Maria Larssons tid är snart ute men blir det bättre

Ersättning för vanvård tigs ihjäl i riksdagssalongerna. Thomas Kangers bok, Stulen Barndom lovprisas och med rätta, även om jag hade kritiska synpunkter på boken. Som en ur gruppen tycker jag att ev kritik skall komma från oss som vet och varit med. Att boken ger många ur styvbarn/vanvård upprättelse är en själklarhet, Thomas Kanger skulle aldrig behandla ämnet så att någon blev kränkt.

Maria Larsson och Alliansen är ansiktena som mörkar historien. Som mörkar sina själ till att mana ersättningsdelen att bli så liten som möjligt. Deras enda ambition är att politiskt gå till historien om att de beviljade 250 000 kr till dem som de betraktar värdigt illa utsatta och vanvårdade. Med andra ord de som har papper och kan styrka, hitta vittnen eller vars historia är så makaber att Ersättningsnämnden inte bara kan neka. Men tro mig Maria Larsson, ingen av er kommer att skriva någon gottgörelse i gruppen Vanvårdades historia. I den gruppen är och förblir ni det stora sveket. Först genom att tillsätta en partriarkalisk ersättningsnämnd där många av de sökande betraktas med illvilja och misstänksamhet. Gamla hovrättsråd, avdankade jurister från kanslihuskorridorerna sattes inte dit för att göra rättvisa för de sökanden utan fungerar som alibi åt regerigen för att hålla igen pengarna.

Resultatet av den blev inte den upprättelse som människorna som äntligen hade vågat berätta om sina upplevelser hade hoppats på. Skuldfrågan blev aldrig utredd. De ansvariga pekades aldrig ut. Men staten fick i uppgift att ge en kvarts miljon kronor till var och en som kunde bevisa att han eller hon hade utsatts för övergrepp.

Att bevisbördan på det sättet föll på offren, skriver Kanger, bör också ses som ett misslyckande. Själv skulle jag säga att statens hållning blev en ny kränkning.

Ursprunget var inte tänkt så – handlingar har försvunnit av olika skäl, alla kan inte ”bevisa” i juridisk mening och får därför avslag. Så var det inte tänkt, man skulle lita på berättaren och genom att se motsvarande historier skulle kunna ge trovärdighet och ersättning.

Socialutskottet träffar organisationer, de har träffat bl.a. Samhällets Styvbarn, Röster för Barn, Vobbarna och resande. Utskottet lyssnar men ger ingen garanti eller ens öppning för att det skulle kunna bli en annan lösning. Det är lite sent, säger en ur utskottet att ändra nu, lagen är sk exeptionell (0vanlig). Lagproppen är gjord över blockgränserna, så Eva Olofsson (V) Lena Hallengren (S) samt Agneta Luttrop (MP) var delaktiga i den slarvigt tillkomna lagen. Så av förklarliga skäl kan inte oppositionen kritisera den lag de själva medverkat till.

Men säger personen i Socialutskottet, det är ju inte säkert att lagen blev som politikerna tänkt. Utan att säga för mycket är det fullt möjligt att juristerna i nämnden valt en hårdare tolkning än vad som var tänkt.

Ulrik Lindgren, Maria Larssons högra hand och politiskt sakkunnige, har sagt i en debattartikel att det är juristerna som satt ribban och att de kunde ha satt den lägre. Jag är beredd att tro att Ulrik Lindgren har delvis rätt. Vilket jag tidigare framfört att juristerna kunde gjort en mildare bedömning.

Läget idag blir inte annorlunda i morgon om jag får tro den person jag pratat med, även om det blir regeringsskifte är det osäkert om något ändras. Allt för många har sökt för att ändra, säger personen och det skulle ju innebär att alla skulle få söka om.

Ja nej, jag tror inte heller att en ny regering kommer att ha intresse av att ge Vanvårdsgruppen vad den tillhör. Även om den tilltänkta statsministern är fosterbarn har han jämfört med många andra i den gruppen haft ett bra liv och kan knappast tänka sig hur djävligt det var för hans medsystrar- och bröder. Någon sådan ådra har inte visats i media i alla fall.

Jag är böjd att tro att dagens barn inom socialtjänsten, kommer vara lika utlämnade på nåd och onåd. Barn är dåligt lönsamma varelser och i samhället är de kostnader inte investeringar för framtiden. Jag tror dock att Samhällets Styvbarn kunde ändrat en del av utvecklingen inom ersättningsfrågan, genom att innan proppen lades konstaterat det man nu säger sig vara medveten om – att den brister till stora delar. Nu kan man skälla på Maria Larsson, som efter valet troligen är borta från rampljuset, nu gäller det att hålla sig väl med eventuella vinnare i sept 2014. Ska jag vara riktigt hård verkar det mer som organisationen för Styvbarn idag är mer intresserade av mingel i korridorerna och se om sin karriärchans än att driva kampanj och oipinion mot den orättvisa ersättningsfrågan.

Jag vill dock ge Thomas Kanger en eloge, ingen journalist har eller kommer att någonsin lägga så mycket arbete och dokumentation kring Vanvården och barns utsatthet som han. Thomas är värd ett pris – ett journalistpris. Ja jag var kritisk mot boken -men att nå ut som han gjort är trots allt ett bevis på att boken nått sitt syfte – väcka lite fler.

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro

 

2 svar till “Maria Larssons tid är snart ute men blir det bättre

 1. Utmärkt Ann! Men inte nog med att nämndens jurister höjt ribban gentemot lagen och propositionen, de ägnar sig också åt att ”redigera” sökandens berättelse = underlag för beslutet. I mitt fall har man endast tagit med sådant som inte är av allvarlig art och kan därför i lugn och ro avslå min ansökan. Frågan är – i hur många av de 45% som avslås har man tillgripit samma metod?

 2. Oerhört viktigt att det sprids kännedom om det oerhörda som drabbat så många under flera decennier vilket boken Stulen barndom berättar om.

  Stadsbiblioteket i Sthlm har bokat in en föreläsning med Thomas Kanger tisdagen den 1 april kl. 18:30.

  Fri entré som alltid.

  Förf. föreläser utifrån sin lovordade bok Stulen barndom.
  1920-1980 placerades ca 300.000 barn på institutioner o fosterhem.
  Flera vanvårdades grovt. Boken är ett stycke okänd nutidshistoria o en gripande vittnesbörd. T. Kangers pionjärarbete har lett till den statliga vanvårdsutredningen och till upprättelse för de drabbade.

  Stadsbiblioteket, Sveavägen 73
  Den 1 april kl. 18:30

  Fri entré

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s