En ny och en jubilar

Onekligen lite häftigt inom tidningsbranchen. På kort tid har jag varit med och festat in en ny dagstidning – kommer snällt varje morgon – ETC och jubilerat – ikväll Internationalen veckotidningen som firar 40 år. Intis är Socialistiska Partiets tidning, För fyrtio år sedan, 1974, övergick månadstidningen Mullvaden till veckotidningen Internationalen. Och nu jubilerar man i sanning en bedrift lika stor som ETC satsningen då papperstidningar verkar gå mot en långsam död.

Kvällens tillställning var kul, tänkte på att det revolutionära gardet åldrats och att många av de socialistiska förkämparna sitter som vi andra i olika jobb inom maskineriet. Överleva ska vi alla och kapitalism eller ej – lön behöver vi och betala räkningar likaså. Funderar över om vänsterkampen förändrat något i sig och finner att allt gått åt motsatt håll. Vi är så fixerade vid oss själva och våra små liv att ord som solidaritet – omvärldsengagemang – bry sig om de svaga blir allt mindre viktigt.

Visserligen ökar oppositionsblocket men troligen inte för att solidariteten ökat utan snarare att varje en känner sin egen lilla sfär hotad. Detta har socialdemokraterna förstått, för de väljer prydligt att lägga sig i mittfåran och vädja till medelklassen genom att delar av dera previlegier skall kvarstå.

Fredrik Virtanen skrev i lördagens Aftonblad lite väl grabbigt men en viktig text ”Glöm inte grabbarna”.                                                                                                ”Lågutbildade män på landsorten har ignorerats av alliansregeringen, de ses som lata och obildade (”utanförskap”) och får klara sig själva. Ett farligt misstag. Just dessa gossar är nödvändiga för ett friskt samhälle. Många grabbar ser samhällsförändringen som ett hot, de ser sig som offer. När de i själva verket har allt att tjäna på att slippa det gamla machosam­hället. De behöver inte längre bära ansvaret och slita ut sig, de behöver inte dominera fängelse-, hemlöshet och självmordstatistik – inte med ett rättvisare politiskt system. Tyvärr hörs inte Stefan ­Löfven (S) i moderna folkhemsfrågor. Talas det om klass gäller det medelklass i städer, den röststarka egogrupp som tror sig isolerade från landsbygdens svårigheter”

Och det allt för sant, Socialdemokratins ointress för den här gruppen ger SD kraft och eftersatta kvinnor resignerar och följer strömmen mot någon talar deras språk.

Då kan man ju tycka att längtan efter andra perspektiv i form av vänstertidningar borde eskalera, men vänster är ett fult ord inom politiken. Vi ska vara lagom mitten, anpassningsbara, köpa medelklasspartiets lista över politiskt viktiga frågor. Men om de inte är mina viktigaste frågor – vilket parti skall jag då rösta på.

Nåväl jag glädjer mig åt att Internationalen även om allt inte tilltalar mig lever och att ETC ger mig en morgontidning. Tja så mycket mer kan vi inte begära eller..

SR, Aftonbladet, Expressen,  DNSVD SVT, TV4  Alliansfritt Sverige, UNT ETC


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s