. Ännu ett tragiskt fall läser man om här.
  Dags att ansvariga politiker agerar i tid.

  Såväl lokalt som centralt. Innan fler barn och föräldrar drabbas.

  Bra att du skriver och bevakar dessa så viktiga områden för kommande generationer av väljare som så klart kräver ansvar en vacker dag.

  • Tack ska ta fram mer uppgifter kring Västerås men ja jag kommer att skriva om detta tills det blir ändring

 2. Skamligt att det är viktigare att tjäna pengar än värna om våra barn. Trots alla larmrapporter så fortsätter barn att fara illa vid sina placeringar. Helt oacceptabelt.

 3. När kommer reaktionerna? Vi är så många som drabbats på olika sätt. Frågan belyses. När revideras socialtjänstlagen -? Alla verkar fortfarande tro att det inte kan hända dem, men det kan det. Tyvärr, tro mig…
  Att barn kan dö som med Donia och detta ärende är bara skam för både rättsväsende och socialtjänst. Ve den biologiska förälder som likt i Donias fall inte ens sett till att få läkarvård i tid. Skriv gärna mera om detta fall. Vi vet alla att risk för misshandel, droganvändande, sexuella övergrepp, suici, dödsfall ÖKAR när barnen ska så kallt räddas. Något stämmer inte!

 4. Allt handlar om lättförtjänta pengar ! Sitter och tittar på mina grannar , dom har sina fosterhemsplacerade barn i en husvagn på gården ! Hundarna får dock bo inomhus , helt fantastiskt ! Men då dom är några stycken som bor i vagnen så underhåller dom säkert varandra ?

 5. Mina grannar har sina två fosterbarn i en husvagn på uppfarten ! Det ända som räknas är pengaflödet in !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s