Statsministern kallar vanvårdadsgruppen för lögnare och fuskare men det ljusnar för 1980

Att Fredrik Reinfeldt motarbetat ersättningsfrågan för vanvårdade vet vi sedan starten. En enda gång har Statsministern uttalat sig och det var när man avslog ersättningen helt. Hans uttalande visar vad han har för uppfattning om de människor som farit illa i systemet och som gör de                Nu kallar han sökanden till ersättning för lögnare och fuskare. Det låter som Alliansens sedvanliga uppfattning, alla som söker hjälp eller det de har rätt till är fuskare och bedragare. Det gäller från vår grupp till sjuka och socaialt utsatta.

Roland Utbult skrev i GP den 16 januari ”Är ersättningsnämnden för hård i sina bedömningar? Det kan man fråga sig i ljuset av att 43 procent hittills fått avslag på sin ansökan”.  ”Av tänkta 5 000 fall hade det kommit in 3 594 ansökningar i december 2013. Sammanlagt 1 101 beslut hade då fattats och i 618 fall hade de sökande beviljats ersättning. 483 personer hade fått avslag på sin ansökan (drygt 43 procent). För de som verkligen genomlevt vanvård av allvarlig art och ändå nekas ersättning fortsätter detta trauma. Frågorna måste ställas: Finns det personer som nekats ersättning trots att de blivit utsatta för allvarliga övergrepp eller försummelser? Är Ersättningsnämnden för hård i sina bedömningar?”

Intressant även om Roland Utbult inte besvarar sin fråga. Men underförstått kan vi läsa en viss kritik i inlägget och han är den enda riksdagsledamot som lyft detta. Det krävs mod vill jag säga att göra det, eftersom Maria Larsson, i ledband hos Statsministern fortsätter att undvika debatten. Och riksdagsmän förväntas inte ifrågasätta det beslut de själva varit med att anta i sin egen regering.

Maria Larsson ändrar sig inte, hennes sk insatser för barn idag utgör en form av gardiner för den minimerade insatsen för barn som far illa. Det är mycket snack och ingen verkstad. Hennes egen politiske sekretare Ulric Lindgren skrev i ett svar till en ur vanvårdsgruppen att juristerna i Ersättningsnämnden sätter ribban. Det anser Maria Larsson också för då slipper hon ta ansvar.

Lite ljusning kan vi dock se. Chrster Engelhardt i Socialutskottet diskuterar tillsammans med övriga S-gruppen  med Kerstin Wigzell om att hitta en lösning också för dem efter 1980 just nu och att det förmodligen kommer att landa i att barnen som vanvårdats efter 1980 ska ges möjlighet till ersättning. Inget talar dock för att de regler som för ersättning idag kommer att diskuteras.

För några veckor sedan besökte Sofia Rapp-Johansson, ordförande i Röster För Barn S-gruppen i Socialutskottet och lade fram sina synpunkter ang ersättningen för efter 1980. Skulle det gå i lås att utöka till efter 1980 faller talan mot Svenska Staten som Sofia Rapp Johansson väckt. Ett hårt arbete från Röster För Barn, skriverier, debatter från de berörda kan då sägas ha gett resultat. Men det återstår att få regeringspartierna att ta upp frågan och Maria Larsson har inte visat något större intresse för saken.

SR, Aftonbladet, Expressen,  DNSVD SVT, TV4  Alliansfritt Sverige, UNT ETC

5 svar till “Statsministern kallar vanvårdadsgruppen för lögnare och fuskare men det ljusnar för 1980

  1. Berit Emanuelsson

    En sån jävla skitstövel!Att ytterligare brännmärka människor som genom statens försorg fått både barndom och fortsatt liv förstört är hårresande!Hans uttalande borde bli föremål för åtal!

  2. Jag undrar om dagen kommer i framtiden då vi utförsäkrade får upprättelse? För egen del har jag förlorat precis allt jag hade. Det jag har kvar är skulder, blev nekad socialbidrag i ett års tid, sambon(som hade skaffat sig en ny utomlands) skulle försörja mig sades det. Han var inte hemma och hade det inte vart för familj och välvilliga vänner hade jag svultit ihjäl. Nu klarar inte familj och vänner att hjälpa mig mer och jag är idag sämre än någonsin förr. Avslag efter avslag på nya sjukpensionansökningar om jag lyckas få tag på en doktor som fullföljer det, oftast slutar dom efter ett tag och man får börja om. Enligt FK får jag endast det när jag är döende. Jag skulle vilja säga att jag är just döende. Mentalt. Jag vet inte längre vart jag ska vända mig för hjälp, nu har jag läst mig till att man kan få hjälp lättare av sjukvården om man försöker ta sitt liv.

    Frågan är bara hur man ska lyckas att misslyckas. Jag vill ju leva.! Egentligen… Att vara en sådan belastning för familj och vänner har bara fått mig att må ännu sämre än jag hade behövt vara.

    Snart pallar jag inte försöka mer..

  3. Vad gjorde och sa Olof Palme, Löfven och Göran Persson med sin unga socialminister för samhällets styvbarn, intressant att veeta.Någon som vet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s